• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Patru tendințe pe piața utilajelor agricole. Mihai Ivașcu, APIMAR: ”Tehnologia evoluează foarte repede”

    Oana Timar -

    Ediția din acest an a expoziției Agritechnica a evidențiat principalele tendințe pe piața utilajelor și mașinilor agricole. Mihai Ivașcu, Director de Marketing al APIMAR – Asociația Producătorilor și Importatorilor de Mașini Agricole din România, a punctat o parte dintre direcțiile spre care se îndreaptă producătorii de mașini agricole, inclusiv cei din țara noastră.

    Invitat în cadrul emisiunii AgroStrategia de pe TVR 1, o coproducție Agrointeligența – AGROINTEL.RO și TVR, Mihai Ivașcu a arătat că prezența producătorilor români de utilaje la Agritechnica 2023 a fost un real succes, iar numărul fermierilor din țara noastră care au participat la târgul de la Hanovra, Germania, a fost unul semnificativ.

    Mihai Ivașcu, Director de Marketing al APIMAR – Asociația Producătorilor și Importatorilor de Mașini Agricole din România

    ”Noi ca țară, România, am avut un stand propriu în care producătorii români de mașini și urtilaje agricole au putut expune tehnologiile pe care le promovează, pe care le fac. (…) Foarte mulți fermieri români au participat. Nu cunosc acum exact să vă pot oferi o cifră, dar ei vin la fiecare ediție în număr foarte mare. Știu acest lucru de la partenerii cu care noi colaborăm, de la membrii asociației, pentru că fiecare dintre ei au însoțit un grup semnificativ de mare la această expoziție”, a spus Mihai Ivașcu, precizând că interesul pentru ediția din acest an a expoziției agritechnica a fost cu atât mai mare cu cât târgul a revenit după o pauză de patru ani.

    Mihai Ivașcu, APIMAR: ”Cu toții suntem martorii schimbărilor climatice”

    Mihai Ivașcu a vorbit și despre schimbările dictate pe piața utilajelor agricole de schimbările climatice și nu numai. ”Cu toții suntem martorii schimbărilor climatice. Este deja al treilea an când avem această secetă de toamnă și atunci fiecare economie pe care o realizezi ca și fermier, economie în domeniul chletuielilor, înseamnă un câștig suplimentar. Pe partea veniturilor putem spune că dacă încă nu am atins, suntem aproape de a atinge maximul pe care îl putem atinge la nivel de cultură mare în ferme, iar atunci economiile și câștigurile sunt determinate de economii atât pe partea de lucrări efectuate, cât și la nivelul inputurilor folosite”, a explicat reprezentantul APAR.

    Ivașcu na arătat că interesul fermierilor români care au participat la Agritechnica a fost de a vedea care sunt noile tehnologii pentru a-și putea planifica achizițiile viitoare. ”Fermierii români au venit la Agritechnica tocmai pentru a-și face un planning pentru a vedea în anii viitori ce utilaje ar trebui să își achiziționeze și care ar fi avantajele pentru fiecare din acestea. (…) Fermierul român este foarte atent când urmează să ia o decizie pentru achiaiția unei mașini agricole și bineînțeles investește foarte mulți bani pentru că este conștient că prin aceste noi utilaje el economisește și își crește veniturile”, a punctat Mihai Ivașcu în cadrul emisiunii AgroStrategia.

    Citiți și: Inovațiile Kverneland care ajută fermierii să își reducă cheltuielile și să fie mai eficienți

    Directorul de Marketing al APIMAR a subliniat că producătorii și importatorii români au oferte complete ce răspund nevoilor tuturor fermierilor. ”Toți membrii asociației noastre sunt pregătiți pentru ambele categorii de fermieri: și pentru cei care vor să îmbrățișeze noua tehnică și tehnologie, putem vorbim aici despre minim-till, no-till, sau aleg varianta clasică de înființare a unei culturi cu plug, disc și semănătoare. Noi suntem pregătiți pentru ambele variante”, a evidențiat Ivașcu.

