• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Amendat cu 1.600 de lei pentru că a vândut un porc fără documente sanitar-veterinare

  Oana Timar -

  Noi controale sanitar-veterinare scot vizează sectorul de creștere a porcilor. În plin sezon de tăiere a porcilor de Crăciun, inspectorii DSVSA sunt prezenți în teren pentru a controla modul în care se fac comercializarea și transportul animalelor ce urmează să fie sacrificate.

  În această săptămână inspectorii de specialitate din cadrul Serviciului Sănătate și Bunăstare animală al DSVSA Satu Mare au efectuat un număr de 82 controale în exploatații profesionale și non profesionale din județul Satu Mare.

  ”În urma acestor controale a fost aplicate 5 sancțiuni contravenționale, din care 1 amendă contravențională în valoare de 1.600 lei, pentru 1 exploatație non profesională din localitatea Sanislău și 4 avertismente pentru 4 exploatații non profesionale, din localitatea Sanislău – pentru vânzarea/cumpărarea fără documente sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, a animalelor și pentru introducerea fără documente sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, a altor animale în efectivele existente.
  În această perioadă, în județul Satu Mare, evoluează focare de Pestă Porcină Africană în localitățile: Corund, Lelei, Viile Satu Mare și Acâș”, se arată într-un comunicat al DSVSA Satu Mare care prezizează și că toate focarele de Pestă Porcină Africană din localitatea Urziceni au fost stinse.

  Gospodar amendat pentru vânzarea unui porc fără acte

  Județul Sibiu se confruntă deja cu două focare de PPA

  În altă ordine de idei, în alt județ al țării, la Sibiu, autoritățile se confruntă cu mai multe focare de pestă porcină africană. Prefectura județului a anunţat vineri, 8 decembrie, că a fost confirmat cel de-al doilea focar de pestă porcină africană, în localitatea Presaca, unde vor fi ucişi vineri 34 de porci, după ce au murit alţi 21 de porci în ultimele zile.

  ”Ca urmare a confirmării a celui de al doilea focar de Pestă Porcină Africană într-o altă gospodărie din localitatea Presaca comuna Păuca, astăzi, 8 decembrie 2023 a avut loc în sistem on-line şedinţa Centrului Local de Combatere a Bolilor Sibiu. (…) S-a decis uciderea suinelor existente in exploataţie, în număr de 34 capete porc gras şi tineret, prin metoda ‘ucidere prin asomare cu pistol cu glonţ captiv şi decerebrare prin spinalizare’, acţiune care se va efectua in cursul zilei de 08.12.2023, în vederea limitării răspândirii bolii. Neutralizarea cadavrelor rezultate din controlul bolii se va realiza prin ecarisare alternativă, îngropare în situ, pe raza localităţii Presaca, acţiune urmată de dezinfecţii repetate, realizate de către reprezentanţii DSVSA Sibiu”, se arată în comunicatul de presă al Prefecturii Sibiu, citat de Agerpres.

  Citiți și: Un gospodar a rămas fără porcul pe care l-a cumpărat să îl taie pentru Crăciun

  Un medic veterinar a fost solicitat la mijlocul acestei săptămâni pentru primul focare de PPA, când a murit primul porc iar la alții au apărut simptomele bolii.

  ”În dimineaţa zilei de 06.12.2023, medicul veterinar de libera practica împuternicit de la CSV Păuca s-a deplasat în exploataţia din Presaca, comuna Păuca, ca urmare a notificării proprietarului privind instalarea unor semne clinice la un porc. Ajuns la faţa locului medicul veterinar a găsit un porc mort de la care a recoltat un set de organe in vederea efectuării examenelor de laborator. La examenul clinic efectuat suinelor din exploataţie, un număr de două suine prezentau hipertermie 40.3 grade C, inapetenţă şi mers vaccilant. In exploataţia respectivă exista un număr total de 38 de suine. S-a înregistrat moartea unui număr total de 4 capete porcine în perioada 06-08.12.2023, neutralizarea cadavrelor realizându-se prin ecarisare alternativă, îngropare în situ, pe raza localităţii Presaca. Examenul virusologic efectuat pe proba recoltată a fost pozitiv, conform B.A. 13792/07.12.2023 emis de către LSVSA Alba”, mai precizează Prefectura Sibiu.

  Reamintim că primul focar de pestă porcină africană din acest an din județul Sibiu a fost confirmat miercuri, la o altă gospodărie, tot din localitatea Presaca, unde au murit 19 porci bolnavi.


  Te-ar mai putea interesa

  Prețul roșiilor românești s-a prăbușit după sărbători. Cât costă acum un kilogram de tomate la fermieri Încrețirea sau răsucirea frunzelor la ardei. Cauze, remedii Guvernul a majorat bugetul APIA. Când ar intra în conturi subvenția de 100 euro

  Ultimele știri

  Avertismentul unui șef APIA: Fermierii care rămân fără subvenții în acest an! Anchetat de fraudă după ce a câștigat licitația pentru a cumpăra un port la Dunăre ANAF s-a răzgândit! Noua taxă pentru transport nu se va mai aplica pentru micii fermieri!