• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ștefan Stănuș, tânăr fermier cu două facultăți: ”Dacă nu-ți place la oi, le chinui și pe ele, și pe tine”

    Oana Timar -

    Ștefan Stănuș din localitatea Pianu de Sus, județul Alba, este crescător de animale. Muncește cot la cot cu fratele și părinții într-o fermă ce include 500 de oi și circa 100 de vaci de lapte și de carne. Producția exploatației este valorificată direct, cea mai căutată fiind brânza de oaie, spune tânărul fermier care recunoaște că, dacă nu ar avea dragoste pentru animale, nu ar rezista în agricultură.

    Pandemia l-a prins pe Ștefan Stănuș student la două facultăți – Silvicultura, anul IV, la Brașov, și Facultatea de Științe Economice de la Cluj-Napoca. Nu s-a speriat niciodată de muncă, și-a dorit mereu să facă școală, dar și să se îngrijească de animale. Astăzi poate spune că a reușit să echilibreze cele două pasiuni ale sale, dar mai ales să fie un sprijin pentru familia sa.

    ”La un moment dat voiam să renunț dar după aia m-am reîntors și nu știu, poate cum m-am născut de mic cu animalele, părinții tot cu animalele, străbunicii – la noi în familie fiind o tradiție, pot să zic de sute de ani că tot așa ne știm. (…) Taică-meu o vorbă – Dacă nu-ți place la oi, le chinui și pe ele, și pe tine. Dacă le place să apuce și dacă nu, nu știu. Trebuie multă perseverență că e foarte greu. Nu-i cum e la televizor sau ca în cântecele de muzică populară. Este greu! Dacă te apuci, trebuie să te ții că numai așa, un an, doi, nu se văd beneficiile”, a declarat Ștefan Stănuș într-un interviu difuzat în emisiunea Agrostrategia de pe TVR 1, o coproducție Agrointeligența – AGROINTEL.RO și TVR.

    Citiți și: Îngrijire oi iarna: de la condiții în adăpost, la furajare și apă

    Ștefan Stănuș a urmat două facultăți

    Afacerea este limitată de forța de muncă. În afară de cei din familie, se găsesc cu greu oameni implicați, care să își dorească cu adevărat să le fie alături.

    ”Noi în fermă suntem mai mult familia pe partea de animale. Avem un om, doi, dar sezonieri, pentru că nu stau mult timp. Vin, stau o lună, două și pleacă. Pe partea de producție avem două persoane angajate care ne ajută la producerea brânzeturilor”, spune tânărul din județul Alba.

    Citiți și: Tânărul Raul Cotuna a luat decizia cea mai grea: de a renunța la văcuțele cu suflet din Ograda Pruncilor

    Brânzeturile de la ferma din Pianu de Sus, la mare căutare

    În timp ce fratele său, Miron Stănuș, a preluat creșterea vacilor de carne, mergând pe rasa Aberdeen Angus, Ștefan Stănuș este cel care se îngrijește de parte de ovine din fermă. Laptele oilor și al vacilor este folosit pentru producția de brânzeturi de fermă. ”Produsele noastre sunt căutate, prețul discutabil ținând cont și de toate cele ce se sunt în țară, dar putem să zicem că avem un preț destul de ok – ar putea fi un pic și mai mare pentru că sunt și cheltuieli, dar să ținem cont și de clienții pe care o avem, că nici ei nu au venituri foarte mari și atunci să ținem un echilibru și pentru noi și pentru ei, să fie toată lumea împăcată”, spune tânărul fermier.

    Tot laptele din fermă este procesat, însă puterea de vânzareaa directă este mai mică decât capacitatea de producție. din acest motiv, ferma din Pianu de Sus colaborează cu intermediari sau cu magazine care ajută fermierii să își valorifice munca.

    ”Planurile noastre pe viitor sunt să mărim punctele de lucru – punctele procesare a brânzeturilor, să ne axăm pe ușurarea muncii în fermă, să mergem mai mult pe cele de producție pe carne să fie doar de carne, de lapte să fie doar de lapte – să nu fie mixt”, a mai spus  fermierul, subliniind că exploatația are în implementare și un proiect pe fonduri europene.

    Ștefan Stănuș: ”Dacă nu-ți place de oi, le chinui și pe ele și pe tine”


    Te-ar mai putea interesa

    Subvențiile APIA care intră în conturi până la Crăciun! Schimbare majoră în ferma lui Sorin Mănoiu, unul dintre cei mai cunoscuți cultivatori de cartofi din România MADR a făcut plata. De mâine se achită fermierilor subvenția de 200 euro pe hectar

    Ultimele știri

    Subvenții APIA. Fermierii de pe lista de plăți de dinainte de Crăciun Alertă meteo de ninsori! Județele unde ninge înainte de Crăciun Rusia și-a stabilit cotele de export la cereale pentru 2025. La porumb e jale!