• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Turcia, România și Bulgaria ar putea semna un acord pentru protejarea coridorului de cereale

    Violina Gorcinschi -

    Țările membre ale Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), Turcia, România, și Bulgaria, vor să semneze un acord pentru protejarea coridorului de cereale din Marea Neagră. Acțiunile vor consta în curățarea minelor din Marea Neagră, prezente în urma războiului din Ucraina. Reprezentanții ministerelor Apărării din cele trei țări se vor întâlni miercuri, pe 22 noiembrie, la Ankara, Turcia, pentru a stabili detaliile obiectivelor unităților de deminare.

    Turcia, România și Bulgaria plănuiesc să coopereze pentru a face mai sigur noul coridor de cereale de la Marea Neagră prin deminarea apelor maritime. Minele, lăsate atât de Rusia, cât și de Ucraina, reprezintă un pericol pentru toate navele civile ce traversează Marea Neagră, astfel că cele trei țări vor să ia măsuri pentru a curăța zona. Încă nu este sigur dacă miercuri, pe 22 noiembrie, când se vor întâlni miniștrii adjuncți ai Apărării din cele trei țări, va fi semnat un acord, a relatat Kyiv Independent.

    pancarte de avertizare si marea pe fundal
    Deminarea Mării Negre – soluție pentru protejarea coridorului de cereale (foto: kiyivindependent.com)

    Eliminarea minelor din Marea Neagră, măsură pentru protejarea coridorului de cereale

    Membrii NATO Bulgaria, Turcia și România sunt aproape de a ajunge la un acord cu privire la crearea unei forțe comune de deminare care să rezolve problema minelor din apele lor teritoriale. Potrivit Bloomberg, ministerele de Apărare ale țărilor nu au făcut declarații, dar sursele au remarcat că miniștrii adjuncți ai Apărării plănuiesc să se întâlnească pe 22 noiembrie.

    Presupusa întâlnire a fost stablită după ce amiralul șef al Marinei Turciei, Ercument Tatlioglu, a anunțat că prezența navelor altor membri NATO, inclusiv SUA, în Marea Neagră, ar putea crește tensiunile.

    Planul propus ar fi de natură pașnică și s-ar concentra pe reducerea pericolului pe care îl prezintă minele pentru rutele de transport prin Marea Neagră, care nu ar fi considerată ca fiind o acțiune NATO. Ar fi, totuși, prima acțiune comună a aliaților din Marea Neagră de la începutul războiului din Ucraina.

    Sute de mine marine, lăsate atât de Rusia, cât și de Ucraina, sunt răspândite în toată Marea Neagră. În mai multe rânduri, nave civile sau nave ale marinei aparținând țărilor care nu sunt parte la război au lovit mine încă de la începutul conflictului militar.

    Un petrolier sub pavilion liberian a lovit o mină din Marea Neagră, în largul coastei României, pe 15 octombrie, iar o navă de marfă turcească a suferit avarii minore de la o mină aflată la 20 de kilometri de portul românesc Sulina pe 5 octombrie.

    Pe 4 octombrie, serviciile de informații britanice au emis un raport în care avertizează că Rusia ar putea folosi minele pentru a viza navele de marfă civile din Marea Neagră, ca mai apoi să dea vina pe Ucraina.

    Poliția de frontieră de stat a Ucrainei a avertizat că Marea Neagră a devenit nesigură în urma distrugerii de către Rusia a barajului Nova Khakovka pe iunie 2023. Pe lângă gunoiul, resturile și animalele moarte rezultate în urma exploziei barajului, minele plutitoare și muniția sunt prezente în Marea Neagră.


    Te-ar mai putea interesa

    MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Alertă meteo de vreme severă! Ploi și căderi de grindină până vineri dimineață

    Ultimele știri

    Prețul ouălor de Paști la poarta fermelor. Ilie Van, UCPR: ”Acum apare pe piaţă şi oferta de la curtea ţărănească” Ploi și vijelii de sărbători. Vremea în noaptea de Înviere și în prima zi de Paște Lege în Parlament: Pensii dublate pentru lucrătorii din agricultură