Bulgaria se pregătește să limiteze importurile de legume și fructe pentru a proteja fermierii locali
Violina Gorcinschi -Bulgaria se pregătește să limiteze importurile de produse agricole. Recent, ministrul Agriculturii de la Sofia, Kiril Vatev, a anunțat că se pregătește o lege care va limita importurile de fructe și legume, în favoarea producției locale. Având în vedere că circa 80% din fructele și legumele consumate de bulgari provin din import, fermierii locali sunt de mult timp nemulțumiți.
Ministrul Agriculturii din Bulgaria, Kiril Vatev, a anunțat că importul excesiv de fructe și legume va fi redus pentru a stimula producția locală. Acesta a precizat la o televiziune bulgară sâmbătă, pe 16 decembrie, că se pregătește o lege care să reglementeze comerțul de acest fel, potrivit Euractiv.
Guvernul bulgar vrea să limiteze importul de produse agricole
Aproape 80% din fructele și legumele consumate de bulgari sunt importate, precum și 50% din carne ceea ce le creează probleme producătorilor locali.
„E absurd faptul că importăm o cantitate atât de mare de fructe și legume. Nu există prea multe reguli care vizează produsele agricole și alimentare. De aceea, ne pregătim să dăm o lege care să reglementeze comerțul de acest fel”, a spus ministrul de la Sofia.
Sectorul agricol din Bulgaria are o tradiție veche în cultivarea fructelor și legumelor, datorită condițiilor optime de sol și climă, însă în ultimii ani s-a înregistrat o scădere semnificativă a producției și o creștere a importurilor. De ani de zile, fermierii cer ajutor din partea statului însă nu s-au depus prea multe eforturi pentru a dezvolta cooperative care să ofere cantități mari de produse agricole pe piețele internaționale.
Potrivit datelor, cele mai mari cantități de fructe și legume care intră în Bulgaria provin din Grecia și Turcia.
„Este nevoie de reguli care să seteze limitele relațiilor comerciale din întregul lanț alimentar, din câmp până la raft”, a comentat Vatev, ministrul bulgar al Agriculturii, adăugând că Bulgaria este în topul țărilor europene în ceea ce privește calitatea alimentelor, înregistrând cel mai mic număr de intoxicații alimentare.