Lucian Georgescu: Oameni buni, nu mai vindeți pâmântul agricol pe sume ridicole!
Oana Timar -Apelul lui Lucian Georgescu, un cetățean român din Târgu Neamț, județul Neamț, către compatrioții săi care renunță să mai lucreze pământul și aleg să îl vândă.
Lucian Georgescu, un cetățean din județul Neamț, lansează un apel național către micii proprietari de terenuri agricole care își vând pământul. Mesajul nemțeanului a fost distribuit de peste 800 de ori, iar comentarii curg cu privire la prețul derizoriu cu care se vinde un hectar de suprafață agricolă la noi în țară.
”Oameni buni! Nu vă mai vindeți pământul agricol din câmp pe sume ridicole de 3 euro/mp! Nu dați proprietatea funciară celor care vă păcălesc cu sume de nimic. Rezistați tentației! Dați-vă seama că pe un metru pătrat de mușama din plastic care rezistă pe o masă de bucătărie două-trei luni, plătiți mai mult decât pe un metru de teren vândut. Terenul îl vindeți doar o dată! Terenul nu se uzează și nici nu se învechește! Țineți cont de sfatul acesta! Nu vă deposedați singuri de minimum de siguranță”, este mesajul lui Lucian Georgescu.
Sute de reacții din întreaga țară
Apelul nemțeanului a primit sute de reacții din întreaga țară. Iată câteva dintre acestea:
”Categoric. Așa este. Străbunicii noștri au muncit mult pentru pământul de care noi – aproape toți – vrem sa scăpăm. Eu cred că păstrarea pământului moștenit este tot o forma de patriotism. Putem să mai fim un timp patrioți”
„Aveți mare dreptate, domnule. Bunicii noștri au umblat în opinci și au arat pământul cu boi. Au crescut și vândut animale să cumpere pământul. În ciuda greutăților pe care le-am avut, nu am vândut nicio palmă de pământ! Le las moștenire copiilor, nepoților și…Doamne ajută! Atât ne-a mai rămas în țara asta…PĂMÂNTUL străbunilor”
”Sărăcia i-a dus în pragul disperării. Aveti multă dreptate”
”Mare adevăr graiești, dar de ani de zile, a lucra pământul, a avea grijă de casa, de curtea rămasă din străbuni, nu mai reprezintă un act de demnitate. Modern și în trend era să pleci în orase mai mari sau să pleci din țară. Nu conta de ce pleci, trebuia doar să pleci. Acest pământ de care vorbești tu trebuia părăsit, rămas în paragină, să poata fi cumpărat ieftin”.
”Viața este trecătoare, dar pământul rămâne veșnic generațiilor viitoare”
”Eu cred că nu ai voie sa vinzi ceea ce ai moștenit de la părinți, poți vinde ceea ce ai făcut cu mâna ta, iar ceea ce ai moștenit să lași la rândul tău copiilor tăi”.
Citiți și: Succesiune: moștenitori, termene, acte necesare, costuri