• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Preț terenuri agricole și pășuni. Cât costă un hectar de pământ în fiecare județ

    Oana Timar -

    Preț terenuri agricole și pășuni, în fiecare județ din România și în țările UE. Datele oficiale centralizate la nivel european au scos la iveală cât costă un hectar de pământ – un hectar de teren arabil sau de pășune, în regiunile țării, dar și în alte state membre. Cele mai noi date centralizate de către Eurostat arată că, anul trecut, prețul mediu pentru un hectar de teren arabil în România a fost de 39.704 lei, echivalentul a 8.000 euro/hectar.

    Cât costă un hectar de teren arabil în România – o întrebare la care a venit cu un răspuns oficial Institutul Național de Statistică, publicând datele centralizate la nivelul țării. Astfel, INS arată că prețurile medii ale terenurilor agricole se referă la valoarea unui hectar de teren agricol în timpul perioadei de referință (un an calendaristic). Trebuie ținut seama de faptul că nivelul prețurilor terenurilor agricole depinde de o serie de criterii precum factori naționali (legislația), factori regionali (clima și apropierea de rețele și sisteme de irigații), factori de productivitate localizați/specifici (calitatea solului, panta sau drenajul).

    Prețul unui hectar de teren agricol în România

    Prețul unui hectar de teren agricol în România, utilizând metodologia convenită la nivel european, a fost actualizat pentru anul 2022.

    Un hectar de pământ arabil costă în România, în medie, 39.704 lei/ha, echivalentul a 7.990,49 euro/ha, conform datelor citate de INS.

    Cel mai ieftin teren agricol din România se vinde în Regiunea Nord-Est, unde prețul mediu al unui hectar a fost anul trecut de 34.743 lei/ha, echivalentul a 6.991,92 euro/ha.

    Cel mai scump teren agricol din România se vinde în Regiunea Bucureşti-Ilfov unde pentru un hectar de pământ agricol s-a înregistrat cea mai ridicată valoare, respectiv 59.263 lei/ha, echivalentul a 11.926,59 euro/ha.

    Iată cât costă un hectar de teren agricol în funcție de județ:

    În anul 2022, comparativ cu anul precedent, în România s-a înregistrat o creștere de aproximativ 6,1% a preţului mediu pentru terenul arabil, cea mai însemnată creștere fiind observată în Regiunea de Nord- Vest a României (+23,5%).

    Preţul mediu al păşunilor permanente a înregistrat o creștere de aproximativ 6% în anul 2022, față de anul anterior, pe total țară, cea mai importantă creștere fiind în Regiunea Nord-Est (+14,9%).

    Evoluţia preţurilor medii ale terenurilor agricole pe categorii de folosință în perioada 2021 – 2022 (lei/ha)

    Prețurile medii ale terenurilor agricole în Uniunea Europeană (UE)

    În anul 2022, prețul mediu al unui hectar de teren arabil în Europa a înregistrat variații semnificative. Potrivit datelor disponibile pentru 19 state membre ale UE în anul 2022, prețurile terenului arabil au fluctuat între un minim de 3.700 euro în medie în Croația și un maxim de 233.230 euro în medie în Malta, în timp ce în România prețul mediu a fost de 8.051 euro/ha.

    Preţul mediu al păşunilor permanente în statele membre ale UE, în anul 2022, a variat de la un minim de 1887 euro/ha în Bulgaria pâna la un maxim de 46305 euro în Luxemburg, în timp ce în România preţul mediu a fost de 5.671 euro/ha.

    Citiți și: Prețul mediu al unui hectar de teren agricol în România a crescut la 7.601 euro

    Preț mediu pentru un hectar de teren agricol în statele membre ale UE

    Cum se calculează prețul mediu pentru un hectar de teren agricol și pășune

    Conform acordului din octombrie 2018 între Eurostat și statele membre, statisticile UE referitoare la prețul terenurilor agricole sunt realizate având în vedere cerințele Sistemului Statistic European (SSE).

    În fiecare an, Institutul Național de Statistică desfășoară, conform Programului Statistic Național Anual, cercetarea statistică Prețurile terenurilor agricole (PTA), având ca scop obținerea datelor referitoare la prețurile de vânzare a terenurilor agricole.

    Eurostat solicită aceste date anual, pe categorii de folosinţă ale terenului agricol, principala utilizare fiind în comparaţiile între statele membre UE și regiunile acestora privind nivelul şi tendinţa preţurilor de vânzare/cumpărare. Terenul agricol – principalul mijloc de producție în agricultură, are anumite caracteristici distincte determinate de elemente precum solul, apa, biodiversitatea și climatul. Aceste caracteristici conferă terenului o anumită valoare și un preț distinct.

    Terenul arabil – terenul lucrat (arat sau cultivat) în mod regulat, în general în cadrul unui sistem de rotație a culturilor.
    Pășune permanentă – cuprinde terenul utilizat pentru păşunatul animalelor sau pentru producerea de furaje care nu este inclus pe o perioadă de minim 5 ani în sistemul de rotaţie a culturilor.

     Citiți și: Piața terenurilor agricole în 2023 – prețuri. Suprafață de 100 ha, vândută cu 12.000 euro/ha


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea se răcește brusc și încep ploile de toamnă – prognoza pe regiuni Ajutor nou de minim 10.000 euro/exploatație pentru fermele înscrise la APIA Cătălin Grigoriu, Moldova Farming: “Stimate Guvern, nimeni nu este pus pe executat!”

    Ultimele știri

    Pesta oilor bate în retragere. Document obligatoriu pentru scoaterea animalelor din fermă Ministrul Barbu negociază simplificarea subvențiilor pentru fermierii români România, cel mai mare exportator de grâu și orz din UE. Prețurile cerealelor, la zi