• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Florin Constantin, AGXecutive: Gradul de recuperare a creanțelor de la fermieri a scăzut la 70%

    Angelica Lefter -

    Anul agricol 2022-2023 a reprezentat ”nota de plată” a anilor precedenți, iar fermierii nu au putut să-și achite datoriile față de firmele de distribuție a inputurilor și tehnologiilor agricole. La final de an procentul de recuperare a creanțelor este foarte mic, a opinat Florin Constantin, consultant în agribusiness și fondatorul AGXecutive.

    Invitat în cadrul emisiunii Agrostrategia, ediția din 18 decembrie, o coproducție Agrointeligența – AGROINTEL.RO și TVR, Florin Constantin, consultant în agribusiness și realizator al emisiunii online AGXecutive, a explicat că datele arată faptul că fermierii sunt acum prinși într-o strânsoare fără precedent, mulți aflându-se în dificultate.

    Citiți și: Florin Constantin, consultant agribusiness: Noua politică agricolă comună nu mai este dictată de la Bruxelles!

    Florin Constantin, Fondator AGXecutive

    Florin Constantin a accentuat că pentru moment, un procent de recuperare a creanțelor, a datoriilor fermierilor este de de aproximativ 70%, adică foarte puțin față de aceeași perioadă a anului trecut când erau peste 95%. Acest lucru face ca anul 2023 să fie caracterizat ca un an foarte greu.

    ”Noi suntem o companie care ne bazăm pe date. Chiar acum suntem în plină colectare a unui studiu de competitivitate pe care îl face în fiecare an firma noastră în mod gratuit pe sectorul agroalimentar. Deci luăm input de la decidenți, directori generali, directori de resurse umane și chiar directori comerciali și toate aceste concluzii le includem într-un studiu. Chiar ieri vorbeam cu un director general la o firmă mare, distribuitor de inputuri agricole, multinațională cu peste 100 de milioane de euro cifră de afaceri anuală în România și l-am întrebat să-mi descrie într-o frază memorabilă anul 2023 și mi-a spus că este ”nota de plată a ultimilor trei ani precedenți”, a menționat Florin Constantin.

    Florin Constantin: Procent de recuperare a creanțelor, a datoriilor fermierilor de aproximativ 70%

    Consultantul în agribusiness a mai arătat că mulți fermieri sunt acum în dificultate, gradul de recuperare a creanțelor fiind de 70%, nu de 95% așa cum se întâmpla, de regulă, în această perioadă. Toate aceste schimbări care nu avantajează fermierul român sunt date de evenimentele derulate pe plan mondial, de scumpiri, dar și de schimbările climatice.

    ”Într-adevăr, am fost într-un roller coaster începând cu 2020, pandemie, secetă, 2021 nu ne-am revenit, 2022 inflație, 2023 avem impresia că toate lucrurile acestea au explodat cumva în același timp și nu neapărat în favoarea agricultorlui român. Agricultorul român a fost prins într-o strânsoare greu de suportat, între un ciocan al prețurilor care au crescut necontenit la inputuri, la tehnologii și nicovala condițiilor meteo climatice care au redus semnificativ producția și niște prețuri foarte slabe la materiile prime pe care le-a pus pe piață. Mulți agricultori sunt în dificultăți. Avem un parametru foarte simplu prin care cuantificăm acest lucru. Distribuitorii care le-au vândut tehnologie cu plata la recoltare de-a lungul anului 2023 acuză la această oră un procent de recuperare a creanțelor, a datoriilor fermierilor de aproximativ 70%, ceea ce este foarte, foarte puțin. Anul trecut în decembrie sau într-un an normal suntem întotdeauna la peste 95%. Deci este o diferență foarte mare”, a punctat Florin Constantin, la Agrostrategia.

    Consultantul a mai adăugat că, în aceste condiții, există riscul unui blocaj financiar pe lanțul de valoare. El apreciază că rapița nu va mai cunoaște același succes ca anul agricol care s-a încheiat.

