• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Producătorii de fructe și legume, obligați să folosească etichete biodegradabile

  Violina Gorcinschi -

  Noi reguli pentru producătorii de fructe și legume români. Reprezentanții statelor membre, reuniți în Consiliul UE, au ajuns ieri, luni-18 decembrie, la o decizie în legătură cu noua propunere legislativă care vizează ambalajele și deșeurile de ambalaje, pentru protecția mediului. Ca regulă, etichetele și autocolantele de pe fructe și legume vor fi făcute din materiale biodegradabile, ceea ce va genera costuri noi pentru producători.  Până la adoptarea oficială, propunerea va trece prin Parlamentul European.

  Noi reguli pentru importatori și producători în ceea ce privește ambalarea. Conducerea UE a ajuns la o înțelegere în ceea ce privește stabilirea a noi reguli pentru ambalaje și deșeuri de ambalaje. Regulile țintesc către reducerea cantității de substanțe poluante din ambalaje, a plasticului de unică folosință și creșterea materialelor reciclabile utilizate. Aici sunt vizați și cei care comercializează fructe și legume care vor fi nevoiți să folosească materiale biodegradabile la ambalare. De asemenea, s-au stabilit noi reguli privind etichetarea produselor și reutilizarea. Aceste cerințe noi vor genera costuri noi producători și importatori, însă miza este protecția mediului și îndeplinirea obiectivelor pentru 2030 și 2040, conform stiripesurse.

  mere etichetate
  Reguli UE pentru reducerea deșeurilor de ambalaje (foto: healthkart.com)

  Producătorii de fructe și legume vor folosi doar materiale biodegradabile la etichetare

  Noi reguli UE privind ambalarea, etichetarea și reutilizarea ambalajelor. S-a decis că etichetele autocolante folosite la fructe și legume trebuie să fie din materiale biodegradabile. Alte ambalaje, precum dozele de cafea și pungile din plastic ușor s-ar composta în condiții specifice, potrivit propunerii.

  De asemenea, vor fi impuse restricții pentru anumite formate de ambalaj, inclusiv ambalajele făcute din plastic de unică folosință pentru legume și fructe, alimente, condimente, sosuri, băuturi în cadrul sectorului HORECA și pentru produsele de toaletă și cosmetică, de dimensiuni mici, oferite la cazare.

  Proiectul legislativ propus de Comisia Europeană vine cu noi standarde care ar garanta siguranța și durabilitatea ambalajelor, cu cerința ca toate acestea să fie reciclabile, cu reducerea la minimum substanțelor care poluează intens. În favoarea consumatorilor, se vor stabili și noi cerințe de etichetare.

  Grație noilor norme, utilizarea ambalajelor inutile s-ar reduce semnificativ, obligând importatorii și producătorii să scadă la minimum greutatea și volumul ambalajelor, cu excepția celor protejate. Textul indică noi obiective de reutilizare pentru 2030 și 2040. Obiectivele diferite se aplică ambalajelor de luat la pachet pentru alimente și băuturi, băuturilor alcoolice și nealcoolice (cu excepția vinului), ambalajelor de transport (cu excepția ambalajelor utilizate pentru mărfuri periculoase sau echipamente de mari dimensiuni și a ambalajelor flexibile aflate în contact direct cu alimentele) și ambalajelor grupate. Ambalajele din carton nu fac obiectul acestor cerințe. A fost introdusă o nouă posibilitate pentru operatorii economici de a forma grupuri pentru a îndeplini obiectivele de reutilizare a băuturilor.

  Abordarea generală va servi drept mandat al Consiliului pentru negocierile cu Parlamentul European cu privire la forma finală a legislației. Rezultatul negocierilor va trebui să fie adoptat în mod oficial de către Consiliu și Parlament.


  Te-ar mai putea interesa

  Vaci de rasă donate de fermieri pentru crescătorul căruia i-au ars animalele într-un incendiu în grajd Guvernul a majorat bugetul APIA. Când ar intra în conturi subvenția de 100 euro Alertă ANM de ploi, vijelii și grindină în 14 județe. Cantitățile de apă vor depăși 40 l/mp

  Ultimele știri

  Fusilade Forte, de la Nufarm, a distrus buruienile din solele de floarea-soarelui lucrate de Biță Răcman Avertismentul unui șef APIA: Fermierii care rămân fără subvenții în acest an! Anchetat de fraudă după ce a câștigat licitația pentru a cumpăra un port la Dunăre