• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Plăți subvenții APIA – a doua tranșă. Județele unde fermierii au anunțat că au banii în cont

    Roxana Dobre -

    A doua tranșă din subvențiile APIA este în curs de plată pentru sectorul vegetal și zootehnie. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a demarat plata regulară din 4 decembrie, iar o parte dintre fermieri ne-au anunțat că sumele au ajuns în conturi.

    Plățile finale au început să ajungă în conturile fermierilor. Beneficiari din mai multe județe au confirmat că banii pentru tranșa a doua au început să intre pe card. Fermierii care au fost la control clasic însă spun că situația încă nu s-a deblocat.

    Citiți și: Noua subvenție APIA ar putea fi mai mică – document oficial

    Subvenții în conturi pentru tranșa a doua de plăți APIA

    Tranșa a doua de al APIA. Județele cu fermieri care au confirmat încasarea banilor

    Fermierii care ne-au confirmat în mediul online primirea, în conturi, a celei de-a doua tranșe din subevențiile APIA sunt, în ordinea numărului de confirmări, din următoarele județe:

    – Arad
    – Alba
    – Botoșani
    – Brașov
    – Bistrița-Năsăud
    – Bihor
    – Mureș
    – Maramureș
    – Mehedinți
    – Prahova
    – Neamț.

    De precizat că numărul mare de confirmări din toate colțurile țării arată că sumele sunt virate la nivel național, în toate județele, pentru fermierii care au cererile clarificate (li s-au încheiat controalele, nu au debite în relația cu APIA, nu au contestații în curs de soluționare etc.).

    Fermierii care primesc banii pentru tranșa a doua se află în două situații: cei care au încasat avans și APIA le mai plătește restul de 30% cât a rămas de la 70% până la 100% respectiv 15 % pentru plățile compensatorii sau cei care nu au luat deloc bani și primesc subvenția întreagă. Sumele ajung în conturile fermierilor în lei, la cursul 4,9735 lei/euro.

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO a făcut un calcul pentru sumele care intră în conturile fermierilor aici: Start plăți integrale APIA! Sumele pe hectar și animale care intră acum în conturi

    Fermierii care s-au aflat la control clasic nu au intrat încă la plată

    Fermierii au mai dezvăluit pe grupurile de subvenții că din informațiile pe care le-au primit de la APIA plățile pentru cei care s-au aflat la control clasic nu au început. Funcționarii au avut termen data de marți, 12 decembrie, să finalizeze introducerea rapoartelor de control în sistem, după cum chiar APIA a informat printr-un comunicat.

    ”Noi cei aflați la control mai avem de așteptat. Am întrebat la ANSVSA și mi-au spus că pentru animale încă nu este dezvoltat raportul de control, deci degeaba ei au făcut verificările că la APIA este blocajul”, a dezvăluit un fermier în mediul online.

    Cu toate acestea, APIA a informat pe 7 decembrie că funcționalitățile dezvoltate în sistemul informatic APIA sunt disponibile pentru introducerea rapoartelor de control, operarea și verificarea rezultatelor controalelor delegate instituțiilor cu care agenția a încheiat acorduri pentru delegarea atribuțiilor privind verificarea respectării de către fermieri a condițiilor de eligibilitate pentru obținerea subvențiilor în Campania 2023.

    ”Precizăm că Agenția Națională Fitosanitară (ANF), prin Oficiile Județene Fitosanitare, în calitate de organisme delegate, a demarat activitatea de generare ordine și operare/verificare rapoarte de control pentru fermierii selectați în eșantionul de condiționalitate (SMR 7 și SMR 8) și M10 (Agromediu și Climă). De asemenea, funcționalitățile dezvoltate în sistemul informatic APIA sunt disponibile și pentru Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVA) cu atribuții privind verificarea respectării de către fermieri a cerințelor legale în materie de gestionare SMR 5-6 si SMR 9-11, pentru toți fermierii selectați la condiționalitate, dar și pentru Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ) în vederea operării și verificării rezultatelor controalelor delegate în sectorul zootehnic”, se arată într-o informare a agenției.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Subvenții APIA 2024. Terenurile care primesc bani la hectar și cele care sunt scoase de la plată Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii

    Ultimele știri

    Tehnologia Chemark Rom la rapiță pune bazele unor producții mari în Teleorman, la ferma Nutrelo Trei boli periculoase depistate în cultura sa de grâu de fermierul Georgian Corniță Se construiește o nouă fabrică ce va prelua lapte de la fermierii români