    ”Fermierii nu au cu ce să plătească, nu că nu au vrut. Riscăm un blocaj financiar pe lanțul de valoare. Ne uităm cu îngrijorare și la sezonul de toamnă care a început, de bine – de rău. Rapița nu va mai avea succes ca anul trecut, a fost secetă, probabil că vom vorbi de jumătate din suprafața cultivată și recoltată, că anul acesta s-a cultivat un pic mai mult chiar decât anul trecut. O scădere undeva, estimează experții, de la 600.000 de hectare în 2023 la, poate, 250.000 – 300.000 de hectare de rapiță în 2024 efectiv recoltate. Aici o altă problemă, s-a investit bani în semințe, în pregătirea terenului, în însămânțare, trebuie întors, cultivat altceva în primăvară. Deci nu am început sub niște auspicii extraordinare”, a apreciat Florin Constantin.

    Citiți și: Cătălin Grigoriu: ”În prezent, cred că peste 50% din fermierii României sunt în insolvență tehnică”

    Florin Constantin, AGXecutive: Trebuie să avem o proiecție pe 5-10 ani

    Un alt minus al fermierilor români, a constatat consultantul în agribusiness, a fost că nu și-au cultivat apetența pentru educație în sector. Cu alte cuvinte au preferat să nu își facă un plan de business pe termen lung, lucru despre care spune că începe să se schimbe.

    ”Nu am avut, pentru că lucrurile s-au schimbat și am să spun în ce fel, o apetență foarte mare a agricultorilor de a se educa și de a învăța management. Nu cred că, iarăși revin la remarca directorului general care ne-a răspuns înainte, că plătim o notă de plată. Fermierul român ar fi fost mai bine adaptat în condițiile anului 2023 dacă planificarea fermei ar fi fost pe termen mediu-lung. Agricultura nu este o afacere care se face în ciclul de producție, trebuie să avem o proiecție de 5, poate 10 ani, dacă vorbim de terenuri, de 30 de ani, pentru a calcula returul pe investiție, pentru a calcula investițiile corecte, a le calibra corect”, a menționat Florin Constantin.

    O altă observație făcută de consultantul în agribusiness, Florin Constantin a fost legată de costuri. Agricultura românească nu mai este una de oportunitate, iar costurile mari de producție a dat peste cap planurile fermierilor care au profitat în alți ani de costuri mult mai mici și, deci, de venituri mai mari.

    ”Foarte multe lucruri în fermă, inclusiv producția în sine, nu durează o săptămână, o lună. Vorbim de luni de zile sau de ani de zile și atunci, dacă am avea această perspectivă, costurile, pentru că la ora actuală agricultura românească s-a transformat dintr-o agricultură de oportunitate, unde produceam cu costuri foarte mici, plăteam arenda dacă era cazul, nu mai este cazul acum, exista o stare de spirit în care…mă rog, costurile de producție erau foarte mici, acum costurile de producție sunt mari, randamentele au scăzut din cauza presiunii schimbărilor climatice și unde putem umbla, ce este în controlul nostru, în mod cert, costurile”, a declarat consultantul în agribusiness, Florin Constantin, în cadrul emisiunii Agrostrategia, ce poate fi urmărită, de la ora 10:00, de luni până joi, la TVR1.

    Agrostrategia – TVR 1. Invitat: Florin Constantin, AGXecutive (18.12.2023)


    Te-ar mai putea interesa

    Mușcate: plantare, îngrijire, înmulțire Vremea de Florii. Anunțul șefei ANM, Elena Mateescu Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA

    Ultimele știri

    Tehnologia Chemark Rom la rapiță pune bazele unor producții mari în Teleorman, la ferma Nutrelo Trei boli periculoase depistate în cultura sa de grâu de fermierul Georgian Corniță Se construiește o nouă fabrică ce va prelua lapte de la fermierii români