• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Turnură neașteptată pentru derogările la GAEC 7 și GAEC 8. Cum a schimbat România jocul Franței

    Oana Timar -

    Turnură neașteptată pentru votul așteptat de fermieri ieri, luni – 20 noiembrie, din Consiliul AgriFish. Pe ultima sută de metri înainte de ședință, adică joia trecută, Franța a depus în Consiliu propria propunere privind GAEC. Aceasta nu menționează nimic despre GAEC 7, iar pentru GAEC 8 vine cu o propunere ce lovește puternic în fermele românești: în loc de pârloagă, fermierii să fie obligați ca pe un procent de 7% din suprafața arabilă, să cultive covor vegetal și plante fixatoare de azot, fără folosirea pesticidelor.

    În ciuda faptului că Franța a arătat că susține poziția României privind prelugirea derogărilor pentru GAEC 7 și GAEC 8, statul francez a depus joia trecută, pe 16 noiembrie, propria sa propunere pentru ecocondiționalități. Franța a reușit să obțină susținerea unor state, însă opoziția puternică pusă de România în cadrul Consiliului AgriFish de ieri a făcut ca documentul propus de francezi să nu ajungă la vot.

    ministrii Agriculturii, Florin Barbu si Marc Fesneau
    La finalul lunii octombrie, Florin Barbu și Marc Fesneau păreau că au agreat că prelungirea derogărilor pentru GAEC 7 și 8 este o soluție bună pentru fermierii din UE

    Propunerea Franței: 7% din terenul lucrat, cu culturi de acoperire și plante fixatoare de azot, fără folosirea pesticidelor

    Franța a venit cu o propunere pentru GAEC 8. Nu este vorba despre o derogare în forma avută de fermieri în anul de cerere 2023, ci pentru anul de cerere 2024, francezii au propus ca procentul de 7% din suprafața fermelor, din terenul arabil lucrat, să nu fie lăsat pârloagă, ci să poată fi cultivat doar cu culturi de acoperire și/sau cu culturi fixatoare de azot, fără folosirea pesticidelor.

    În forma depusă, propunerea Franţei a avut susţinerea mai multor state: Bulgaria, Ungaria, Grecia, Estonia, Portugalia, Slovacia, Croația, Cipru, Italia și Slovenia.

    Florin Barbu: România își menține solicitarea pentru aplicarea derogărilor de la GAEC 7 și GAEC 8 și pentru anul 2024

    România a susținut în continuare nevoia ca, în actualul context european, să fie menținute derogările pentru GAEC 7 și GAEC 8, astfel încât producția agricolă să nu aibă de suferit, iar suprafețele de teren arabil să fie utilizate pentru culturi care asigură siguranța alimentară a statelor membre. Astfel, ieri, luni – 20 noiembrie, în Consiliul AgriFish, ministrul Agriculturii Florin Barbu a transmis în discursul său că țara noastră își menține solicitarea pentru aplicarea derogărilor de la GAEC 7 și GAEC 8 și pentru anul 2024.

    ”Flexibilitate solicitată de Franța nu acoperă nevoile României, motiv pentru care readuc în atenția dumneavoastră posibilitatea adoptării derogărilor de la GAEC 7 și GAEC 8, cel puțin pentru anul 2024 așa cum am susținut în cadrul Consiliilor AgriFish anterioare. Contextul geopolitic actual nu s-a îmbunătățit. România își menține solicitarea pentru aplicarea derogărilor de la GAEC 7 și GAEC 8 și pentru anul 2024”, a menționat ministrul Agriculturii.

    Citiți și: Tabloul real al negocierilor pentru derogările la GAEC 7 și GAEC 8 – surse Bruxelles

    România are aproximativ 2 milioane de hectare de pârloagă

    Florin Barbu a mai subliniat că România are o suprafață de aproximativ 2 milioane de hectare de pârloagă. ”Reiterăm și solicitarea de a se identifica o posibilitate pentru aplicarea cerințelor GAEC 8 la nivel național, România având o suprafață de aproximativ 2 milioane de hectare de pârloagă”, a mai spus ministrul.

    Șeful de la Agricultură a informat fermierii și pe pagina sa de Facebook despre demersurile pe care le-a făcut la Consiliul AgriFish pentru obținerea derogărilor așteptate de fermierii români.

    ”Am susținut, încă o dată, în cadrul Consiliului Agricultură și Pescuit de la Bruxelles, necesitatea prelungirii derogărilor, și în anul 2024, de la obligațiile privind rotația culturilor și lăsarea a 4% din teren nelucrat. Fermierii români se confruntă în continuare cu mari dificultăți, din cauza conflictului din Ucraina, situație peste care s-au suprapus efectele secetei severe. În aceste condiții, prelungirea derogărilor este obligatorie, pentru a nu pune sub semnul întrebării securitatea alimentară a întregii Uniuni Europene. Așa cum am susținut și în cadrul Consiliilor AgriFish anterioare, am transmis colegilor mei că, din perspectiva României, o soluție mulțumitoare este aceea ca suprafața neproductivă să fie calculată la nivelul întregii suprafețe agricole a fiecărui stat membru, nu la nivelul fiecărei ferme. România are în acest moment o suprafața de aproximativ 2 milioane de hectare pârloagă – zone și elemente neproductive – aceasta este o realitate de care este obligatoriu să se țină cont în luarea deciziei”, a transmis Florin Barbu.

    Cum situația privind GAEC-urile nu a fost tranșată, este de așteptat ca o decizie să fie luată la următoarea reuniune. Așa cum s-a anticipat, un acord ar putea avea loc fie la finalul acestui an, fie la începutul anului viitor.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024. Terenurile care primesc bani la hectar și cele care sunt scoase de la plată Lege nouă în Monitorul Oficial: Vânzarea unui teren agricol devine nulă dacă nu se achită acest impozit! Cel mai puternic utilaj agricol din lume – la semănat în ferma Terracult din județul Arad

    Ultimele știri

    NeemAzal, din portofoliul Chemark Rom, este soluția biologică ideală pentru controlul dăunătorilor Ajutoarele de stat pentru fermieri – prelungite până la finalul anului Plugul cu vibrații – inovația românească pentru o arătură mai eficientă și cu consum redus de motorină