• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Lege votată în Parlament: Produse românești etichetate cu denumirea ”De Origine România – DOR”

  Angelica Lefter -

  Proiectul de lege cu privire la etichetarea anumitor produse cu denumirea ”De Origine România – DOR”, a fost adoptat de Camera Deputaților, for decizional în acest caz. Prin această schemă, producătorii şi procesatorii români, ar putea garanta faptul că produsul alimentar pus la vânzare este realizat pe teritoriul României şi fabricat din materii prime de origine românească.

  Camera Deputaţilor a adoptat, astăzi, marţi – 5 decembrie, proiectul de lege cu privire la etichetarea cu denumirea ”De Origine România – DOR” a produselor agroalimentare care utilizează în procesul de fabricaţie materii prime de bază de origine românească şi îndeplinesc anumite condiţii, potrivit Agerpres.

  Citiți și: Șeful Comisiei pentru Agricultură, în control la supermarketuri: Căutați ”Raftul românesc”!

  Eticheta oficială ”De Origine România – DOR”

  Producătorii și procesatorii români pot garanta că produsele lor sunt fabrficate din materie primă românească, pe teritoriul țării

  Proiectul prevede instituirea schemei de certificare voluntară ”De Origine România – DOR”, la care să aibă acces producătorii şi procesatorii români, schemă care ar garanta faptul că produsul alimentar achiziţionat este realizat pe teritoriul României şi fabricat din materii prime de origine românească.

  Legea instituie schema de certificare voluntară ”De Origine România – DOR” pentru susţinerea activităţilor de promovare a produselor agroalimentare româneşti. Aceasta se va aplica cu respectarea procedurii de notificare prevăzută în Directiva (UE) 2015/1535 referitoare la procedura de furnizare de informaţii în domeniul reglementărilor tehnice şi al normelor privind serviciile societăţii informaţionale.

  Schema se va aplica pe tot teritoriul României pentru etichetarea produselor agroalimentare care utilizează în procesul de fabricaţie materii prime de bază de origine românească şi care respectă cerinţele prevăzute în lege.

  ”Pentru a beneficia de etichetarea voluntară, produsul agroalimentar trebuie să îndeplinească următoarele caracteristici specifice:

  a) în cazul produselor neprelucrate, producţia, cultivarea sau reproducerea, inclusiv recoltarea şi mulsul, în cazul vacilor, ovinelor şi caprelor, să aibă loc pe teritoriul României;

  b) în cazul cărnii, aceasta trebuie şi să fie obţinută de la animale născute, crescute şi sacrificate pe teritoriul României;

  c) în cazul produselor de origine animală, altele decât carnea, acestea trebuie şi să fie obţinute de la animale crescute pe teritoriul României;

  d) în cazul produselor prelucrate, fabricarea acestora se va face din produse neprelucrate, în conţinutul cărora este permisă utilizarea, în cantitate de până la 25% din greutatea acestora, conform reţetei, a unor ingrediente care nu pot fi înlocuite cu ingrediente similare produse pe teritoriul României”, se arată în proiectul de lege.

  Citiți și: Eticheta cu ”Produs în România” a fost interzisă la raft, în magazine, printr-o lege votată de Parlament!

  MADR va înfiinţa un Registru naţional al Schemei de Certificare Voluntară ”De Origine România”

  Totodată, actul normativ mai prevede că autoritatea competentă responsabilă cu implementarea schemei este Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), care va înfiinţa, în acest sens, un Registru naţional al Schemei de Certificare Voluntară „De Origine România” – document în format digital cu toţi beneficiarii care au obţinut certificatul DOR.

  Pentru a beneficia de această schemă, solicitanţii trebuie să transmită Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale un dosar care cuprinde:

  Beneficiarii schemei vor utiliza logo-ul ”De Origine România – DOR”.

  MADR va desemna reprezentanţi pentru verificarea periodică a respectării cerinţelor schemei de către beneficiari, care vor încheia un proces-verbal în acest sens.

  Începând cu anul 2024, Ministerul Agriculturii va asigura din bugetul propriu resurse financiare pentru promovarea în ţară şi în străinătate a schemei de certificare voluntară ”De Origine România – DOR”

  Urmează ca, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, Guvernul, la propunerea Ministerului Agriculturii, va aproba prin hotărâre normele metodologice de aplicare.

  Proiectul de lege a fost inițiat de 84 de deputați și senatori dintre care doar unul singur de la PSD și majoritatea din PNL. Încă din luna mai a acestui an a fost trimis către adoptare la Camera Deputaților, for decizional.


  Te-ar mai putea interesa

  Cum va fi vremea în această săptămână. Anunț de la șefa ANM Ultima oră de la ANM: Cod Galben de ploi torențiale și grindină emis pentru 13 județe Subvenția APIA de 100 de euro – fermierii autorizați, urmează plata în conturi!

  Ultimele știri

  Ministrul Agriculturii: Vom aloca sumele necesare pentru despăgubiri în zonele afectate de secetă Florin Barbu: România poate obține 30 de milioane de tone de porumb pe an după reabilitarea sistemului de irigații Micii fermieri din Olt și-au făcut o moară cu pietre ce produce făină integrală de grâu și secară