• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ca la noi, la nimenea! Peste 500 de mici fermieri nemțeni își duc vitele la păscut în Harghita. Pășunile din apropierea fermelor figurează în acte ca păduri

    agrointeligenta.ro -

    Pentru peste 500 de crescători de animale din județul Neamț, dezvoltarea afacerilor agricole prin creșterea efectivelor de animale este limitată de legi restrictive care nu iau în calcul realitățile cu care se confruntă fermierii zi de zi. Așa se face că o pășune pe care ar putea să o concesioneze de la primărie nu poate fi folosită de nici un fel pentru păscut din cauză că, în acte, suprafața figurează ca suprafață forestieră.

    Nici urmă de copaci, sunt nemulțumiți reprezentanții Asociației Crescătorilor de Animale ”Cheile Bicazului”, care nu înțeleg de ce legea nu le permite să folosească un teren care are toate caracteristicile unei pășuni bune. În lipsa unor alte suprafețe, fermierii au închiriat teren în județul învecinat, în Harghita, pentru a asigura hrana a 40% din efectivele membrilor.

    ”Suntem o asociație cu 554 de membri, din care 67 suntem cu vârste sub 40 de ani, 243 avem între 40 și 60 de ani și 244 peste 60 de ani. În total, deținem un efectiv de 2000 de bovine și 2500 de ovine și caprine. (…) Cerința noastră ar fi dacă se poate să se scoată din fondul forestier o suprafață proprietatea Primăriei care nu este împădurită, este o pășune”, le-au spus fermeirii deputaților din Comisia pentru agricultură, cerându-le să se gândească la o soluție la o problemă care este frecvent întâlnită în toată țara.

    ”La noi în zonă, pe vremea lui Ceaușescu, s-a scos teren din fondul forestier și s-a dat spre pășunat ca oamenii să poată trăi. Avem cunoștință de zone în țară unde am văzut că nu pot să acopere nici minimul de încărcătură pe pășune, în timp ce noi suntem disperați. Norocul nostru este că putem să trecem în Harghita cu 40% din efectivele de animale, că altfel chiar nu am putea trăi. Dacă se vor face noi reglementări, se va face cadastru, nici această trecere nu o vom mai putea face și atunci vom fi nevoiți să renunțăm la animale”, au mai spus crescătorii de animale.

    Fermierii au primit susținere din partea deputatul PSD de Neamț Liviu Harbuz, care i-a invitat pe crescătorii de animale la Parlamentul României pentru a-și expune problema în Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și alte servicii. ”Situația expusă de fermierii nemțeni la Comisie este o problemă reprezentativă pentru sectorul zootehnic și cu care se confruntă foarte mulți crescători de animale din România. Oamenii de la Asociația Cheile Bicazului vor să își crească efectivele de animale, vor să se dezvolte, sunt deja o organizație puternică și astfel de modele trebuie sprijinite”, a declarat deputatul Harbuz.

    Situația pășunilor care figurează în acte ca suprafețe forestiere este una complicată. Astfel, potrivit Codului Silvic, o suprafață încadrată ca pădure nu poate deveni pășune, la fel cum, prin Legea pășunilor, nici schimbarea utilizării în sens invers nu este legală. Membrii Comisiei pentru agricultură au promis însă să demareze discuții parlamentare cu Ministerul Mediului și Ministerul Agriculturii pentru a găsi modul în care legislația românească poate fi modificată în așa fel încât acolo unde problema este acută – așa cum este în Neamț, fermierii să poată beneficia de sprijin.

    Foto: smallfarms.cornell.edu



     


    Te-ar mai putea interesa

    APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale

    Ultimele știri

    La Cocoș: Primim zilnic 15-20 de cereri de angajare. Nu avem criză de personal! Prognoza agrometeo: Valori satisfăcătoare pentru rezerva de apă în majoritatea regiunilor agricole Cartofi cultivați direct din semințe, în câmp. Tehnologia Solynta – disponibilă în România din acest an