• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Prețul porumbului la intrarea în 2024. Cu cât se vinde tona în portul Constanța

  Oana Timar -

  Începutul de an 2024 găsește piața cerealelor într-un calm relativ. Fără fluctuații majore, prețul porumbului la încept de An Nou pare să nu aducă suprize – nici plăcute, nici neplăcute. Analizăm situația în baza ultimelor prețuri cu care porumbul a încheiat anul 2023 în portul Constanța, dar și la vecinii bulgari și moldoveni, precum și pe piața europeană.

  România, cel mai mare exportator la acest moment de porumb, se confruntă cu un val de nemulțumire din partea fermierilor. Prețurile mici, dar și incertitudinile financiare pentru anul viitor îi fac pe mulți producători să fie rezervați când vine vorba să vândă, dar și să planifice tehnologia de cultură pentru porumbul ce va fi semănat în primăvară.

  Prețul porumbului în 2024 se anunță unul cu turbulențe, depinzând foarte mult de jocurile de la Marea Neagră, unde Ucraina și Rusia își dispută supremația. Țara noastră rămâne un canal de bază, prin portul Constanța, pentru exportul de porumb din Ucraina, așa că o mare parte dintre cantitățile raportate ca fiind ieșite din țară nu reprezintă porumb autohton.

  Citiți și: Premierul Ucrainei: În prezent, 70% din cerealele ucrainene se exportă prin România

  Porumbul DAP Constanța a încheiat anul 2023 vineri, pe 29 decembrie, cu un preț de 189 de euro pe tonă, în scădere față de ziua precendentă, când prețul a fost de 190 de euro pe tonă.

  La vecinii bulgari, prețul porumbului este chiar mai scăzut, de 187 de euro pe tonă în ultima zi de tranzacții din acest an, pentru porumbul DAP Varna/Burgas.

  Prețul porumbului în Republica Moldova se închide pe acest an într-un interval între 128 și 162 de euro pe tonă.

  Prețul porumbului MATIF la început de 2024 este pe piața europeană, pe Bursa Euronext de la Paris, de 198,25 de euro pe tonă, cu o scădere ușoară de 0,50 de euro pe tonă pentru contractele încheiate cu livrare în luna martie.

  Prețul porumbului din Ucraina pune presiune pe prețul porumbului românesc

  Prețul porumbului în 2024, dependent de strategia traderilor din Ucraina

  Piața porumbului în 2024 va depinde mult de strategia traderilor de pe piața din Ucraina. În funcție de costurile logistice pe diferitele căi de transport (rutier, feroviar și maritim), comercianții vor alege să împartă riscurile, iar dacă vor crește tarifele pentru transportul maritim și cel feroviar, o cantitate mai mare de cerele va fi împinsă pe cale rutieră, în România.

  Fermierii din estul și nordul țării deja reclamă mici comercianți care pun în vânzare cantități de porumb de proveniență Ucraina, chiar dacă, oficial, aceste importuri pot fi făcute numai cu licență. O situație care scapă ”lupei” autorităților și care pune presiune pe prețul local al porumbului. Mai mult, importul de mălai este liber, iar producătorii români acuză că supermarketurile preferă să vânză mălai de Ucraina, ambalat ca produs marfă proprie, prăbușind astfel cererea internă pentru acest produs alimentar.

  Pentru a consulta prețurile la cereale și oleaginoase în portul Constanța, dar și din Bulgaria și Republica Moldova, precum și de la Bursa Euronext (Paris) și Bursa de Mărfuri de la Chicago (SUA), vă recomandăm să vă descărcați aplicația Agrointeligența ce funcționează gratuit pe orice telefon mobil sau tabletă – link de descărcare: https://onelink.to/k9s2d4


  Te-ar mai putea interesa

  Vremea se schimbă radical. Meteorologii anunță temperaturi scăzute, dar și vijelii și căderi de grindină Vaci de rasă donate de fermieri pentru crescătorul căruia i-au ars animalele într-un incendiu în grajd Alertă ANM de ploi, vijelii și grindină în 14 județe. Cantitățile de apă vor depăși 40 l/mp

  Ultimele știri

  Avertismentul unui șef APIA: Fermierii care rămân fără subvenții în acest an! Anchetat de fraudă după ce a câștigat licitația pentru a cumpăra un port la Dunăre ANAF s-a răzgândit! Noua taxă pentru transport nu se va mai aplica pentru micii fermieri!