• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ploile au încurcat recoltarea sfeclei de zahăr. Fabrica de la Luduș – nou termen limită pentru predarea producției

    Oana Timar -

    Dispută între cultivatori de sfeclă de zahăr și fabrica de la Luduș care și-a reluat activitatea din acest an. În timp ce fermierii reclamă că vor rămâne cu circa 180 de hectare de sfeclă nepreluată, co-proprietara fabricii spune că deja a prelungit termenul de preluare, care, prin contract, a fost data de de 15 noiembrie.

    Fermierii cultivatori de sfeclă spun că nu au reușit să recolteze din cauza ploilor care i-au împiedicat să recolteze, în timp ce conducerea fabricii mureșene spune că nu mai poate prelungi termenul de livrare din cauza costurilor ridicate ale gazului.

    Citiți și: Mihaela Neagu, Fabrica de zahăr Luduș: Am încheiat contracte pentru 3.400 ha de sfeclă de zahăr

    „Avem sfeclă şi la drum de acces (de acolo de unde proprietarii fabricii de la Luduş o preiau – n. red.), s-a reluat recoltatul, chiar dacă în condiţii foarte grele, şi totuşi conducerea fabricii insistă să oprească joi preluarea sfeclei, pentru că nu mai are din cotă de gaz şi trebuie să cumpere la liber”, au declarat pentru Ziarul Financiar reprezentanţii Asociaţiei Cultivatorilor de Sfeclă de Zahăr ”Beta Luduş”.

    Termenul limită de preluare a producției a fost prelungit

    Termenul de livrare a producției de sfeclă pentru prelucrare a fost, prin contract, data de 15 noiembrie. După această dată, termenul a mai fost prelungit de conducerea fabricii cu încă 5 zile lucrătoare, iar săptămâna aceasta, s-a mai prelungit termenul până vineri. Fermierii spun însă că ar mai fi nevoie de încă o săptămână de recoltări pentru a finaliza campania pe întreaga suprafață.

    „Planul de producţie pentru anul acesta a fost 15 septembrie – 15 noiembrie, pe care noi l-am comunicat de la început. Am anunţat că avem o capacitate de prelucrare de 3.500 de tone de sfeclă de zahăr pe zi şi am făcut contracte cu fermieri ce au o suprafaţă de 3.500 de hectare, iar campania noastră era de 60 de zile. Fabrica nu are nicio obligaţie să recolteze sfecla, ci să meargă să o preia de la drum cu acces, însă, în data de 15 noiembrie, am fost nevoiţi să nu închidem fabrica, ci să o ţinem la capacitate minimă, cu toţi angajaţii, pentru fermierii întârziaţi, care nu au recoltat”, a explicat Mihaela Neagu, directorul general al companiei Best Achiziţii, proprietarul fabricii de zahăr de la Luduş.

    „Am dat un termen de prelungire de 5 zile şi fermierii nu au recoltat pentru că a început să se strice vremea şi ulterior le-am mai dat o prelungire de 3 zile, să o aducă până joi, iar astăzi i-am anunţat că o pot livra până vineri. Nu discutăm de suprafeţe mari, ci 130-140 de hectare pe care rămâne sfeclă, care înseamnă două zile de prelucrare pentru noi şi deja am ţinut încă 10 zile fabrica deschisă şi nu ne permitem să stăm să aşteptăm după cei care nu s-au organizat din timp”, a mai precizat Mihaela Neagu pentru Ziarul Financiar.

    Producția de sfeclă de zahăr a fost neașteptat de mare

    Reprezentanţii asociaţiei cultivatorilor de sfeclă de zahăr au afirmat că, ieri, au fost livrate 2.253 de tone de sfeclă de zahăr către fabrică. Din această cantitate, s-au prelucrat 1.957 de tone, spun ei. Apoi, au subliniat că întârzierea nu a fost provocată de fermieri, ci mai degrabă de o subestimare a cantităţilor, deoarece producţiile au fost foarte mari în acest an. „Producţia medie pe fermă a fost de 53 tone de sfeclă pe hectar. Nimeni nu s-a aşteptat să fie producţii atât de bune, de aceea s-a decalat şi campania”, spun fermierii care au recunoscut că condiţiile meteorologice nefavorabile au coincis cu o uşoară lipsă de organizare şi comunicare.

    În plus, fermierii au afirmat că în anii precedenţi recoltarea sfeclei se desfăşura şi pe timp de noapte, însă acum nu este posibilă din lipsa personalului: „Anul acesta, pentru că nu au avut siguranţă, au plecat mulţi angajaţi din fabrică”.

    „Fabrica nu pot să o opresc şi să o repornesc, pentru că e foarte scump să bag gaz pe toate conductele şi o ţin deja de 10 zile deschisă şi aştept. Nu vorbim de fermieri care s-au organizat, ci vorbim de fermieri mici, care au 1-2 hectare cu sfeclă de zahăr, şi reprezintă un număr mic din total, iar până vineri, când închidem fabrica, probabil vor mai rămâne 100 de hectare nerecoltate. Nu pot să ţin deschisă o fabrică cu 200 de oameni că poate peste o săptămână va fi vremea mai bună. Nu am închis imediat, ci am aşteptat, iar unii s-au mobilizat şi au adus sfecla”, a completat Mihaela Neagu.

    Cultura de sfeclă de zahăr este una dintre cele mai profitabil culturi agricole din România, atât prin prețul de valorificare (minim 45 de euro pe tonă), cât mai ales prin subvențiile de care beneficiază. Înființarea unui hectar nu este însă ieftină – poate ajunge la 2.000 de euro, iar pentru a implementa tehnologia din câmp este nevoie de utilaje speciale, deci o investiție suplimentară. Dacă nu vor reuși să recolteze și să livreze către fabrică producția de pe hectarele de sfeclă rămase, fermierii vor pierde șansa de a valorifica recolta la un preț bun, vor pierde sprijinul cuplat pentru cele suprafețe, dar riscă și penalizări. Dacă nu va mai ajunge într-o fabrică de zahăr, sfecla va putea fi vândută ca furaj.


    Te-ar mai putea interesa

    Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!