• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Florin Barbu: Centru de Cercetare-Dezvoltare pentru NGT în cadrul Stațiunii de la Lovrin

    Roxana Dobre -

    Statiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricola Lovrin – SCDA Lovrin urmează să devină institut și Centru de Cercetare-Dezvoltare pentru NGT (New Genomic Techniques – Noi Tehnici Genomice). Anunțul a fost făcut marți de ministrul Agriculturii, Florin Barbu, în cadrul dezbaterii privind NGT organizate de către MADR, în parteneriat și cu sprijinul Academiei Științe Agricole și Silvice Gheorghe Ionescu-Sisești – ASAS.

    Centrul de Cercetare-Dezvoltare pentru Biotehnologii în Agricultură Lovrin se va înfiinţa ca instituţie publică în subordinea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice ”Gheorghe Ionescu-Şişeşti”, prin reorganizarea Staţiunii de Cercetare – Dezvoltare Agricolă Lovrin, a anunțat marți, 19 decembrie, ministrul Agriculturii, Florin Barbu. Acesta a subliniat că Guvernul va aloca banii necesari pentru a finanța partea de cercetare prin dotarea cu laboratoare a viitorului centru de excelență.

    Citiți și: Demontarea unei minciuni penibile: România a votat împotriva NGT iar AAC a susținut această decizie!

    Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat că Stațiunea de Cercetare Agricolă de la Lovrin va fi transformată în Centru de Cercetare-Dezvoltare pentru NGT (Noi tehnici genomice)

    Florin Barbu a anunțat în cadrul consultărilor pe tema NGT organizate marți, 19 decembrie, de către Ministerul Agriculturii, în parteneriat cu Academia de Științe Agricole și Silvice Gheorghe Ionescu-Sisești – ASAS, că Stațiunea de la Lovrin va deveni Centru național de Cercetare-Dezvoltare pentru NGT (Noi tehnici genomice).

    ”Vreau să fac un anunț, și anume că stațiunea de la Lovrin va deveni Centru național de Cercetare-Dezvoltare pentru NGT (Noi tehnici genomice). Spun acest lucru pentru că am prins în buget forme de finanțare astfel încât să transformăm Stațiunea de la Lovin în Centru Național de Cercetare-Dezvoltare, (domnule Valeriu Tabără, Președinte ASAS – n.r.), dacă sunteți de acord. Așa cum spuneați și dvs. cercetarea agricolă este foarte costisitoare. În momentul de față, Ministerul Agriculturii a ajuns la peste 2% din PIB-ul României și consider că de anul viitor sper să atingem o țintă mult mai mare din PIB-ul României ca procent. Dacă sunteți de acord, veți primi finanțarea necesară pentru ca stațiunea să devină cel mai important lucru din România, Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare a Noilor Tehnici Genomice”, a spus Florin Barbu marți la dezbaterea pe tema NGT.

    Ministerul Agriculturii: Vom finanța direct de la bugetul de stat dezvoltarea și cercetarea NGT-urilor

    Acesta a completat că Guvernul are banii necesari pentru a finanța partea de cercetare dar și dotarea cu laboratoare.

    ”Când stațiunea de la Lovrin va deveni institut, cred că împreună trebuie să modificăm hotărârea de Guvern privind reorganizarea și, bineînțeles, așa cum am spus, avem banii necesari pentru a finanța partea de cercetare și, așa cum ați spus dvs. prin această reorganizare să implicați și alte stațiuni, dar important este să dotăm această stațiune cu laboratoare. Nu mai stăm după Uniunea Europeană să ne dea bani. Vom finanța direct de la bugetul de stat dezvoltarea și cercetarea NGT-urilor”, a mai spus Florin Barbu.

    Citiți și: Florin Barbu după votul pe NGT: ”Mulțumesc asociațiilor de fermieri și procesatori, dar și tuturor celor care au înțeles, pe deplin, demersul nostru și ne susțin”

    Valeriu Tabără, ASAS: Este bine ce ne propuneți 

    Valeriu Tabără, preşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice (ASAS) ”Gheorghe Ionescu-Şişeşti” a salutat propunerea ministrului și a subliniat că dotarea cu laboratoare a stațiunilor de cercetare este esențială.

    ”Există propunerea să schimbăm Stațiunea de la Lovrin, împreună cu Stațiunea de Cercetare și Dezvoltare Agricolă de la Oradea și fosta Stațiune de Pajiști de la Timișoara în stațiuni institut pentru biotehnologii în agricultură. Eu mărturisesc că inițial am vrut să schimb titlul sau denumirea, pentru că e un domeniu formidabil. Este bine ce ne propuneți și vreau să vă spun că vă dau dreptate pentru ceea ce înseamnă înființarea de laboratoare. Trebuie gândită însă foarte bine toată treaba cu laboratoarele. Eu am dat dispoziție prin venituri proprii să-mi dotez laboratoarele de biotehnologie la cel mai înalt nivel. Și avem și oameni, îi pregătim. În România nu există două tipuri de laboratoare: primul de amprentare genetică prin care să ne protejăm creațiile și al doilea pentru determinarea reziduurilor”, a spus președintele ASAS, Valeriu Tabără.


    Te-ar mai putea interesa

    Avans APIA bovine 2024. Plata pe fermă în funcție de rasa vacilor – calcul Fermierii stau la coadă pentru a încasa ajutorul de 1.000 lei pe hectar Cel mai scump porumb din lume la acest moment. Prețuri pe tonă

    Ultimele știri

    Grâul din Ucraina se vinde cu 185 euro/tona. Fermierii au semănat mai mult pentru noul sezon Ministrul Florin Barbu vrea alinierea salariilor funcționarilor MADR din teritoriu, cu cele ale colegilor din Capitală Ministrul Agriculturii, Florin Barbu: ”Sunt mulțumit de plata subvențiilor la APIA”