• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Producătorii de fructe și legume, obligați să folosească etichete biodegradabile

  Violina Gorcinschi -

  Noi reguli pentru producătorii de fructe și legume români. Reprezentanții statelor membre, reuniți în Consiliul UE, au ajuns ieri, luni-18 decembrie, la o decizie în legătură cu noua propunere legislativă care vizează ambalajele și deșeurile de ambalaje, pentru protecția mediului. Ca regulă, etichetele și autocolantele de pe fructe și legume vor fi făcute din materiale biodegradabile, ceea ce va genera costuri noi pentru producători.  Până la adoptarea oficială, propunerea va trece prin Parlamentul European.

  Noi reguli pentru importatori și producători în ceea ce privește ambalarea. Conducerea UE a ajuns la o înțelegere în ceea ce privește stabilirea a noi reguli pentru ambalaje și deșeuri de ambalaje. Regulile țintesc către reducerea cantității de substanțe poluante din ambalaje, a plasticului de unică folosință și creșterea materialelor reciclabile utilizate. Aici sunt vizați și cei care comercializează fructe și legume care vor fi nevoiți să folosească materiale biodegradabile la ambalare. De asemenea, s-au stabilit noi reguli privind etichetarea produselor și reutilizarea. Aceste cerințe noi vor genera costuri noi producători și importatori, însă miza este protecția mediului și îndeplinirea obiectivelor pentru 2030 și 2040, conform stiripesurse.

  mere etichetate
  Reguli UE pentru reducerea deșeurilor de ambalaje (foto: healthkart.com)

  Producătorii de fructe și legume vor folosi doar materiale biodegradabile la etichetare

  Noi reguli UE privind ambalarea, etichetarea și reutilizarea ambalajelor. S-a decis că etichetele autocolante folosite la fructe și legume trebuie să fie din materiale biodegradabile. Alte ambalaje, precum dozele de cafea și pungile din plastic ușor s-ar composta în condiții specifice, potrivit propunerii.

  De asemenea, vor fi impuse restricții pentru anumite formate de ambalaj, inclusiv ambalajele făcute din plastic de unică folosință pentru legume și fructe, alimente, condimente, sosuri, băuturi în cadrul sectorului HORECA și pentru produsele de toaletă și cosmetică, de dimensiuni mici, oferite la cazare.

  Proiectul legislativ propus de Comisia Europeană vine cu noi standarde care ar garanta siguranța și durabilitatea ambalajelor, cu cerința ca toate acestea să fie reciclabile, cu reducerea la minimum substanțelor care poluează intens. În favoarea consumatorilor, se vor stabili și noi cerințe de etichetare.

  Grație noilor norme, utilizarea ambalajelor inutile s-ar reduce semnificativ, obligând importatorii și producătorii să scadă la minimum greutatea și volumul ambalajelor, cu excepția celor protejate. Textul indică noi obiective de reutilizare pentru 2030 și 2040. Obiectivele diferite se aplică ambalajelor de luat la pachet pentru alimente și băuturi, băuturilor alcoolice și nealcoolice (cu excepția vinului), ambalajelor de transport (cu excepția ambalajelor utilizate pentru mărfuri periculoase sau echipamente de mari dimensiuni și a ambalajelor flexibile aflate în contact direct cu alimentele) și ambalajelor grupate. Ambalajele din carton nu fac obiectul acestor cerințe. A fost introdusă o nouă posibilitate pentru operatorii economici de a forma grupuri pentru a îndeplini obiectivele de reutilizare a băuturilor.

  Abordarea generală va servi drept mandat al Consiliului pentru negocierile cu Parlamentul European cu privire la forma finală a legislației. Rezultatul negocierilor va trebui să fie adoptat în mod oficial de către Consiliu și Parlament.


  Te-ar mai putea interesa

  Abatorul familiei Gagea exportă carne de oaie în 13 țări: ”Vrem să producem Nuggets de miel” ANM a emis o alertă meteo de vijelii și averse torențiale în 18 județe până joi dimineață Furtuna Renata ajunge în România – sunt așteptate ploi, vijelii și temperaturi scăzute

  Ultimele știri

  MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Parlamentul European a votat simplificarea PAC cu flexibilitate pentru condițiile de mediu Stațiunea Dancu, ”pepinieră” de vaci campioane. Producția medie de lapte în ferma ”de stat”