• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ajutorul UE de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina – blocat. Ungaria și-a exercitat dreptul de veto

    Violina Gorcinschi -

    Un ajutor al Uniunii Europene în valoare de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina a rămas blocat, în ciuda negocierilor care s-au prelungit până târziu în noapte. Liderii Uniunii Europene au eşuat în cursul nopţii de joi spre vineri în a convine Ungaria să-şi ridice vetoul asupra unui nou ajutor de 50 de miliarde de euro în favoarea Ucrainei, după ce s-a reușit anterior să se deschidă negocierile de aderare cu această ţară aflată în război şi cu Republica Moldova, notează AFP, preluat de Agerpres.

    Premierul ungar Viktor Orban a anunţat vineri că a făcut uz de dreptul său de veto, în cadrul unui summit al Celor 27, la adoptarea unui nou sprijin bugetar al UE pentru Ucraina în valoare de 50 de miliarde de euro. În schimb, el nu şi-a folosit dreptul de veto joi la decizia liderilor UE de a deschide negocierile de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova.

    ”Veto la fondurile suplimentare pentru Ucraina, veto la revizuirea bugetului multianual european, vom reveni asupra problemei anul viitor, după pregătiri corespunzătoare”, a scris Orban pe reţeaua socială X (fostă Twitter).

    Celelalte 26 de ţări ale UE, reunite cu Ungaria în summit la Bruxelles, au fost nevoite să se plece în faţa obstinaţiei liderului naţionalist maghiar.

    UE plănuise să acorde Ucrainei un ajutor de 50 de miliarde de euro, 33 de miliarde de euro împrumuturi şi 17 de miliarde de euro în granturi, pe o perioadă de patru ani începând de anul viitor.

    Acest nou ajutor este considerat crucial de Kiev într-un moment în care ajutorul american de peste 60 de miliarde de dolari rămâne blocat în Congres din cauza reticenţei aleşilor republicani.

    Liderii europeni au reuşit, totuşi, ieri, să cadă de acord asupra deschiderii negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova.

    un utilaj si un camion pe camp
    Liberalizarea pieței UE pentru Ucraina, un pericol pentru sectorul agricol (foto: euractiv.com)

    Noul ministru al Agriculturii polonez, împotriva deschiderii pieței europene pentru Ucraina

    Polonia are un nou guvern, condus de premierul Donald Tusk care și-a prezentat recent echipa. La șefia Ministerului Agriculturii a fost numit Ceslav Sekerskyi, ajutat de Michal Kolodzejczak din Agrounia, care a organizat protestele din Polonia împotriva importului de cereale din Ucraina.

    Anterior, Sekerskyi a declarat că Ucraina trebuie sprijinită, dar în așa fel încât să nu dăuneze agriculturii poloneze și europene, potrivit Latifundist.

    „UE s-a deschis prea mult față de Ucraina, crezând că deschiderea pieței europene pentru Ucraina va îmbunătăți situația economică a acesteia și va promova dezvoltarea comerțului bilateral. Am fost vocal pe această temă și am pregătit un aviz relevant la forumul Parlamentului European, care a fost negativ în ceea ce privește sosirea mărfurilor din Ucraina. Am menționat, printre altele, cât de periculoasă este o astfel de abordare a ramurilor sensibile ale agriculturii în cazul utilizării de cote simplificate, preferențiale, pentru produsele agroalimentare. În opinia mea, putem sprijini dezvoltarea Ucrainei, dar într-un mod diferit, și nu ar trebui să folosim un astfel de sprijin care dăunează agriculturii poloneze și europene”, a comentat el într-un interviu acordat Gazeta Pomorska.

    Sekerskyi a mai menționat că costul mai mic al forței de muncă în Ucraina, calitatea bună a solului, îmbunătățirea infrastructurii agricole și intensificarea producției de materii prime vor duce la o creștere a fluxului de produse agricole ucrainene către Europa.


    Te-ar mai putea interesa

    Lista subvențiilor APIA care se plătesc acum fermierilor pe hectar și animale Subvenție majorată astăzi de Guvern de la 456 euro/ha la 640 euro/ha Laurențiu Păștinaru, ANMAP: Primăriile ar trebui să nu mai dea autorizații de construcții în apropierea fermelor

    Ultimele știri

    Febra aftoasă a apărut la o fermă ce luase toate măsurile de biosecuritate. Angajații se mutaseră la fermă pentru a nu aduce virusul Combaterea în preemergență și în postemergență timpurie a buruienilor din culturile de porumb și floarea soarelui – două soluții foarte eficiente oferite de FMC Fermierii au de unde alege. Agrii recomandă mai multe fungicide contra septoriozei la grâu