• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Înființarea unei plantații de goji certificată bio, investiție de 40.000 de euro la Brașov. Anul viitor, cultivatorul vrea să-și omologheze propriul soi de goji

    agrointeligenta.ro -

    Adrian Nicolae este din București și acum trei ani a decis să înființeze o plantație de bio certificată bio pe o suprafață de 2 hectare în localitatea Augustin din județul Brașov. La trei ani de la demararea afacerii, investitorul se arată optimist și este convins că profitul obținut din explotația sa agricolă îi va fi suficient pentru a-și tripla suprafața cultivată. Mai mult, tot anul viitor, Adrian Nicolae intenționează să omologheze un soi românesc de goji.

    Plantația de goji din județul Brașov nu este cea mai mare din țară și nici singura în care plantele sunt crescute în regim ecologic. Totuși, business-ul bucureșteanului a ajuns faimos mulțumită promovării intense pe care acesta și-a făcut-o pe internet.

    Despre goji și ce reprezintă acest fruct, am auzit în urmă cu trei ani. Am început prin a mă informa tot mai mult despre ce înseamnă o eventuală cultură de goji pe internet, precum și la producătorii cu experienţă ce gestionau deja plantații importante în România și în alte țări. Informațiile erau puține și greu de adunat”, povestește cultivatorul de goji într-o scută prezentare transmisă redacției Agrointeligența – www.agrointel.ro.

    puieti de goji

    Semințe aduse din China

    Afacerea cu goji de la Brașov a pornit cu semințe aduse din China, din care s-au obținut 25.000 de plante sănătoase care au reprezentat baza plantației de două hectare.

    Lipsa informațiilor despre aceasta plantă a dus la întârzieri în dezvoltarea ei în 2013. Anul acesta lucrăm sub supravegherea unor specialiști în domeniu și pot sa zic că am fost feriți de eventuale probleme, iar plantele s-au dezvoltat foarte frumos”, spune fermierul.

    Pepiniera goji deținută de Adrian Nicolae este autorizată și se află în perioada de conversie bio, urmând a fi certificată ecologic în curând. ”Pentru creșterea și dezvoltarea plantelor de goji au fost folosite doar substanțe nutritive aprobate în cultura ecologică, iar anul acesta am produs peste 35.000 plante goji bio soiul Ninxia NQ1”, dezvăluie investitorul.

    !cid_B6ABEC3D-D40B-4BC6-9722-8222F8947EEF

    3.000 de arbuști pe un hectar

    În functie de intenția de plantare, cultura intensivă sau semi-intensivă, numărul de plante folosit diferă. ”Noi am folosit pe întreaga suprafață peste 6.000 arbuști de goji”, explică bucureșteanul.

    Planurile cultivatorului de goji sunt foarte ambițioase pentru perioada următoare. ”Pentru acest an, ne-am propus în primul rând dezvoltarea arbustului și nu obținerea unei producții de fructe goji. Un arbust de goji mai viguros produce o cantitate mult mai mare de fructe în anii următori. În mod normal, în funcție gradul de dezvoltare al arbustului de goji, dupa anul 3 de cultură, acesta poate produce peste 3-4 kg de fructe proaspete. Aceste informații sunt dobândite din corespondența cu deținători vechi de plantații din Grecia și Spania”, explică cultivatorul din Brașov.

    Investitorul apreciază că în România există posibilitatea producerii unor culturi nepoluate, a unor fructe ecologice pe care să le exportăm în toate ţările europene. Fructele de goji sunt foarte apreciate de către specialiştii în nutriţie şi de către cei din medicină naturistă, acestea fiind bogate în vitamine şi antioxidanţi.

    10 euro/kilogram – prețul mediu pentru goji

    Estimările noastre economice nu iau în calcul un preț al unui kg de fruct proaspăt sub 10 euro/kg. Dacă cultura mai este și certificată ecologic prețul poate crește. Conform declarațiilor unor fermieri din Grecia și Spania, acolo prețul de vânzare al fructelor proaspete de goji bio este peste 20 euro/kg”, precizează Nicolae.

    Investiția sa în afacerea cu goji a atins până acum la 40.000 euro.

    Aceste costuri pot fi diferite în funcție de intenția investitorului. Noi dorim să profităm din plin de peisajul ce înconjoară plantația construind în zonă câteva locuri de cazare și relaxare pentru cei ce ne vizitează”, dezvoluie bucureșteanul strategia pentru dezvoltarea afacerii sale cu goji.

    Extindere pe 6 hectare

    Pentru perioada 2015-2016, cultivatorul de goji de la Brașov intenționează să își extindă plantația până la șase hectare, dar și să omologheze soiul de goji pe care îl folosește. Aclimatizat deja la condițiile din România, varietatea se poate numi deja românească, iar dacă va fi și certificată la noi, ea va deveni cu adevărat un soi românesc de goji și nu chinez, cum au fost semințele de la care s-a pornit. Odată cu acest plan, Nicolae arată și că pepiniera sa va fi extinsă.

    Cred în viitorul acestui tip de afacere, iar fructele de goji sunt foarte căutate atât în ţară cât şi în străinătate, în condiţiile unei concurenţe minime şi a unei pieţe în continuă creştere. Se discută deja despre o formă de asociere a cultivatorilor de goji din România”, concluzionează bucureșteanul.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvențiile care se achită fermierilor până la finalul anului Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Zeci de fermieri români au fost înșelați cu tractoare aduse din afară

    Ultimele știri

    Acordul UE-Mercosur a fost semnat! COPA-COGECA: ”Ne opunem acestui acord învechit și problematic” NHR îi liniștește pe fermieri: Combinele Deutz-Fahr, în stoc. Nu sunt și nu vor fi probleme cu piesele de schimb! Orz de primăvară: fermierii pot alege două soiuri care au dat rezultate în fermele din România