• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Îngrijire oi iarna: de la condiții în adăpost, la furajare și apă

    Violina Gorcinschi -

    Îngrijire și întreținere oi iarna – măsuri de adăpostire și furajare a ovinelor în saivan în sezonul rece. Condițiile de îngrijire a efectivului de oi iarna sunt deosebit de importante mai ales că în această perioadă se desfășoară o bună parte din perioada de gestație, precum și fătările.

    Iarna schimbă cu totul activitatea crescătorilor de ovine deoarece, pe lângă modificările climatice, efectivul are parte și de evenimente importante, cum ar fi fătările. Astfel, pe perioada iernii, oiele se îngrijesc și se gestionează cu mai multă grijă, respectând următoarele condiții:

    Citiți și: Tunsul oilor în vergi – o tradiție păstrată în turma tânărului Adrian Dioane

    oi intr-o incapere
    Îngrijirea oilor iarna – condiții în saivan (foto: thecountrysmallholder.com)

    Îngrijirea oilor iarna. Condiții în adăpostul ovinelor

    Îngrijirea oilor iarna ține mai ales de adăpostul animalelor. Există mai multe tipuri de saivane, fiecare exploatație alegând tipul de adăpost ce se potrivește numărului de animale, dar și posibilităților de creștere.

    Pe perioada iernii, saivanele sunt foarte importante deoarece în acest interval se desfășoară o bună parte din gestație, fătarea și alăptarea mieilor.

    Înainte de venirea iernii, adăpostul oilor trebuie reparat atât la nivelul pereților, cât și la acoperiș.

    Se curăță și se dezinfectează cu soluții de formol sau sodă caustică toate suprafețele și echipamentele de furajare și adăpare. Ulterior, adăposturile se închid și nu se populează timp de 20 de zile, după care se văruiesc pereții și se pune așternut din strat de coceni care să filtreze apa și excrementele lichide, peste care se pune un strat de 10-15 cm de paie curate. Pentru evita deteriorarea lânii, nu se recomandă utilizarea cojilor de floarea-soarelui, paielor tocate sau rumegușului de lemn ca așternut. La finalul perioadei de stabulație, acesta se scoate, nefiind nevoie de alte schimbări.

    Temperatura de care au nevoie oile pe timpul iernii trebuie asigurată în adăpost – este indicată o temperatură de 8 grade Celsius pentru animalele adulte și de 15 grade Celsius pentru miei, evitând supraaglomerările care facilitează și transmiterea bolilor și paraziților între animale.

    Umiditatea din adăpostul oilor pe timpul iernii nu trebuie să fie foarte ridicată, ci se păstrează la 70% prin aerisirea regulată a încăperilor, eliminarea dejecțiilor, și scoaterea la plimbare a animalelor. Dimineața, procesul de adaptare a oilor cu temperatura de afară se face treptat, prin deschiderea ușilor fără a permite ieșirea. După 1-2 ore, animalele pot fi scoase din padoc, iar apoi se curăță jgheaburile și grătarele și se umplu recipientele cu apă.

    Densitatea oilor în adăpost ar trebui să fie de 1,5 mp pe cap de oaie adultă și 0,35 mp pe miel. Padocul din aer liber trebuie să aibă o suprafață de minimum 2,5 mp/adult și 0,5 mp/miel. În perioada fătărilor, adăpostul se compartimentează (oi gestante, oi în proces de fătare, oi cu miei). Boxele de fătare individuale ar trebui să se încadreze la dimensiuni de 1,20 x 0,8 metri, iar oile fătate cu miei de 20-30 de zile pot avea boxe comune, unde se asigură 1,6 mp/oaie cu miel.

    Tot în sezonul de iarnă, se acordă atenție sănătății și bunăstării efectivului, fiind o perioadă în care se manifestă mai multe boli. Întotdeauna trebuie să se respecte schemele de vaccinare și, apelând la medicul veterinar, se monitorizează starea de sănătate a animalelor, în special într-o perioadă sensibilă cum este gestația.

    Citiți și: Fătarea la ovine. Reguli în gestația oilor pentru evitarea avorturilor

    Deoarece iarna oile sunt mai sedentare, acestea nu își mai pot uza în mod eficient ongloanele. Acestea pot crește în mod excesiv și provoca răni în zona respectivă, oferind acces diferitelor infecții. De aceea, toate ovinele se monitorizează regulat, iar curățarea ongloanelor are loc o dată la 2-3 luni. Pentru a evita bolile specifice ongloanelor, se previne umiditatea excesivă și supraaglomearea încăperii.

    Necesarul de apă la oi iarna

    Îngrijirea oilor iarna. Necesarul de apă

    Îngrijirea oilor iarna include și o grijă mare pentru necesarul lor de apă. Oile nu trebuie niciodată să ducă lipsă de apă curată și proaspătă, în special în sezonul rece. Odată cu scăderea temperaturii aerului, același lucru se întâmplă și cu apa. În acest caz, se recomandă instalarea unui aparat care să încălzească apa, plasat într-o locație unde aceasta are cele mai puține șanse să înghețe.

