• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cercetătorii din Suedia au creat un ”sol electronic” care accelerează creșterea cerealelor cu 50%

    Oana Timar -

    Culturile de orz s-au dezvoltat cu 50% mai mai repede atunci când sistemul lor radicular a fost stimulat electric printr-un nou substrat de cultură. Într-un studiu publicat în jurnalul PNAS, cercetătorii de la Universitatea Linköping din Suedia au anunțat că au dezvoltat un „sol” conductiv electric pentru cultivarea fără sol.

    „Populația lumii este în creștere și trebuie să răspundem schimărilor climatice. Așa că este clar că nu vom putea acoperi cererea de hrană a planetei doar cu metodele agricole deja existente. Dar cu hidroponie putem cultiva alimente și în mediul urban, în medii foarte controlate”, a declarat pentru Phys.org Eleni Stavrinidou, profesor asociat la Laboratorul de Electronică Organică de la Universitatea Linköping și lideră al grupului de lucru pentru noul ”sol”.

    Grupul de cercetare a dezvoltat acum un substrat de cultivare conductiv electric, adaptat culturii hidroponice, pe care îl numesc eSoil. Cercetătorii de la Universitatea Linköping au arătat că răsadurile de orz cultivate în „solul” conductiv au crescut cu până la 50% mai mult în 15 zile când rădăcinile lor au fost stimulate electric.

    Cultivarea hidroponică înseamnă că plantele cresc fără sol, având nevoie doar de apă, nutrienți și ceva de care rădăcinile lor se pot atașa – un substrat. Este un sistem închis care permite recircularea apei, astfel încât fiecare răsad primește exact nutrienții de care are nevoie. Prin urmare, este necesară foarte puțină apă și toți nutrienții rămân în sistem, ceea ce nu este posibil în cultivarea tradițională.

    Sol electronic

    Culturile cresc mai repede în eSoil

    Culturile deja obținute în eSoil includ salata verde, ierburi și unele legume. Cerealele nu sunt cultivate de obicei în hidroponie, cu excepția utilizării lor ca furaje. În acest studiu, cercetătorii arată că răsadurile de orz pot fi cultivate folosind hidroponie și că au o rată de creștere mai bună datorită stimulării electrice.

    „În acest fel, putem face ca plăntuțele să crească mai repede cu mai puține resurse. Nu știm încă cum funcționează de fapt, care mecanisme biologice sunt implicate. Ceea ce am descoperit este că răsadurile procesează azotul mai eficient, dar nu este clar modul în care stimularea electrică influențează acest proces”, spune Starvrinidou.

    Substratul electronic de cultivare în eSoil este realizat din celuloza, cel mai abundent biopolimer, amestecat cu un polimer conductor numit PEDOT. Această combinație ca atare nu este nouă, dar este prima dată când este folosită pentru cultivarea plantelor.

    Cercetările anterioare au folosit tensiune înaltă pentru a stimula rădăcinile. Avantajul „solului” creat de cercetători de la Linköping este că are un consum foarte scăzut de energie și nu există niciun pericol de înaltă tensiune. Stavrinidou consideră că noul studiu va deschide calea pentru domenii de cercetare menite să dezvolte în continuare cultivarea hidroponică .

    ”Nu putem spune că hidroponia va rezolva problema securității alimentare. Dar cu siguranță poate ajuta în special în zonele cu puțin teren arabil și cu condiții de mediu dure”, a spus cercetătoarea.


    Te-ar mai putea interesa

    România a scos ”artileria grea” în lupta cu seceta. Județele unde ploaia va fi produsă artificial Porumb de 12 to/ha, distrus de secetă în numai 2 zile. Fermier: ”Nu am mai pățit așa ceva!” Casa Verde Fotovoltaice 2024 – sesiune nouă. Când se depun dosarele pentru cei 30.000 lei/locuință

    Ultimele știri

    Universitatea de Științele Vieții din Timișoara deschide al doilea magazin Akademika Market Premierul Ciolacu: România nu e în pericol în ceea ce priveşte securitatea alimentară. Investițiile în irigații vor continua Condiția ca fermierii afectați de secetă să nu piardă subvenția de 500 euro/hectar