• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ion Țiriac și-a cumpărat un tractor Porsche – GALERIE FOTO

    Oana Timar -

    Ion Țiriac a făcut o achiziție neobișnuită: și-a cumpărat un tractor. Nu este vorba despre orice tractor, ci despre un model de colecție: un tractor Porsche-Diesel Super S 308. Utilajul are un motor de 38 de cai putere și a fost produs în 1958, fiind complet restaurat.

    Țiriac Collection include 11 modele de Porsche. Dintre acestea, unul singur este, spre surprinderea multora, un tractor. Nu este niciun semn că miliardarul Ion Țiriac s-ar apuca de agricultură, ci doar că a făcut o nouă investiție într-un model de colecție care uimește prin calitatea lucrărilor de restaurare, utilajul arătând în prezent la fel de bine ca atunci când a ieșit pe poarta fabricii.

    Tractorul lui Ion Țiriac

    Modelul de tractor deținut Ion Țiriac este Porsche-Diesel Super S 308, cu numărul de șasiu 9146, motor în 3 cilindri în linie, un volum de 2.625 cc, 38 de cai putere și transmisie manuală în 5 trepte. Tractorul lui Țiriac a fost produs în 1958.

    Conform site-ului Țiriac Collection, dr. Ferdinand Porsche a oferit consultanță tehnică și de design pentru construirea unor tractoare-prototip înaintea celui de-al doilea Război Mondial. Dezvoltarea unui tractor de dimensiuni mici a fost ideea lui Adolf Hitler, care și-a imaginat un Tractor al Poporului (Volkstraktor) pentru agricultură asa cum Volkswagen (Masina poporului) avea rolul de a motoriza populația Germaniei.

    Tractorul de colecție a fost produs în 1958

    După al Doilea Război Mondial, Porsche a produs tractoare cu până la 55 CP

    După război, Porsche a primit interdicția de a construi propriile tractoare (doar companiile care au produs tractoare înaintea și în timpul Războiului au primit permisiunea de construi astfel de vehicule), iar compania a fost astfel nevoită să cedeze licența pentru designul tractoarelor sale altor constructori. Totuși, Porsche a dezvoltat o serie de motoare diesel răcite cu aer cu unul, doi, trei și patru cilindri care dezvoltau între 14 și 55 CP.

    Producția a început în 1950, inițial în cooperare cu Allgaier Werke GmbH (sub marca Allgaier), apoi, din 1956, în colaborare cu Mannesmann Group, companie care deținea o fabrică în orașul Friedrichshafen. Aici s-au produs peste 125.000 de tractoare sub marca Porsche-Diesel în perioada 1956-1963, multe dintre ele fiind exportate. Vehiculele agricole Porsche au beneficiat de aceeași reputație în ceea ce privește nivelul ingineriei și calitatea construcției ca automobilele omonime.

    Un echipament neobișnuit prezent pe tractorul Porsche și care a echipat toate modelele de la început până la finalul producției a fost sistemul hidraulic de cuplare dintre motor și cutia de viteze. Acesta permitea schimbarea treptei de viteză fără acționarea ambreiajului, reducând astfel uzură componentelor transmisiei.

    Tractorul lui Ion Țiriac a fost complet restaurat

    Tractorul lui Ion Țiriac a fost restaurat în 2000

    Tractorul deținut de Ion Țiriac este un Porsche-Diesel Super S 308, propulsat de un motor răcit cu aer, cu trei cilindri de 2.625 cc, care dezvoltă 38 CP. Modelul Super S 308 a reprezentat versiunea lungă a lui Super N 308, care avea caracteristici tehnice comparabile. Porsche-Diesel Super S 308 este considerat urmașul lui Allgaier A 133 S și a fost înlocuit ulterior de mai modernul Porsche-Diesel Super N 309.

    Complet restaurat după anul 2000, acest tractor Porsche-Diesel Super S 308 a fost achiziționat apoi de un colecționar privat, fiind utilizat foarte puțin după restaurare.


    Te-ar mai putea interesa

    Programul Rabla pentru Tractoare, lansare. Se dublează sumele pentru fermieri Primăriile vin în sprijinul fermierilor care vor să încaseze ajutorul de 1.000 lei/hectar Cel mai scump porumb din lume la acest moment. Prețuri pe tonă

    Ultimele știri

    Grâul din Ucraina se vinde cu 185 euro/tona. Fermierii au semănat mai mult pentru noul sezon Ministrul Florin Barbu vrea alinierea salariilor funcționarilor MADR din teritoriu, cu cele ale colegilor din Capitală Ministrul Agriculturii, Florin Barbu: ”Sunt mulțumit de plata subvențiilor la APIA”