    De reținut că deși au apă la dispoziție, dacă aceasta este rece, oile nu vor bea foarte multă, ceea ce le va reduce și pofta de mâncare. Astfel, animalele vor pierde din greutate ceea ce le vor dăuna în special oilor gestante, cele crescute pentru carne sau cele care deja se confruntă cu probleme medicale.

    Apa oilor trebuie menținută pe timpul iernii la o temperatură mai ridicată, evitându-se formarea pojghiței de gheață.

    Unii crescători își lasă animalele să mănânce zăpadă iarna pentru a se hidrata, considerând că le va ușura munca de întreținere, nefiind nevoie să umple des recipientele cu apă. Din păcate, acest lucru nu este în avantajul lor. Deși oile își vor lua resursele necesare din zăpadă, prelucrarea în organism a apei la temperaturi foarte joase va consuma mai multă energie, în detrimentul altor procese esențiale pentru câștigul economic.

    Adăpatul oilor iarna se recomandă de cel puțin două ori pe zi, dimineața și seara. Acesta se efectuează după ce oile au fost hrănite cu porții de furaje concentrate sau fibroase. După ce beau apă, oile au nevoie de plimbare de cel puțin 30 de minute înainte de adăpostirea în saivan. În condiții ideale, se folosește apa curentă în adăpost, pentru a nu o transporta în permanență.

    Citiți și: Îmbăierea oilor. Când și cum se face deparazitarea externă a ovinelor prin îmbăiere

    miei care mananca fan
    Furajarea oilor iarna – hrană (foto: hobbyfarms.com)

    Îngrijirea oilor iarna. Furajarea ovinelor în sezonul rece

    Furajarea oilor iarna se face după anumite reguli. Iarna, dieta oilor se schimbă din cauza procesului de termoreglare care ajută organismul să se adapteze la condițiile scăzute de temperatură. Astfel, acestea vor avea nevoie de hrană mai consistentă pentru a crește doza de calorii. Dacă nu vor dispune de sursele de energie necesare, animalele își vor consuma rezervele din corp, lucru care va duce la scăderea producției.

    Hrana de bază este fânul, de iarbă sau leguminoase, cereale, siloz bun, iar suplimentele de vitamine și mineralele sunt pentru a echilibra toate elementele esențiale din organism. În adăpost și padocuri, administrarea furajelor de volum și suculente se va face în iesle-grătar, având la bază tăvi pentru a colecta resturile vegetale împrăștiate în timpul consumului. Tot în tăvi se administrează și suplimentul de concentrate.

    Pentru a preveni apariția bolilor, animalele se alimentează doar cu hrană de calitate. Nutrețurile cu mucegai sau înghețate nu se administrează oilor. Se acordă mare atenție furajelor suculente, murate și rădăcinoase care pot îngheța din cauza umidității mari.

    Desigur, meniul oilor depinde și de rasă, greutate, stare fiziologică. Oile aflate în primele luni de gestație sunt întreținute cu fân și grosiere, iar cele în stadiu mai avansat (4-5 luni), se hrănesc și cu concentrate (200-500 grame/zi) deoarece fetusul crește rapid și scade capacitatea mamei de ingestie a furajelor. Pentru a făta miei sănătoși, tot în faza finală de gestație, femelelor li se administrează sfeclă, melasă și morcovi.

    Ducând lipsă de furaje verzi iarna, ovinelor le se administrează blocuri pentru lins care au sare, microelemente și vitamine.

    Citiți și: Șchiopul oilor sau pododermatita infecțioasă la ovine: semne, tratament și prevenție

    Îngrijirea oilor iarna. Curățarea zăpezii și înlăturarea gheții

    Îngrijirea oilor iarna presupune și curățarea zăpezii și înlăturarea gheții. Chiar și gheața din exteriorul adăpostului poate fi periculoasă pentru animale, dar și pentru îngrijitori. Se pot crea mai multe zone unde pot avea loc accidente din cauza suprafeței alunecoase, producând fracturi ale membrelor. De asemenea, gheața se poate aduna și pe ongloanele sau lâna oilor care produce leziuni. Dacă se observă astfel de acumulări, se îndepărtează cu grijă.

    După ce se curăță stratul de gheață, suprafața se acoperă cu sare sau nisip, pentru a preveni apariția înghețului.

    Îngrijirea oilor iarna. Tunsul lânii la oile gestante

    Pregătirea oilor pentru iarnă se suprapune cu pregătirea oilor pentru fătare. Pentru a facilita suptul mieilor, dar și pentru a se preveni infecțiile de fătare, oilor ges­tante li se va tunde lâna din zona ugerului și de pe coadă. Acest tuns se numește codinit și se recomandă a fi făcut două sau chiar trei săptămâni înainte de fătare.


    Te-ar mai putea interesa

    S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri! Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!