    Consumul mașinilor agricole, tot mai redus

    La acest moment există mai multe tendințe pe piața utilajelor și mașinilor agricole, iar constructorii au în vedere aceste direcții atunci când lansează noi produse în portofoliu. Astfel, o primă tendință este la nivel motoarelor, la care consumul redus a devenit o prioritate. ”Acum motoarele tractoarelor sunt mult mai fiabile și necesită intervenții la perioade mai lungi ca și ore de funcționare, tocmai pentru a obține și aici o reducere a costurilor. Consumul este mai redus întrucât au apărut aceste norme pe care noi, ca și producători, trebuie să le respectăm, TIER-urile, iar cu sistemul AdBlue nu doar reducem poluarea, dar reușim să obținem și o economie pe partea de carburant”, a explicat Ivașcu.

    Reducerea poluării devine o obligație pentru industria mașinilor agricole

    O a doua tendință este reprezentată de motoare cu poluare redusă, în special pe partea de emisii de dioxid de carbon. În această direcție se îndreaptă industria prin motoarele electrice. ”Pe partea de reducere a emisiilor poluante există un interes și o presiune foarte mare din partea UE (…)  Producătorii încearcă, sunt și un pic forțați de noile reglementări care împing și piața de utilaje și mașini agricole să ajungă într-o zonă de electric, însă este foarte greu. Eu cred că orizonul 2030 pentru utilaje agricole electrice nu este realist, dar ca tendință există această direcție. Este un început”, a punctat Mihai Ivașcu.

    Tractoarele autonome sunt viitorul, dar nu știm cât de apropiat

    Ediția din acest an a Agritechnica a evidențiat din nou direcția agriculturii cu utilaje autonome care vin să rezolve probleme forței de muncă cu care se confruntă exploatațiile din întreaga lume. ”Tractoarele autonome, fără tractorist, sunt problabil viitorul, dar îl văd într-un orizont de timp mai îndepărtat, discutăm poate de anul 2050 dacă este să fim realiști. Totuși, nu putem știi. Tehnologia evoluează foarte repede. Există posibilitatea să fie și mai devreme. Motoarele cu ardere internă sunt deocamdată soluția pentru agricultură”, a precizat reprezentantul APIMAR.

    Combina New Holland prezentată la Agritechnica 2023 are un buncăr de 20.000 de litri (foto: agritechnica.com)

    Capacitatea de lucru a mașinilor agricole, în creștere

    Cea de-a patra direcție spre care pare că se îndreaptă o parte a industriei este reprezentată de o capacitate de lucru mai mare pentru utilajele și mașinile din agricultură. Această tendință este dictată de piață, spune Mihai Ivașcu, punctând că inclusiv în România se remarcă o cererea în creștere pentru utilajele mai puternice. ”În ultimii ani s-a observat o tendință a fermierului român spre utilajele de capacitate mai mare. Vorbim atât pe partea de tractoare, cât și pe partea de combine. Aceste cereri de utilaje mai mari, de capacitate mai mare, se datorează și faptului că fermele au început să aibă suprafețe tot mai compacte. (…) Vedem tendința de comasare și atunci și tendința de a achiziționa un utilaj mai mare, mai performant, care aduce economie”, a arătat Directorul de Marketing al APIMAR.

    Citiți și: Noua combină New Holland CR11, prezentată oficial: 775 CP, buncăr de 20.000 litri și pierderi 0%

    În finalul discuției despre tendințele de pe piața mașinilor agricole, Ivașcu a arătat că tot ceea ce vedem la nivel de inovație agricolă este un răspund la nevoile fermierului care, în ultimii ani, a devenit mult mai atent pe partea de tehnologie. ”Fereastra de timp pentru orice lucrare agricolă, de la pregătit terenul, semănat și recoltat, se micșorează pe an ce trece. E greu să mai avem o predictibilitate a prognozei meteo”, a explicat Mihai Ivașcu.

    Agrostrategia – TVR 1. Invitat: Mihai Ivașcu, Director de Marketing APIMAR (20.11.2023)


    Te-ar mai putea interesa

    Ordin MADR: Terenurile care sunt scoase de la subvenția APIA Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie Subvenția APIA de 98,80 euro/ha, la plată din 2 decembrie pentru micii fermieri

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!