• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fonduri europene pentru zootehnie și procesare. AFIR a publicat condițiile de accesare

    Roxana Dobre -

    Fonduri europene pentru zootehnie și procesarea produselor agricole și pomicole – AFIR a publicat ghidurile cu condițiile de accesare a banilor europeni.

    Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat ghidul solicitantului pentru DR-20 Investiții în sectorul zootehnic și pentru DR-22 Investiții în condiționarea, depozitarea și procesarea produselor agricole și pomicole. Ambele intervenții sunt finanțate prin Planul Strategic pentru Politica Agricolă Comună 2023 – 2027 (PS PAC 2027).

    AFIR a anunțat astăzi, marți – 5 decembrie printr-un comunicat că, în vederea lansării sesiunilor de primire a cererilor de finanțare pentru investiții în sectorul zootehnic și în unități de procesare a produselor agricole și pomicole, a publicat în data de 4 decembrie versiunea finală a Ghidului solicitantului. Intervențiile care urmează să fie lansate sunt DR-20 Investiții în sectorul zootehnic și pentru DR-22 Investiții în condiționarea, depozitarea și procesarea produselor agricole și pomicole.

    Ambele intervenții sunt finanțate prin Planul Strategic pentru Politica Agricolă Comună 2023 – 2027 (PS PAC 2027), conform AFIR.

    Citiți și: Bugetul pentru Submăsura 17.1 – depășit. George Chiriță, AFIR: Cererile, până la 15 decembrie. Vom plăti toate solicitările

    Fonduri europene pentru zootehnie –  până la 2 milioane de euro pe fermă

    Valoarea maximă a fondurilor europene care se pot obține pentru investiții în sectorul zootehnic prin DR-20 este de 2.000.000 euro/ proiect, iar în cazul investițiilor care își propun exclusiv simpla achiziție de utilaje și echipamente agricole, valoarea maximă a sprijinului public este de 300.000 euro/ proiect. Sprijinului public nerambursabil, raportat la costurile eligibile per proiect, este de maximum 65% din costurile eligibile.

    ”Dintre investițiile eligibile prin intervenția DR-20, amintim înființarea, extinderea și modernizarea adăposturilor de animale, dotarea exploatației cu utilaje agricole, cu remorci și semiremorci tehnologice specializate pentru activitatea agricolă, precum și cu utilajele agricole necesare asigurării bazei furajere. Sunt eligibile și investițiile pentru înființarea, extinderea și modernizarea unităților de condiționare și depozitare, investițiile necesare reproducției, înființarea sau dezvoltarea componentei de comercializare la nivel de exploatație – inclusiv magazinele la poarta fermei sau rulotele alimentare prin care vor fi comercializate exclusiv propriile produse agricole”, mai aduce precizări AFIR.

    Citiți și: AFIR: 27 decembrie – termen limită pentru solicitările de finanțare prin programul Investalim

    AFIR a publicat condițiile finale pentru accesarea fondurilor în sectorul procesării

    Fonduri europene pentru procesare – maxim 10 milioane de euro pe proiect

    AFIR mai informează că în cadrul intervenției DR-22, valoarea finanțării acordate este de maximum 10.000.000 de euro/proiect pentru înființarea unităților de procesare pentru sectoarele legume-fructe, industria de morărit, ulei și nutrețuri combinate. Tot prin DR-22 se pot obține fonduri de cel mult 7.000.000 de euro/proiect pentru alte investiții de înființare decât cele menționate anterior și de maximum 3.000.000 de euro/proiect pentru investiții de modernizare.

    ”Prin intervenția DR-22, sunt eligibile investiții în construcția și dotarea unităților de condiționare, depozitare și procesare, în infrastructura internă şi în utilități, precum și cheltuieli pentru asigurarea respectării condițiilor de igienă și a fluxului tehnologic, cheltuieli aferente marketingului produselor obținute (echipamente pentru etichetarea, ambalarea produselor), cheltuieli aferente comercializării produselor etc.”, se mai arată în comunicatul AFIR.

    Când se depun proiectele de fonduri europene pentru zootehnie și procesare

    Agenția mai precizează că potrivit regulamentului de organizare și funcționare al procesului de selecție și al procesului de verificare și soluționare a contestațiilor pentru proiectele aferente intervențiilor de dezvoltare rurală din PS 2023 – 2027, sesiunea de depunere a solicitărilor de finanțare se deschide după 15 zile calendaristice (aproximativ 19 decembrie n.r) de la publicarea pe site-ul AFIR a Ghidului solicitantului și a fișei de evaluare generală a proiectului.

    Pentru elaborarea documentației necesare depunerii cererii de finanțare, toți cei interesați au la dispoziție pe pagina www.afir.ro, la secțiunea Finanțare, Ghidul solicitantului și anexele aferente DR-20  și DR-22.


    Te-ar mai putea interesa

    Blocaj pe piața îngrășămintelor. Fermierii nu cumpără, în ciuda ieftinirilor. Prețuri actuale Prețul la floarea-soarelui a bubuit! Cererea este mare, fermierii nu vor încă să vândă Avans APIA 2024 – premieră la plățile către fermieri în acest an!

    Ultimele știri

    ”Regele Uleiului” a cumpărat un terminal în Portul Constanța și îl va extinde cu bani de la Guvernul României Începe Programul Tomata – Ciclul II. Anunțul făcut de ministrul Barbu direct din solar! APIA: 12.380 de crescători de animale au avansul în conturi. Situația plăților la zi!