• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ing. Constantin Buliga lucrează cel mai fertil sol din România, pe care nu aplică îngrășăminte chimice

    Oana Timar -

    Inginerul agronom Constantin Buliga strânge în pumni o bogăție. Cel mai fertil sol din România, un pământ unicat în lume, este lucrat în fiecare an de ferma Sanco din județul Botoșani. Exploatația se numără printre puținele din țară care nu se pot plânge de calitatea solului. Dar nici măcar pe cel mai bogat sol, agricultura nu este ușoară.

    Ziua de 5 decembrie este dedicată solului, este celebrată anual Ziua Mondială a Solului. În România abia în ultimii ani a apărut o preocupare reală pentru calitatea pământului lucrat. Analizele de sol au arătat că, dacă nu ne îngrijim de ce avem, vom pierde fertilitatea legendară a gliei românești.

    O parte din terenurile fermei sunt în localitatea Mileanca

    În localitatea Mileanca, inginerul Constantin Buliga lucrează unul dintre cele mai fertile soluri din lume. Specialiştii în agricultură spun că în comuna botoşăneană Mileanca se află un pământ unicat în lume. Este considerat atât de fertil, încât poate susţine recolte de câteva tone de cereale fără să fie aplicat niciun fel de îngrăşământ. Poartă numele de cernoziomul de Mileanca şi este unul dintre cele mai productive soluri din România, atent studiat pe pedologi.

    ”Societatea noastră este întinsă pe aproximativ șase, șapte, chiar opt comune unde lucrăm terenuri. Acum ne aflăm în Mileanca unde este cel mai bun cernoziom din România – cernoziomul cambic. Aici lucrăm aproximativ 120-125 de hectare de teren fracționat. Unii cercetători spun că ar fi cel mai bun humus din lume datorită datorită fertilității pe care o are acest sol ce este recunoscut la nivel național, internațional. S-au făcut multe studii pe el”, explică agronomum în cadrul unui reportaj difuzat la Agrostrategia astăzi, de Ziua Mondială a Solului.

    Cernoziomul cambic de la Mileanca – o minune de pământ

    Pământul care a transformat Mileanca într-o legendă agricolă a adus Botoşaniului înainte de 1990 o faimă aparte, dar şi renumele de „Bărăgan al Moldovei“. Bătrânii satului îi spun acestui sol „humărie“ şi-l consideră o adevărată binecuvântare de la Dumnezeu.

    În urmă cu câțiva ani, în 2017, inginerul agronom Ioan Hăidăuţu care a activat și în agricultură în zonă a explicat de ce solul de la Mileanca e atât de minunat: ”Caractersitica principală este faptul că are un conţinut mare de humus, adică acizi huminici care-l pun în valoare. Are un conţinut mare, de 46%. Şi, cel mai important şi ce-l face renumit în lume este că acest humus fertil se află până la o adâncime de până la 1 – 1,5 metri, chiar 2 metri. Elementele nutritive sunt reţinute cu forţă mare la particula coloidală, la complexul coloidal al solului”.

    Ing. Constantin Buliga ține în mâini cel mai fertil sol din România

    Inginerul Buliga ne spune despre solul-minune că este ideal pentru cultivarea cerealelor. În funcție de precipitații, la porumb a obținut de la 7 până la 15 tone la hectar, în timp ce la grâu recoltele sunt între 5 și 8 tone la hectar, iar la soia se ajunge și la 4 tone, toate aceste producții fiind rezultate fără aplicarea îngrășămintelor chimice. Cu așa un sol bogat, ferma a decis să înființeze culturile numai ecologic, așa că solul este ajutat doar de îngrășăminte organice. ”Ca și structură a solului, reține foarte bine apa, lucrările de primăvară, de pregătire se uniformizează perfect. Solul este foarte bun pentru culturile noastre în această zonă”, punctează inginerul.

    Tot pentru a conserva fertilitatea solului de la Mileanca, exploatația aplică pe terenuri o tehnologie minimă: se face o desfundare numai o dată la 3-4 ani, iar în rest pământul este prelucrat cu discuri și alte utilaje ce nu răstoarnă brazda.

    Recolta de sfeclă de zahăr, afectată de seceta acestui an

    Chiar dacă lucrează cel mai fertil sol din România, acest lucru nu înseamnă că ferma nu întâmpină probleme. Cea mai mare dintre acestea este seceta: oricât de bogat ar fi pământul, plantele nu rodesc în el fără apă. Astfel, spre exemplu, la cultura de sfeclă, exploatația recoltează în acest an doar 25 de tone la hectar, iar pentru a justifica pierdere către fabrica Agrana, care a contractat producția, ferma a solicitat evaluarea pagubei de către autorități.

    O altă problemă în zonă este uscarea cerealelor. După ce ferma a investit, cu sprijinul fondurilor europene, 2,5 milioane de euro într-un uscător, acum procesul de uscare riscă să pună în pericol vânzarea producției. ”Funcționează pe bază de paie – paie de grâu, orz, baloți de paie în general, noi facem uscare bio, și ni se refuză producția la anumiți operatori ce ne spun că că marfa noastră are miros din cauza procesului de uscare, că miroase a fum. Ni se respinge marfa – în ultima lună ne-au fost reținute cel puțin 15 camioane din cauza faptului că masa miroase a fum.Noi nu avem gaze în localitate ca să putem folosi gaze. Firma la care livrăm noi zice când că în portul Constanța i-au fost respinse 25 de camioane din cauza noastră că marfa miroasea a fum. Adică mi se pare ceva ieșit din comun. Sub ce altă metodă să le uscăm, dacă asta e singura soluție pe care o avem?”, este nedumerirea ing. Buliga.

    Reportajul ”Cel mai bun pământ”, difuzat în rubrica ”Fermierii României” din emisiunea Agrostrategia de marți, 5 decembrie 2023


    Te-ar mai putea interesa

    La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna Cum și-a salvat ferma de la faliment un agricultor cu 150 de hectare Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc

    Ultimele știri

    Fermă făcută scrum în județul Suceava! Toate cele 6.000 de animale au murit arse de vii Vine o criză a îngrășămintelor? Gabriel Ionescu, SEEFO: Prețurile sunt în creștere, stocurile – mai mici decât anul trecut APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie!