• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Cercetătorii din Suedia au creat un ”sol electronic” care accelerează creșterea cerealelor cu 50%

  Oana Timar -

  Culturile de orz s-au dezvoltat cu 50% mai mai repede atunci când sistemul lor radicular a fost stimulat electric printr-un nou substrat de cultură. Într-un studiu publicat în jurnalul PNAS, cercetătorii de la Universitatea Linköping din Suedia au anunțat că au dezvoltat un „sol” conductiv electric pentru cultivarea fără sol.

  „Populația lumii este în creștere și trebuie să răspundem schimărilor climatice. Așa că este clar că nu vom putea acoperi cererea de hrană a planetei doar cu metodele agricole deja existente. Dar cu hidroponie putem cultiva alimente și în mediul urban, în medii foarte controlate”, a declarat pentru Phys.org Eleni Stavrinidou, profesor asociat la Laboratorul de Electronică Organică de la Universitatea Linköping și lideră al grupului de lucru pentru noul ”sol”.

  Grupul de cercetare a dezvoltat acum un substrat de cultivare conductiv electric, adaptat culturii hidroponice, pe care îl numesc eSoil. Cercetătorii de la Universitatea Linköping au arătat că răsadurile de orz cultivate în „solul” conductiv au crescut cu până la 50% mai mult în 15 zile când rădăcinile lor au fost stimulate electric.

  Cultivarea hidroponică înseamnă că plantele cresc fără sol, având nevoie doar de apă, nutrienți și ceva de care rădăcinile lor se pot atașa – un substrat. Este un sistem închis care permite recircularea apei, astfel încât fiecare răsad primește exact nutrienții de care are nevoie. Prin urmare, este necesară foarte puțină apă și toți nutrienții rămân în sistem, ceea ce nu este posibil în cultivarea tradițională.

  Sol electronic

  Culturile cresc mai repede în eSoil

  Culturile deja obținute în eSoil includ salata verde, ierburi și unele legume. Cerealele nu sunt cultivate de obicei în hidroponie, cu excepția utilizării lor ca furaje. În acest studiu, cercetătorii arată că răsadurile de orz pot fi cultivate folosind hidroponie și că au o rată de creștere mai bună datorită stimulării electrice.

  „În acest fel, putem face ca plăntuțele să crească mai repede cu mai puține resurse. Nu știm încă cum funcționează de fapt, care mecanisme biologice sunt implicate. Ceea ce am descoperit este că răsadurile procesează azotul mai eficient, dar nu este clar modul în care stimularea electrică influențează acest proces”, spune Starvrinidou.

  Substratul electronic de cultivare în eSoil este realizat din celuloza, cel mai abundent biopolimer, amestecat cu un polimer conductor numit PEDOT. Această combinație ca atare nu este nouă, dar este prima dată când este folosită pentru cultivarea plantelor.

  Cercetările anterioare au folosit tensiune înaltă pentru a stimula rădăcinile. Avantajul „solului” creat de cercetători de la Linköping este că are un consum foarte scăzut de energie și nu există niciun pericol de înaltă tensiune. Stavrinidou consideră că noul studiu va deschide calea pentru domenii de cercetare menite să dezvolte în continuare cultivarea hidroponică .

  ”Nu putem spune că hidroponia va rezolva problema securității alimentare. Dar cu siguranță poate ajuta în special în zonele cu puțin teren arabil și cu condiții de mediu dure”, a spus cercetătoarea.

  Te-ar mai putea interesa

  Bani în plus la subvenția APIA. Lista plăților-bonus la hectar și animale Vremea de Florii, 1 Mai și Paște 2024. Meteorologii au anunțat prognoza meteo de sărbători APIA confirmă plata ANT bovine anunțată de AGROINTEL.RO: 24,51 euro/tonă și 75,50 euro/animal

  Ultimele știri

  Hibridul de porumb Olt, potrivit pentru toate regiunile României AgroChatGPT – oportunitate pentru Universități și Companii din agricultură de a inova și a colabora Modelul TRANSAVIA „de la Bob la Furculiță și Înapoi” – premiat pentru Inovație în Sustenabilitate