• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Preț pe litrul de lapte la procesator. Dorin Cojocaru, APRIL: România nu mai e codașa UE

    Roxana Dobre -

    Preț litru de lapte la procesator. O dezbatere intensă a crescătorilor de vaci care contestă situația ”roz” din statisticile europene. Oficial, România nu are un preț derizoriu la laptele colectat de la fermieri, dimpotrivă, s-a apropiat, cu prețul mediu pentru laptele colectat în Uniunea Europeană.

    Invitat în cadrul emisiunii Agrostrategia de astăzi, luni – 4 decembrie, Dorin Cojocaru, președintele Asociației Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL), a declarat că România nu mai este codașă la prețul laptelui ci s-a apropiat de media Uniunii Europene. Fermierii spun că un litru de lapte vândut direct la procesator pornește de la 1 leu și ajunge la 1,80 de lei.

    Citiți și: Fermier de lângă București: Dau laptele cu 2,3-2,4 lei/litru. Colegii din țară primesc prețuri mai mici

    Președintele Asociației Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL) a explicat că țara noastră nu mai este codașă la prețul pe care fermierii îl primesc pe litrul de lapte de la procesator ci ”acum suntem peste media pe Europa”.

    ”Noi suntem integrați în piața europeană și depindem foarte mult de ce se întâmplă în țările limitrofe României. Analizând dinamica am văzut că în luna iulie a crescut prețul, în august a scăzut, în septembrie a scăzut, mă uitam acum în Austria, Polonia, Ungaria. Deci România nu a mai fost codașă la prețuri ci s-a apropiat de medie. Acum suntem peste media pe Europa dar eu mă refer, încă o dată o spun, la fermele care asigură materie primă pentru procesare”, a menționat Cojocaru.

    Citiți și: Eurostat: România este pe ultimul loc în UE la producţia de lapte pe cap de vacă

    Acesta a dorit să lămurească că atunci când se vorbește despre prețul laptelui la nivel de țară se ia în considerare cantitățile livrate de fermieri conform unor standarde de calitate.

    ”Mai văd producători pe la televizor care spun că vând cu 1,3 lei litrul sau 1,5 lei. Păi da dar dau la un punct de colectare, centru de colectare la un mic procesator care poate e neînregistrat și lipsesc niște detalii: dacă prețul este cu TVA sau fără, că spre exemplu în Germania și Olanda prețurile se stabilesc la 4,4% grăsime, iar în România la 3,7% grăsime. Nu mai vorbesc de proteină etc”, a spus Dorin Cojocaru în cadrul emisiunii Agrostrategia.

    România, pe locul 11 în UE la prețul laptelui dat către procesator

    Acesta a precizat că România produce undeva la 3,2 milioane de tone de lapte pe an din care 1 milion de tone înseamnă autoconsum.

    De asemenea, Cojocaru a arătat într-o postare făcută pe pagina sa de socializare că țara noastră se situează pe locul 11 din 27 la prețul laptelui la poarta fermei, fără TVA.

    ”Preț la poarta fermei (fără TVA). Locul 11 din 27. Peste media UE. Prețul în Vest se calculează la 4,2% – 4,4% grăsime, în România 3,7%. Dacă recalculăm avem surprize mari”, a menționat președintele Asociației Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL).

    Țara noastră se situează pe locul 11 din 27 la prețul laptelui la poarta fermei, fără TVA – potrivit lui Dorin Cojocaru

    Preț per litru de lapte de la fermier la procesator

    Fermierii fac periodic propria analiză privind prețul pe care achită procesatorii în diferite județe. Cum aceste prețuri nu sunt făcute publice de către centrele și fabricile de lapte, producătorii lansează sondaje online în care, chiar și sub protecția anonimatului, fermierii spun cum merge piața în zona lor.

    Recent, pe grupul Crescătorilor de Băltată Romanească fermierii au dezvăluit care sunt prețurile pe care le primesc în prezent de la procesator. Acestea se situează la minim 1 leu pe litru, pentru cantitățile sub 100 de litri și ajunge la 1,80 lei.

    ”În Timișoara sub 100 litri predate pe zi primim 1 leu litru peste 100 litri primim 1,3 lei litru”, a menționat un producător.

    Alte răspunsuri date de crescători de vaci care dau lapte la abator au indicat prețuri, în ordine descrescătoare, de 2,05 lei/litru, 1,8 lei/litru, 1,65 lei/litru, 1,4 lei/litru.

    Fermele mai mari pot negocia prețuri mai bune pentru lapte

    Vă reamintim că, recent, fermierul Claudiu Davițoiu, care deține o fermă de vaci Holstein în Afumați, județul Ilfov, a atras atenția cu privire la discrepanța la prețul laptelui în funcție de județe și de dimensiunea fermelor. Astfel, președintele Asociațiai Holstein RO a arătat că exploatația lui, având un efectiv mai mare de animale, a putut negocia cu procesatorul din apropierea Capitalei un preț per litru de lapte de 2,3-2,4 lei.

    ”Acum am trecut la prețul de iarnă, negociem cu procesatorii și avem 2,30-2,35, chiar 2,40. În privința mea, care sunt aproape de București și de procesatori, e bine, dar colegii din țară ne semnalează că vând laptele la un preț e foarte mic, în jur de 1,30-1,50 lei. În funcție de cantitatea care se produce se poate da un preț mai mare, dar s-a ajuns la noi ca producătorii care au ferme mici să o ducă greu pentru că lor le dă și prețul mic. Colectarea laptelui e destul de grea, că s-a scumpit tot, e din ce în ce mai greu pentru ei. Noi, producătorii mari, rezistăm, dar producătorii mici deja au început să închidă, au început să își vândă vacile”, a explicat Claudiu Davițoiu în direct la Realitatea PLUS.


    Te-ar mai putea interesa

    Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA Rabla pentru Tractoare bate pasul pe loc. Ce șanse mai sunt să se dea finanțările anul acesta S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri!

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!