Analiza de final de an a ing. Mihai Budai: Niciodată dacă ești intrat în joc, nu-i voie să dai înapoi!
Daniel Befu -Analiștii piețelor agricole vorbesc despre o situație bună a culturilor înființate în vestul țării, așa că mers la fața locului pentru a vedea ce spun inginerii agronomi despre starea culturilor la final de an. Am pornit mai de la nord, din județul Bihor, din câmpurile îngrijite cu tehnologia inginerului Mihai Budai.
Mihai Budai este în prezent consilierul tehnic al societății Agroind Cauaceu, o exploatație ce lucrează 3.500 de hectare. Activitatea inginerului nu se rezumă numai la terenurile societății bihorene, întrucât Agroind oferă consultanță și altor ferme din Bihor, Satu Mare, Arad și chiar Timiș. Despre particularitățile acestor zone agricole a vorbit specialistul în cadrul unui reportaj difuzat în emisiunea Agrostrategia de pe TVR 1, în rubrica Fermierii României.
”Avem un an atipic în care cu producții de 8.000-8.600 kg/ha la grâu, tinzi undeva să te închizi pe zero dacă ai făcut patru tratamente fitosanitare. La porumb, iarăși cu producții de 9.000-10.000-11.000 și acolo-i tot acolo, undeva cu închidere pe zero, cu un profit probabil de vreo 500-600 lei la hectar. L a grâu, dacă l-ai comercializat ca sămânță, acolo marja de profit a fost ceva mai bună. La floarea-soarelui a fost o problemă: în multe zone din județele noastre am avut vijelii în care chiar jumătate din plantele de cultură au fostpuse la pământ și de aceea în multe locuri s-a procedat la recoltare prima dată cu echipament specific de floarea-soarelui, iar a doua oară s-a venit cu o altă combină, cu masă de cereale păioase. Dacă la prima trecere s-a obținut o producție de 1.800-1.900kg, s-a reușit ca prin a doua să se mai recupereze undeva la 700-800 kg/ha. În general la floarea-soarelui, acolo unde a fost scăzută, pierderile – mai ales dacă n-a fost asigurată și nu s-a primit nimic la asigurări, pierderile au fost de 1500-1.700 lei la hectar”, a explicat inginerul care au fost ratele de profit și pierderile la principalele culturi din fermele vegetale.
Rapița a adus profit dacă s-a investit în protecția culturii
Singura cultură care a dat cu plus în acest an a fost rapița, dar în ciuda producțiilor bune, fermierii abia și-au recuperat cheltuielile și la această plantă dacă nu au combătut din timp bolile, buruienile și dăunătorii.
”A fost cultura care a scos din necaz majoritatea fermierilor – vorbesc de cei care sunt serioși, care au combătut buruienile, bolile, au reușit un control bun al dăunătorilor, însă cei care au trecut așa la pas lejer pe lângă cultura de rapiță, abia că și-au scos cheltuielile, dar a fost singura cultură care a asigurat un profit undeva la 500-600 euro la hectar în condiții de producții vorbesc aici de la 4.500 până pe la 4.800 kg la hectar. Dar cum și la alte culturi prețurile nu ajută, sunt prețuri care în condiții de producții bune și foarte bune reușești să-ți acoperi cheltuiala”, a explicat specialistul.
La acest moment, vestea bună este că rezerva de apă din sol s-a refăcut după ploile de la finalul lunii noiembrie. Au apărut însă o problemă neașteptată care dă de furcă fermierilor: atacul șoarecilor.
”Este un atac masiv de șoareci. Deja la ora asta avem parcele în care avem goluri de 25-30 de ani, lucru foarte periculos. (…) Dacă nu vor fi temperaturi scăzute, ca ei să facă pneumonie și să moară, nu scăpăm. Altă soluție n-avem, din păcate”, spune ing. Budai.
Primăvara va veni cu noi provocări și noi cheltuieli
Cu o răsărire mulțumitoare a culturilor de toamnă, ing. Mihai Budai avertizează asupra primelor pericole care pasc culturile de rapiță și de grâu. Imediat în primăvară, fermierii trebuie să intervină pentru a securiza viitoarele producții.
