• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ajutorul UE de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina – blocat. Ungaria și-a exercitat dreptul de veto

    Violina Gorcinschi -

    Un ajutor al Uniunii Europene în valoare de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina a rămas blocat, în ciuda negocierilor care s-au prelungit până târziu în noapte. Liderii Uniunii Europene au eşuat în cursul nopţii de joi spre vineri în a convine Ungaria să-şi ridice vetoul asupra unui nou ajutor de 50 de miliarde de euro în favoarea Ucrainei, după ce s-a reușit anterior să se deschidă negocierile de aderare cu această ţară aflată în război şi cu Republica Moldova, notează AFP, preluat de Agerpres.

    Premierul ungar Viktor Orban a anunţat vineri că a făcut uz de dreptul său de veto, în cadrul unui summit al Celor 27, la adoptarea unui nou sprijin bugetar al UE pentru Ucraina în valoare de 50 de miliarde de euro. În schimb, el nu şi-a folosit dreptul de veto joi la decizia liderilor UE de a deschide negocierile de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova.

    ”Veto la fondurile suplimentare pentru Ucraina, veto la revizuirea bugetului multianual european, vom reveni asupra problemei anul viitor, după pregătiri corespunzătoare”, a scris Orban pe reţeaua socială X (fostă Twitter).

    Celelalte 26 de ţări ale UE, reunite cu Ungaria în summit la Bruxelles, au fost nevoite să se plece în faţa obstinaţiei liderului naţionalist maghiar.

    UE plănuise să acorde Ucrainei un ajutor de 50 de miliarde de euro, 33 de miliarde de euro împrumuturi şi 17 de miliarde de euro în granturi, pe o perioadă de patru ani începând de anul viitor.

    Acest nou ajutor este considerat crucial de Kiev într-un moment în care ajutorul american de peste 60 de miliarde de dolari rămâne blocat în Congres din cauza reticenţei aleşilor republicani.

    Liderii europeni au reuşit, totuşi, ieri, să cadă de acord asupra deschiderii negocierilor de aderare cu Ucraina şi Republica Moldova.

    un utilaj si un camion pe camp
    Liberalizarea pieței UE pentru Ucraina, un pericol pentru sectorul agricol (foto: euractiv.com)

    Noul ministru al Agriculturii polonez, împotriva deschiderii pieței europene pentru Ucraina

    Polonia are un nou guvern, condus de premierul Donald Tusk care și-a prezentat recent echipa. La șefia Ministerului Agriculturii a fost numit Ceslav Sekerskyi, ajutat de Michal Kolodzejczak din Agrounia, care a organizat protestele din Polonia împotriva importului de cereale din Ucraina.

    Anterior, Sekerskyi a declarat că Ucraina trebuie sprijinită, dar în așa fel încât să nu dăuneze agriculturii poloneze și europene, potrivit Latifundist.

    „UE s-a deschis prea mult față de Ucraina, crezând că deschiderea pieței europene pentru Ucraina va îmbunătăți situația economică a acesteia și va promova dezvoltarea comerțului bilateral. Am fost vocal pe această temă și am pregătit un aviz relevant la forumul Parlamentului European, care a fost negativ în ceea ce privește sosirea mărfurilor din Ucraina. Am menționat, printre altele, cât de periculoasă este o astfel de abordare a ramurilor sensibile ale agriculturii în cazul utilizării de cote simplificate, preferențiale, pentru produsele agroalimentare. În opinia mea, putem sprijini dezvoltarea Ucrainei, dar într-un mod diferit, și nu ar trebui să folosim un astfel de sprijin care dăunează agriculturii poloneze și europene”, a comentat el într-un interviu acordat Gazeta Pomorska.

    Sekerskyi a mai menționat că costul mai mic al forței de muncă în Ucraina, calitatea bună a solului, îmbunătățirea infrastructurii agricole și intensificarea producției de materii prime vor duce la o creștere a fluxului de produse agricole ucrainene către Europa.


    Te-ar mai putea interesa

    Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Un tânăr întors din Olanda și-a făcut plantație de lalele. Grădina poate fi vizitată gratuit

    Ultimele știri

    Tehnologia Chemark Rom la rapiță pune bazele unor producții mari în Teleorman, la ferma Nutrelo Trei boli periculoase depistate în cultura sa de grâu de fermierul Georgian Corniță Se construiește o nouă fabrică ce va prelua lapte de la fermierii români