• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Demontarea unei minciuni penibile: România a votat împotriva NGT iar AAC a susținut această decizie!

    Vlad Macovei -

    România NU a votat împotriva NGT la Bruxelles. România, prin ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a votat împotriva unei proceduri de adoptare, pe repede-înainte, a actualei forme de regulament pentru noile tehnici genomice, propus de Comisia Europeană. E o diferență uriașă. La fel ca și România au votat majoritatea statelor din Estul Europei, printre care și Polonia. Germania s-a abținut. Prin urmare, poziția României nu a fost singulară. Cine susține că România a votat împotriva NGT, împotriva utilizării noilor tehnici genomice de către fermierii români, pur și simplu, minte. Este un mincinos, nu există nuanțe, acestea sunt faptele.

    Alianța pentru Agricultură și Cooperare (AAC) a anunțat, oficial, că susține NGT și că fermierii români au nevoie de ultima tehnologie în materie de genetică vegetală. Ceea ce a nuanțat AAC este temporizarea pentru adoptarea, în stil hei-rup, al unui proiect de regulament pentru noile tehnici genomice până când nu eliminăm toate riscurile pentru fermieri, riscuri juridice și comerciale. Până nu avem garanția că nu sunt lucruri în text care s-ar putea întoarce împotriva agriculturii naționale. Dacă celelalte state, din Vestul Europei nu au văzut aceste riscuri, dacă fermieri din această zonă susțin adoptarea rapidă a actualului text propus, este problema lor, nu a României. Repet, Polonia de ce a votat împotrivă? Intrarea NGT-urilor pe piața agricolă a UE, în regim comercial, pentru fermieri, nu se va produce mai devreme de câțiva ani buni. Nu se pierde nimic dacă încă 6 luni discutăm, aplicat, pe text, luăm puncte de vedere de la statele terțe, lămurim chestiunea patentelor și reușim să avem un text mai bun al Regulamentului, mai aproape de interesele României și ale fermierilor români. Unde este tragedia dacă se mai așteaptă 6 luni și facem lucrurile mai bune pentru sectorul agroalimentar național?

    Fermierii trebuie să înțeleagă că nimeni în România nu se opune NGT. Nimeni din mediul asociativ agricol și nici măcar ministrul Barbu. Fermierii români nu pierd nimic prin această temporizare menită să clarifice toate chestiunile din text și să se facă noi propuneri de compromis. Nu pierde nimeni, nimic, din ce ar fi putut avea.

    Companiile multinaționale producătoare de semințe ar fi dorit, evident, ca acest Regulament NGT să se adopte cât mai repede și într-o formulă cât mai aproape de cea actuală. Este de înțeles. Sunt companii care investesc în România, care sunt aproape de fermieri, care aduc tehnologie, care fac cercetare, care dezvoltă produse și servicii, inclusiv NGT. Poziționarea AAC nu a fost împotriva acestora, e o absurditate.

    Greșeala mare a lobby-ului adoptării rapide și necondiționate a actualei propuneri de Regulament NGT a fost că a vrut să împartă mediul asociativ agricol în două tabere. Iar cei care susțin NGT dar vor să analizeze mai mult textul de Regulament au fost zugrăviți, de comunicatorii arondați ai acestui lobby, ca „dușmani ai științei”, ca cei care vor să interzică fermierilor să utilizeze NGT. O campanie de shaming, de a-i face de rușine public pentru o vină inexistentă și în felul acesta de a-i constrânge să renunțe la această poziționare. AAC nu s-a speriat de acest șantaj emoțional și le mulțumesc colegilor mei, am luat decizia corectă să nu cedăm încercărilor de intimidare. Discuția despre Regulamentul NGT nu a fost niciodată despre știință, a fost doar ghioaga celor care au decretat că cine nu este cu noi este împotriva noastră. Această strategie de lobby a fost greșită, nu și-a atins obiectivele și eșecul este imputabil 100% celor care nu au înțeles, nici până acum, că dreptul la opinie este sfânt. Iar a fi european înseamnă, în primul rând, să îl asculți pe celălalt și să încerci să îl convingi, cu argumente. Nu să îl ameninți să își schimbe opinia. În fine, o strategie de comunicare complet greșită.

    Trecutul e trecut, are doar rol de învățător, dacă vrem să învățăm ceva. Ce facem, de acum înainte, este mult mai important. Sunt absolut convins că liderii fermierii care se află în tabăra „NGT: acum, oricum” vor binele agriculturii naționale. La fel, sunt convins că reprezentanții companiilor de agribusiness sunt 100% dedicați fermierilor. În fața acestor români, se află două drumuri: un drum al comunicării oneste și deschise, la o mare masă rotundă pentru NGT, pentru a aduce cât mai repede și cât mai bine noile tehnici genomice în România. Sau un alt drum, al tranșeelor, într-un război din care, cu siguranță, va pierde fermierul român. Mingea este în terenul lor.

    Important este să spunem adevărul. Iar în această speță adevărul este că toată lumea sprijină noile tehnici genomice, nu este nimeni inamicul științei. Și foarte important, România NU a votat împotriva noilor tehnici genomice, fermierii români nu pierd nimic din această temporizare, iar Alianța pentru Agricultură și Cooperare a avut o poziție responsabilă. Doamne ajută pentru gândul cel bun!


    Te-ar mai putea interesa

    Subvențiile APIA care intră în conturi până la Crăciun! Legea arendei – adoptată de Parlament! Contracte pe minim 7 ani, cu valabilitate și după decesul arendatorului MADR a făcut plata. De mâine se achită fermierilor subvenția de 200 euro pe hectar

    Ultimele știri

    Subvenții APIA. Fermierii de pe lista de plăți de dinainte de Crăciun Alertă meteo de ninsori! Județele unde ninge înainte de Crăciun Rusia și-a stabilit cotele de export la cereale pentru 2025. La porumb e jale!