• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Raport USDA decembrie 2023: Producție record de porumb în Rusia și creștere de recoltă în Ucraina

    Oana Timar -

    Raportul USDA pe decembrie 2023 nu aduce vești bune pentru fermierii români. Producțiile a doi mari competitori pe piața cerealelor de la Marea Neagră – Ucraina și Rusia, au fost estimate cu creșteri la producția de porumb, ceea ce va pune în continuare presiune pe prețul oferit de comercianți fermierilor români.

    Departamentul pentru Agricultură al SUA a făcut public raportul WASDE pentru luna decembrie 2023. Cele mai de interes informații ale sintezei raportului sunt cele ce vizează statele din regiunea Mării Negre: Ucraina și Federația Rusă. Pentru ambele, la cultura de porumb, USDA a crescut estimările față de raportul de luna trecută.

    Rusia așteaptă o producție record la porumb, în ciuda întârzierilor la recoltare (sursa: USDA)

    Raport USDA decembrie 2023: Producție record de porumb în Rusia

    Producția de porumb din Rusia pentru anul de comercializare 2023/24 este estimată la un record de 17,0 milioane metrice tone (mmt), în creștere cu 6% față de luna trecută, cu 7% față de anul trecut și cu 20% față media ultimilor 5 ani.

    Randamentul producției de porumb din acest an din Rusia este estimat la un record de 6,60 tone la hectar (t/ha), în creștere cu 6% față de luna trecută, 10% față de anul trecut și 23% față de media pe 5 ani.

    Suprafața recoltată cu porumb în Rusia este estimată la 2,6 milioane de hectare (mha), neschimbată față de luna trecută și în scădere cu 2% față de anul trecut și de la media ultimilor 5 ani.

    Randamentul și producția sunt revizuite pozitiv pe baza datelor de recoltă din Rusia Ministerul Agriculturii (MinAg). Pe 30 noiembrie, s-a raportat un procent de 80% la gradul de recoltare, o întârziere considerabilă față de anii trecuți cân, la final de noiembrie, porumbul era recoltat în procent de 92% (excepție face 2022).

    Federația Rusă raportează întârzieri la recoltarea porumbului din cauze vremii reci și umede din noiembrie; în plus, părți mai nordice de cultură a porumbului sunt deja acoperite de zăpadă.

    Ucraina are o producție bună de porumb în acest an (sursa USDA)

    Raport USDA decembrie 2023: Producție estimată mai mare la porumbul din Ucraina

    Producția de porumb din Ucraina pentru anul de comercializare (MY) 2023/24 este estimată la 30,5 milioane de tone metrice (mmt), în creștere cu 3% față de luna trecută și cu 13% față de anul trecut, dar în scădere relativă cu 11% față de media pe ultimii 5 ani.

    Randamentul este estimat la 7,63 tone la hectar (t/ha), în creștere cu 3% față de ultima lună și cu 14% la sută față de anul trecut. Această productivitate este însă cu 9% mai mică decât media ultimilor 5 ani.

    Suprafața cultivată cu porumb este estimată la 4,0 milioane de hectare (mha), neschimbată față de luna trecută și în scădere cu 1% față de ultimul an și cu 18% la sută din media pe 5 ani.

    USDA menționează că revizuirea producției de porumb din Ucraina se bazează pe datele furnizare de către Ministerul Agriculturii de la Kiev care a făcut publice mai multe date privind situația campaniei de recoltare. Astfel, la 30 noiembrie, recoltarea porumbului din Ucraina este finalizată în proporție de 85%, fermierii reușind să raporteze 26,1 mmt de porumb de pe o suprafață de 3,44 mha, cu un randament, la acest moment, de 7,58 t/ha, ușor mai mic decât recordul din 2018.

    Producția de porumb din Ucraina a fost favorizată în acest an de vremea din perioada iulie-începutul lunii august.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvențiile APIA care intră în conturi până la Crăciun! Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Legea arendei – adoptată de Parlament! Contracte pe minim 7 ani, cu valabilitate și după decesul arendatorului

    Ultimele știri

    Ministrul Barbu – cel mai mare regret după primul mandat. ”Aștept o analiză de la Consiliul Concurenței” Florin Barbu vrea să crească subvenția APIA la hectar Subvenții APIA 2025. Data la care se reiau plățile către fermieri după Anul Nou