• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Comisia Europeană vrea să înăsprească cerințele pentru transportul animalelor vii

  Oana Timar -

  Comisia Europeană dorește să înăsprească în continuare cerințele legale pentru transportul animalelor și să asigure o bunăstare mai mare a animalelor. Propunerea include, printre altele, scurtarea timpului de transport și introducerea obligației transportului pe timp de noapte în cazul transportului la temperaturi ridicate.

  Scopul declarat al UE pentru acest proiect este de a îmbunătăți bunăstarea animalelor. În plus, cerințele legale trebuie adaptate la cele mai recente descoperiri științifice și făcute mai aplicabile. Entitățile în cauză ar trebui să poată efectua ajustări graduale, inclusiv prin perioade de tranziție de până la cinci ani. În situația actuală, CE va anunța probabil propunerea oficială pe 6 decembrie.

  Potrivit CE, transportul bovinelor, porcinelor, oilor, caprinelor și cailor la abatoare nu ar trebui să dureze mai mult de nouă ore în viitor. În cazul în care porcii urmează să fie transportați pe uscat în alte scopuri decât sacrificarea, CE dorește să limiteze acest timp la 21 de ore, cu o pauză după zece ore. Dacă animalelor li se permite o pauză de o zi față de vehicul după timpul maxim de transport, acestea pot fi transportate din nou pentru maximum 21 de ore, se arată în proiectul citat de jurnaliștii publicației poloneze Farmer.pl.

  Citiți și: ANSVSA: Transportul animalelor vii – doar cu certificat de competenţă profesională

  Pentru temperaturi sub zero grade, propunerea CE impune acoperirea vehiculelor rutiere și controlul circulației aerului pentru a proteja animalele de hipotermie. Dacă temperatura scade la minus 5 grade Celsius sau sub acest prag, CE dorește să limiteze timpii de transport la încă nouă ore. Același termen ar trebui să se aplice și pentru transportul între orele 10:00 și 21:00, de îndată ce temperatura este între 25°C și 30°C. Dacă se încălzește și mai mult, animalele vor putea fi transportate doar în intervalul orar 21:00 – 10:00.

  Restricții privind transportul purceilor

  Conform propunerii, timpul de transport pentru vițeii, mieii, caprele și mânjii neînțărcați ar putea fi limitat la opt ore. Dacă în mijlocul de transport este prevăzută hrănirea cu lapte sau înlocuitori de lapte, acesta poate fi transportat timp de nouă ore. După o pauză de o oră, călătoria este permisă pentru încă nouă ore. Animalele tinere trebuie hrănite la fiecare nouă ore. Pentru purceii cu vârsta mai mică de trei săptămâni, distanța maximă de transport trebuie stabilită la mai puțin de 50 km.

  Citiți și: RAR: Tahografele inteligente vor deveni obligatorii pentru camioanele care fac transport internațional

  În principiu, toate animalele ar trebui considerate inapte pentru transport atunci când nu se pot deplasa independent sau fără durere. Comisia dorește, de asemenea, să includă criterii de excludere pentru deshidratare, răni deschise și prolaps de organe, sarcină avansată și buric nevindecat la animalele tinere. Cu toate acestea, există și excepții, inclusiv atunci când vătămarea sau boala este clasificată ca fiind minoră și transportul nu va provoca suferințe suplimentare. În caz de îndoială, decizia va fi luată de un medic veterinar.


  Te-ar mai putea interesa

  Țara, împărțită între caniculă și furtuni. 12 județe sub alertă de vijelii și grindină Rezultate alegeri europarlamentare 2024. Lista cu noii eurodeputați Polonezii se plâng că cireșele românești le-au invadat piețele și se vând la prețuri foarte mici

  Ultimele știri

  Semănătoarea strip-till Czajkowski și dezmiriștitorul Kelly Tillage păstrează apa în sol Dezastrul lăsat în urmă de vijeliile cu grindină cât un ou și rafale de peste 100 de km/h! Alexandru Potor, fost secretar de stat MADR, este noul primar al municipiului Slobozia: “Deschidere totală către fermieri!”