• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenții noi pentru fermierii urbani. Legea a fost votată de Parlament

    Roxana Dobre -

    Subvenții agricole pentru micii fermieri – legea a fost aprobată săptămâna trecută în Parlament. Camera Deputaţilor a aprobat un proiect de lege privind stimularea horticulturii în medii controlate şi a horticulturii urbane. Inițiativa legislativă a înregistrat 257 de voturi pentru, 1 împotrivă și nicio abținere.

    Camera Deputaților a votat miercuri, 22 noiembrie, un proiect de lege privind stimularea horticulturii în medii controlate şi a horticulturii urbane. Inițiativa a fost depusă în parlament de către liderul deputaţilor minorităţilor naţionale Varujan Pambuccian și merge la promulgare pentru a putea ulterior să fie publicată în Monitorul Oficial.

    Citiți și: Alexandru Széll, horticultorul care a crescut în fermă cel mai scump taur Angus din România

    Camera Deputaţilor a adoptat un proiect care creează cadrul legal pentru realizarea horticulturii în medii controlate

    Cum vor putea produce fermierii plante sau furaje verzi, dacă legea va fi promulgată

    Legea ar urma să ajute la stimularea dezvoltării horticulturii în medii controlate şi a horticulturii urbane, subvenționarea și etichetarea culturilor obținute astfel. Conform inițiatorilor, horticultura în medii controlate se va face în spaţii izolate din punct de vedere climatic, chimic şi biologic în scopul utilizării producției obținute pentru consumul uman, ca hrană în stare proaspătă sau procesată, în scopuri medicinale precum și pentru obţinerea furajelor verzi pentru animale.

    ”Într-o încăpere plantele pot fi crescute pe suprafețe etajate. În acest caz suprafața cultivată este dată de produsul dintre suprafața unui etaj și numărul de etaje sau, dacă suprafeţele etajelor diferă, de suma acestora. În cazul în care tehnologia utilizată permite o densitate mai mare a plantelor, valorii suprafeței cultivate i se aplică un coeficient supraunitar reprezentând raportul dintre densitatea culturii realizate în tehnologia respectivă și cea a culturii de acelaşi tip realizate în horticultura convențională”, se arată în proiectul adoptat de Camera Deputaților.

    Conform sursei citate, horticultura urbană este practica cultivării plantelor horticole (legumicole, inclusiv a ciupercilor, pomicole, sau floricole comestibile) în scopul utilizării lor ca hrană în stare proaspătă sau procesată sau în scopuri medicinale în spaţiul intravilan al localităților.

    Citiți și: Legea de refacere a naturii – impact major în agricultură. COPA-COGECA trage semnalul de alarmă

    Cum vor fi etichetate produsele obținute în medii controlate

    Proiectul legislativ mai prevede că plantele produse în medii controlate se etichetează prin utilizarea uneia dintre sintagmele produs în mediu controlat sau produs necontaminat chimic și biologic.

    În plus, produsele obținute în medii controlate nu pot fi inscripționate ca fiind produse naturale, tradiționale sau ecologice.

    ”La etichetare se va menționa natura substanțelor nutritive folosite la creşterea plantelor. Etichetarea se face doar cu autorizarea prealabilă a unității de producție emisă de către Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale”, se mai arată în documentul citat.

    Subvenții pentru produsele obținute în medii controlate

    Inițiativa legislativă prevede de asemenea că toate subvenţiile şi avantajele fiscale aferente unei anumite culturi se aplică identic în cazul culturilor de acel tip realizate în medii controlate sau în horticultura urbană, în cazul cultivării pe verticală.

    ”În cazul în care subvențiile provin din fonduri pentru care există specificări exprese privind eligibilitatea unei anumite metode de cultivare care nu face parte din metodele utilizate în horticultura în medii controlate sau horticultura urbană, echivalentul acestei subvenţii va fi asigurat de la bugetul de stat”, mai arată sursa citată.

    În același document se mai specifică faptul că, în politica agricolă a Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, vor exista anual măsuri privind stimularea dezvoltării horticulturii în medii controlate cum ar fi:

    a) fonduri nerambursabile destinate achiziționării de echipamente și instalații pentru realizarea de unități de producție horticolă în medii controlate;
    b) fonduri nerambursabile destinate asigurării independenței energetice parţiale sau totale a unităților de producție horticolă în medii controlate;
    c) fonduri nerambursabile destinate cursurilor de iniţiere și pregătire a personalului în vederea realizării și întreţinerii unității de producţie horticolă în medii controlate;
    d) fondurile prevăzute la lit.a) – c) vor fi stabilite anual în bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale și vor fi alocate prin intermediul acestuia;
    e) beneficiarul fondurilor are obligația menținerii specificului investiţiei pentru o perioadă de 10 ani de la data accesării fondurilor şi va prezenta anual finanțatorului un raport privind situația economico-financiară a unității de producție horticole realizată utilizând fondurile respective.
    f) în cazul în care beneficiarul fondului înstrăinează investiția, următorul proprietar își asumă obligațiile prevăzute la lit.e).

    ”Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale împreună cu Ministerul Educaţiei asigură integrarea cunoştinţelor privind horticultura în medii controlate în programele instituțiilor de învăţământ public de stat de profil, atât la nivel liceal cât și universitar, cât şi dotările necesare pentru derularea procesului de învățământ. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale împreună cu Ministerul Educației și Ministerul Cercetării și Digitalizării pot înființa centre de cercetare-dezvoltare în domeniul horticulturii în medii controlate finanțate de la bugetul de stat”, se mai menționează în proiect.

    Unităţi de producție în spațiul intravilan sau extravilan al localității

    Primăriile localităților cu un număr mai mare de 100.000 de locuitori au obligația să întocmească și să obțină aprobarea consiliilor locale, în termen de 3 ani de la intrarea în vigoare a legii, strategii privind horticultura urbană și amplasarea unităţilor de producție în spațiul intravilan sau extravilan al localității, se mai menționează în proiect.

    Conform aceluiași text, primăriile localităților cu un număr mai mic de 100.000 de locuitori pot să întocmească strategii privind horticultura urbană şi amplasarea unităților de producţie în medii controlate în spațiul intravilan sau extravilan al localității.

    ”În cadrul acestor strategii se analizează nevoile de hrană ale comunității, necesarul de forţă de muncă având calificarea cerută pentru desfășurarea activităţilor specifice horticulturii în medii controlate, posibilitățile de desfacere ale produselor, potențialele colaborări cu autoritățile administrației centrale, cu mediul privat și cu organizaţiile neguvernamentale şi se stabilesc modalitățile de intervenție financiară, fiscală şi de altă natură care pot duce la dezvoltarea horticulturii în medii controlate pe teritoriul localității”, mai prevede inițiativa legislativă.


    Te-ar mai putea interesa

    Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc Cum și-a salvat ferma de la faliment un agricultor cu 150 de hectare La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!