Ajutor de stat de 36,6 milioane de euro pentru construirea celei mai mari fabrici de prelucrare a lânii
Oana Timar -Finanțările prin schema de ajutor de stat pentru industria prelucrătoare intră în linie dreaptă, anunță Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului. Cele 8 companii selectate au semnat astăzi, luni – 18 decembrie, contractele de finanțare, potrivit unui comunicat de presă al MEAT. Printre proiectele care vor primi finanțare se află și o fabrică de procesare a lânii, unitate ce ar urma să fie înființată în județul Olt.
Cele opt firme din industria prelucrătoare care au fost declarate eligibile pentru obținerea finanțării pe schema de ajutor de stat instituită prin HG 959/2022 au semnat astăzi contractele la sediul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT).
Schema de ajutor de stat pentru industria prelucrătoare este o schemă multianuală de granturi de la bugetul de stat, pentru investiții inițiale ale companiilor din industria prelucrătoare, în valoare totală de 300 de milioane de euro, lansată în anul 2022. Ajutoarele acordate vizează realizarea de investiții inițiale sau pentru o investiţie iniţială în favoarea unei noi activităţi economice, fiind considerate costuri eligibile investițiile în active corporale și necorporale, costurile salariale estimate care rezultă din crearea de locuri de muncă în urma unei investiţii iniţiale, calculate pe o perioadă de doi ani sau o combinaţie între cele două.
Din 97 de aplicanți, numai 8 companii s-au calificat pentru sprijin
În sesiunea 1 noiembrie 2022 – 16 decembrie 2022 au aplicat 97 de companii, dintre care 8 s-au calificat pentru sprijin, în limita bugetului disponibil. Clasamentul final al beneficiarilor a fost publicat în luna aprilie 2023 pe site-ul MEAT, iar astăzi cele 8 companii au semnat contractele de finanțare.
Companiile din industria prelucrătoare care vor beneficia de ajutorul de stat sunt:
- Non-woven Global SRL;
- Eco Partnersheep Insulation SRL;
- Alex Melcovich BH SRL;
- Ecobac Sal SRL;
- HI-Q Solutions Invest SRL;
- Feruccio Com SRL;
- Andres Rob Construct SRL;
- Chimcomplex SA.
Dintre cele opt proiecte, cel al Eco Partnersheep Insulation SRL vizează o unitate de prelucrare a lânii, iar ajutorul de stat acordat prin HG nr. 959/2022 se va ridica la 182 de milioane de lei, echivalentul a circa 36,6 milioane de euro.
Conform informațiilor făcute publice înj această primăvară de către investitor, capacitatea de prelucrare a fabricii va fi de 25.000 de tone de lână brută pe an şi vor fi realizate produse fono şi termoizolante din lână, dar şi lanolina, îngrăşămintele organice. Investiţia inițială în fabrică a fost evaluată la 30 de milioane de euro.
În termen de 6 luni de la semnarea acordurilor de finanțare, beneficiarii au obligația de a prezenta dovada cofinanțării precum și de a demara investiția. Așadar, plățile în cadrul acordurilor de finanțare se vor efectua pe principiul rambursării cheltuielilor efectuate de către beneficiari pe parcursul realizării investiției.