• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Noua subvenție APIA ar putea fi mai mică – document oficial

    Oana Timar -

    O subvenție nouă, ce va fi introdusă de anul viitor la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) ar putea fi mai mică decât s-a estimat inițial. În cea mai noua variantă a Planului Național Strategic, sprijinul cuplat vegetal pentru porumbul siloz figurează cu un cuantum indicativ planificabil de 230 de euro la hectar. În primă fază, sprijinul a fost anunțat la un cuantum de 460 de euro la hectar.

    Subvenția APIA pentru porumbul siloz va putea fi solicitată la plată de către fermieri începând cu anul de cerere 2024. Noua plată la hectar a fost aprobată de Comisia Europeană ca modificare la PNS, cu un plafon anual de 4,6 milioane de euro în fiecare dintre anii de cerere 2024, 2025, 2026 și 2027.

    Noua subvenție APIA pentru porumb siloz presupune acordarea unei plăți unice pe hectarul eligibil de porumb pentru siloz, cuplată de producție.

    Subvenția APIA pentru porumb siloz – condiții

    Subvenția APIA pentru porumb siloz se acordă fermierilor care îndeplinesc o serie de condiții. Astfel, pentru a accesa ac est sprijin cuplat, fermierul trebuie să fie beneficiar de BISS și utilizatorul unei suprafețe agricole, identificabilă în Sistemul Integrat de Administrație și Control (IACS) și care are categoria de utilizare, teren arabil. Mai mult, fermierul trebuie să facă dovada utillizării de sămânță certificată, în conformitate cu legislația națională.

    Totodată, pentru SCV porumb siloz, fermierul trebuie:
    – să facă dovada obținerii unei producții minime anuale de porumb pentru siloz, potrivit legislației naționale subsecvente;
    – să facă dovada consumului, cu animalele (bovinele) pe care le dețin, a cel puțin producţiei minime de furaj obținute în fermă şi/sau a producției pe care au stocat-o în vederea consumului pentru furajarea animalelor proprii identificate și înregistrate în BND în exploatații cu cod ANSVSA;
    – să dețină un număr minim de animale identificate și înregistrate în BND în exploatații cu cod ANSVSA prin intermediul cărora să se asigure cel puțin o încărcătură de minimum 3 UVM/ha de cultură de porumb pentru siloz.

    Citiți și: Cum se produce porumbul siloz bio, baza furajării vacilor de lapte din fermele Silvania Bio

    Subvenția APIA la porumb siloz – cuantumuri estimate în PNS

    Subvenția APIA pentru porumb siloz – plată la hectar

    Conform PNS, pentru perioada 2024-2027 suprafața planificată pentru care se acordă sprijinul este 20.000 ha/an, cu un cuantum indicativ planificabil de 230 euro/ha. La stabilirea suprafeței de referință s-a avut în vedere analiza suprafețelor cultivate în perioada 2022-2023.

    La acest moment, cuantumul indicativ maxim estimat de 298,90 euro/ha în anul 2024, pentru care s-a luat în calcul ipoteza volatilității prețurilor inputurilor necesare aplicării tehnologiei la cultura de porumb pentru siloz.

    Cuantumul indicativ minim estimat de 195,22 euro/ha în anul 2024, pentru care s-a luat în calcul posibila creștere a suprafețelor cultivate.

    Sprijinul cuplat pentru porumb siloz a fost introdus pentru a ajuta fermierii să acopere o parte din cheltuielile de înființare și îngrijire a acestei culturi. În lipsa subvenționării culturii de porumb pentru siloz, fermierii nu ar reuși să își acopere costurile și ar renunța la această cultură, iar cererea pentru un furaj de calitate este solicitată de către fermieri, în special crescători de animale (bovine), se arată în PNS.

    Conform calculelor prezentate în PNS, veniturile medii la porumbul pentru siloz (neirigat) sunt mai mari cu 61,1% față de porumbul boabe (+3.429 lei/ha), iar la porumbul pentru siloz irigat cu 60,4% (+4.745 lei/ha) față de porumbul boabe.

    ”Veniturile sunt determinate atât de prețurile de valorificare cât și de producția medie la hectar. În cazul porumbului pentru siloz prețul de valorificare luat în calcul pentru estimările 2022-2023 este mai redus de aproximativ 2,14 ori față de cel al porumbului boabe (350 lei/tonă față de 1.100 lei/tonă la porumbul boabe). Mai mult, cheltuielile tehnologice pentru porumbul pentru siloz sunt mai mari cu 65,5% față de porumbul boabe, respectiv cheltuielile tehnologice pentru porumbul pentru siloz sunt de 8.012 lei/ha față de 4.842 lei/ha la porumbul pentru boabe, iar la porumbul pentru siloz în sistem irigat cu 62,3% respectiv la porumbul pentru siloz sunt de 10.402 lei/ha față de 6.412 lei/ha la porumbul pentru boabe”, se precizează în PNS, unde se specifică sursa datelor ca fiind ICEADR.


    Te-ar mai putea interesa

    Anunțul ANZ pentru toți crescătorii de animale și asociațiile de fermieri Câte kg are un metru cub de lemne în funcție de tipul lemnului Urări de Crăciun scurte. Mesaje de Sărbători pentru prieteni și familie

    Ultimele știri

    Vasile Petreuș, crescător de ovine: Cine face brânză bună nu duce lipsă de clienți! Soia ia locul porumbului într-o fermă din Ucraina. Motivul? Seceta! Indienii de la TAFE se extind pe piața UE cu tractoare pentru micii fermieri