• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermier de lângă București: Dau laptele cu 2,3-2,4 lei/litru. Colegii din țară primesc prețuri mai mici

    Violina Gorcinschi -

    Prețul unui litru de lapte la poarta fermei diferă în funcție de zonă, dar și de numărul de animale din fermă și de cum negociază crescătorul. Aflat în apropierea Capitalei, fermierul Claudiu Davițoiu de la Afumați, județul Ilfov, spune că în prezent primește 2,3-2,4 de lei pe litrul de lapte predat la procesator, acesta fiind un preț de iarnă negociat recent.

    Claudiu Davițoiu, președinte al Asociației Crescătorilor de Vaci Holstein RO a fost prezent joi seară în platoul emisiunii România Suverană realizată la Realitatea PLUS de Alexandra Păcurar. Crescătorul de vaci de lapte a recunoscut că dacă el, fiind în apropiere de București și cu un efectiv mai mare, a reușit să negocieze mai bine cu procesatorul, fermierii mai mici primesc un preț mult mai mic pentru un litru de lapte.

    Fermierul Claudiu Davițoiu

    Claudiu Davițoiu a discutat despre situația actuală a prețului laptelui la poarta fermei, în dialog cu ministrul Agriculturii, Florin Barbu. Fermierul a informat că se află într-o poziție favorabilă, comparativ cu fermierii din alte zone ale țării, fiind aproape de procesatori, cărora le vinde litrul de lapte cu 2,35 lei, preț de iarnă. Nu același lucru este valabil și pentru alte unități agricole din țară care își vând producția mult mai ieftin.

    „Acum am trecut la prețul de iarnă, negociem cu procesatorii și avem 2,30-2,35, chiar 2,40. În privința mea, care sunt aproape de București și de procesatori, e bine, dar colegii din țară ne semnalează că vând laptele la un preț e foarte mic, în jur de 1,30-1,50 lei. În funcție de cantitatea care se produce se poate da un preț mai mare, dar s-a ajuns la noi ca producătorii care au ferme mici să o ducă greu pentru că lor le dă și prețul mic. Colectarea laptelui e destul de grea, că s-a scumpit tot, e din ce în ce mai greu pentru ei. Noi, producătorii mari, rezistăm, dar producătorii mici deja au început să închidă, au început să își vândă vacile”, a explicat Claudiu Davițoiu în direct la Realitatea PLUS.

    În momentul în care s-a semnat acordul de plafonare a prețului laptelui la raft cu 20%, adică în vară, în august, Claudiu Davițoiu își vindea laptele cu 1,70-1,80 lei pe litru la poarta fermei, acesta fiind însă un preț de vară, care de obicei este mai scăzut.

    Prețul primit de fermieri pe vaci la abator, 7-8 lei/kg în viu

    Situația dificilă din sectorul laptelui se reflectă și pe piața cărnii de vită, unde prețul pe kg în viu a scăzut semnificativ, la 7-8 lei kilogramul. Acest lucru este cauzat de faptul că mai mulți crescători își duc vacile la abator în urma prețurilor mici ale laptelui care nu le mai fac afacerea rentabilă.

    „Prețul la carnea de vită la abator, în momentul de față, a scăzut. Se vinde carnea de vită în viu cu 7-8 lei. Ce înseamnă asta? Că fermierii au început să își vândă animalele pentru că prețul la lapte e mic. La mine prețul de cost poate e 2,50 bani, îl vând cu 2,60. Tot câștig 10 bani, dar fermierii mici ce fac?”, a spus Claudiu Davițoiu, crescătorul de vaci din Afumați, județul Ilfov.


    Te-ar mai putea interesa

    A apărut în supermarketuri carnea de miel adusă din Australia Lege nouă: Obligație pentru toți conducătorii de tractoare Când se plantează roșiile în grădină – calendar

    Ultimele știri

    Raport EFSA: Carnea de pasăre și ouăle produse în România sunt sigure pentru consum! John Enoiu, Naturevo – La ce să fie atenți fermierii după valul de ploi și temperaturi scăzute Adrian Pintea, MADR, anunț despre plata subvențiilor APIA