”Nu toți au reușit să-și facă erbicidările. Sunt multe suprafețe pe care nu s-au combătut buruienile în toamnă. Vor trebui să tragă tare în primăvară să elimine buruienile și mai mult de atât, eu cred că peste jumătate din rapiță nu a fost tratată nici cu fungicid, fiindcă nu au mai apucat. Plus, vorbim și de un procent de 20-22% din culturi care probabil nu cred că vor trece peste iarnă. În ceea ce privește cultura de cereale păioase și aici avem un handicap. Din cauza ploilor, cei care au amânat semănatul nu au mai apucat, așa că avem și aici o lipsă de 10%, poate 15% din cât doreau fermierii să însămânțeze cu cereale păioase în această toamnă”, explică ing. Budai.
Managementul îngrășămintelor, o mare provocare
Finalul de an aduce un bilanț financiar, dar și planuri pentru achizițiile din ferme. Inginerul Mihai Budai le recomandă fermierilor să fie cumpătați. Una dintre cele mai importante decizii este cea de achiziție a îngrășămintelor, aici unde specialistul recomandă o analiză de sol pentru a se cunoaște rezervele.
”Fermierii care au avut probleme în ultimii doi ani sau poate trei ani, eu aș zice să cumpănească bine, să fie cumpătați, în sensul să nu achiziționeze îngrășăminte decât atunci când le vor fi necesare. Să-și facă analize de sol, fiindcă noi în ultimii doi-trei ani n-am avut precipitații și ca atare plantele de cultură n-au folosit rezerva din sol și din îngrășămintele aplicate s-a constituit o rezervă – eu zic mai mult decât normal. De aceea trebuie să-și facă pe zone cât de cât niște analize, să aibă o idee. Poate că sunt zone în care se poate semăna doar cu nitrocalcar sau uree și nu mai necesită îngrășăminte complexe, fiindcă rezerva de fosfor, respectiv potasiu este corectă și pot asigura producții mulțumitoare”, a punctat consilierul tehnic al Agroind Cauaceu.
În ceea ce privește achiziția de îngrășăminte, ing. Mihai Budai îi sfătuiește pe fermierii care lucrează suprafețe mai mari să își contracteze cantitățile până la finalul acestui an pentru a evita impactul pe care îl va avea în piață introducerea impozitului de 1% din cifra de afaceri.
Prețul corect pentru cereale, o misiune imposibilă
Cea mai mare problemă la acest moment o reprezintă prețul cerealelor, consideră ing. Budai. ”Să vindem cu 0,55 – 0,60 de lei grâul și porumbul, 1,70-1,80 de lei rapița sau 1,35-1,40 floarea soarelui – asta înseamnă faliment. Vă dați seama că nu ai cum să acoperi
cheltuielile. Prețurile corecte pentru astăzi eu aș spune că ar fi între 0,90 și 1,1 lei la cereale păioase, iar la porumb între 0,85 – 1 leu per kilogram. (…) Din păcate va fi tot mai greu în agricultură și deja vedeam niște realități din teren în care mulți fermieri se gândesc deja la un job complementar. Nu mai vor să rămână doar pe agricultură – se îndreaptă să facă și altceva, panouri solare, orice, dar nu mai pot să se bazeze numai pe agricultură. Dacă doi ani la rând vin cu necazuri, în condițiile în care inputurile sunt scumpe, atunci efectiv dau faliment și pierd și ce au”, a subliniat ing. Budai.
La finalul interviului, specialistul a încheiat pe un ton mai optimist: ”Noi trebuie să avem încredere. Niciodată dacă ești intrat în joc, nu-i voie să dai înapoi, fiindcă până la urmă eu zic că se va normaliza cât de cât clima și ca atare eu zic că o să fie bine. Nu trebuie să disperăm. Momentan avem noroc, am refăcut rezerva de umiditate, culturile în mare parte arată bine, deci avem speranță și pentru producții bune”.
Ing. Mihai Budai – reflecții la final de an în nord-vestul țării