• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Un nou record mondial la producția de porumb: 39,14 tone la hectar

    Oana Timar -

    Un nou record mondial în producția de porumb boabe. Fermierul care a reușit perfomanța unei producții de 39,14 tone la hectar este americanul David Hula, cel care a stabilit mai multe recorduri mondiale, între care și ultimul – de 38,7 tone la hectar, pe care l-a depășit în acest an.

    Noul record mondial pentru producția de cereale este de exact 623,84 busheli/acru, ceea ce în unitățile noastre este de 39,14 t/ha (623.8439 de bușeli – bpa), potrivit unui anunț făcut de către Asociația Națională Americană a Cultivatorilor de Porumb (NCGA) pe 13 decembrie 2023.

    Producția record la porumb a fost obținută de către fermierul David Hula din statul american Virginia. Recordul a fost doborât cu hibridul Pioneer P14830VYHR cultivat în sistem strip-till, la irigat cu pivoți. Porumbul de competiție a fost recoltat la o umiditate de 22-25%.

    Fertilizarea pentru producția record de porumb a fost făcută cu circa 650 kg N/ha, 177 kg P/ha, 545 kg K/ha, 13,5 kg B/ha, 91 kg S/ha.

    Cea mai mare producție de porumb a fost obținută cu un hibrid Pioneer

    Hibridul de porumb cu care s-a obținut cea mai mare producție de porumb este din portofoliul american al companiei Corteva Agriscience – P14830VYHR. Acesta este un hibrid de 114 zile, lansat pentru prima dată anul acesta pe piață în comercial și din care a fost disponibilă o cantitate limitată de sămânță. Cu acest nou hibrid, Hula a înființat aproape 5 hectare (12 acri) la recomandarea specialiștilor producătorului de semințe și a altor consilieri care au urmărit evoluția acestei genetici în câmpurile de testare.

    ”Noi de obicei nu adoptăm atât de ușor noii hibrizi (…) , dar această nouă clasă de genetică Pioneer depășește clasele anterioare și ne place ceea ce vedem”, a spus Hula.

    P14830VYHR este clasificat ca hibrid HTF (high total fermentable) pentru piața etanolului uscat și conține tehnologia cunoscută sub numele de Optimum AcreMax Leptra, care piramidează trăsăturile supraterane cu toleranța la erbicidele LibertyLink și Roundup Ready. Hula a spus că tratamentul cu Viptera (un produs din portofoliul american al Syngenta) a fost deosebit de important din cauza nivelului ridicat de presiune din partea viermilor de porumb cu care se confruntă zona.

    Porumbul-record a fost irigat

    Anul 2023 a fost mai uscat decât de obicei în Virginia. David Hula a semănat porumbul-record pe 5 mai, iar din aprilie până în septembrie, în zona sa au căzut aproximativ 426 mm de ploaie, astfel că plantația de porumb a fost udată cu încă 244 mm apă/acru prin sistemul de irigare cu pivoți.

    Porumbul-record a arătat bine încă de la semănat, își amintește fermierul care a precizat că numărul de plante recoltate a fost de 48.700 per acru. Semănatul s-a făcut la o distanță de 30 de inci, echivalentul a 76 cm.

    Recoltarea celei mai mari producții de porumb s-a făcut cu o combină John Deere S770 care a făcut cu greu față randamentului, fiind nevoie ca viteza de recoltare să fie scăzută până la 1,5 mile pe oră (echivalentul a 2,4 km/h).

    David Hula este un fermier pasionat de porumb

    Terenul pe care s-a obținut producția record la porumb

    David Hula este un fermier american tipic, pasionat de porumb. Are ca pasiuni ocazionale golful și vânătoarea, dar cultura câmpului îi ocupă cea mai mare parte din timp. ”Hobby-ul meu este porumbul. Singurul lucru de care nu-mi place este să recoltez o recoltă proastă. Îmi place să merg pe lanuri de porumb. Apreciez să schimb păreri cu alți cultivatori despre porumb. Nu este o meserie când faci ceva care îți place atât de mult”, a de clarat Hula pentru DTN.

    Ferma sa din Virginia se numește Renwood Farms și este situată la 10 mile în amonte de așezarea Jamestown, prima așezare permanentă engleză din America de Nord. „Lucrul frumos pe care îl putem face este abordarea sistemelor noastre de a produce porumb. În mod clar, câmpurile care au atins producții mai mari sunt puțin diferite față de restul suprafețelor agricole. Am reușit să obținem producții mari de-a lungul anilor în cinci locații diferite, cu cinci pivoți diferiți și în două districte diferite”, a explicat David Hula când a fost întrebat dacă a găsit un pământ-minune care îl ajută să doboare recorduri.

    Sola pe care a fost obținut noul record mondial are o suprafață de 234 de acri, echivalentul a 94,7 hectare. ”Acest câmp este unic. Are un pivot de 160 de acri, iar cel puțin jumătate din câmp a fost săpat pentru nisip și pietriș și recuperat. Cealaltă jumătate a câmpului este pământ virgin (asupra căruia nu s-a intervenit – n.r.), dar cu tot felul de tipuri diferite de sol”, a menționat David Hula.

    „Omul nu poate pune la loc pământul, așa cum a fost făcută inițial de Dumnezeu”, a mai precizat Hula, subliniind că porțiunea neirigată a porțiunii recuperate a câmpului a suferit și unele daune ale faunei sălbatice și a avut un randament sub 113 bpa în acest sezon.

    Porțiunea irigată a solei a avut o producție medie de 360 ​​de bușeli per acru – bpa. Întregul câmp (irigat și neirigat) a avut o medie de 294 bpa. Parcela pe care s-a obținut producția câștigătoare a avut o medie de 577 bpa și a avut cea mai mare densitate de boabe dintre toate cele recoltate vreodată, la 66,1 lbs.

    Fermierul David Hula și-a doborât propriul record la producția de porumb

    David Hula și-a doborât astfel recordul mondial stabilit anterior din 2019, care a fost de 38,6 t/ha, și care, de asemenea, i-a aparținut. De altfel, fermierul din Virginia are deja multă experiență în doborârea recordurilor de producție. Titlul din acest an este al 12-lea record la scară națională și al 5-lea record mondial doborât de Dave Hula.

    El a fost singurul fermier din competiția NCGA care a spart bariera de 600 de busheli/acru și a făcut-o de trei ori în istoria de 59 de ani a competiției (2019, 2021, 2023).


    Te-ar mai putea interesa

    Câte kg are un metru cub de lemne în funcție de tipul lemnului Legea arendei – adoptată de Parlament! Contracte pe minim 7 ani, cu valabilitate și după decesul arendatorului Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă

    Ultimele știri

    Ministrul Barbu – cel mai mare regret după primul mandat. ”Aștept o analiză de la Consiliul Concurenței” Florin Barbu vrea să crească subvenția APIA la hectar Subvenții APIA 2025. Data la care se reiau plățile către fermieri după Anul Nou