• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Subvenții APIA 2024. Plăți și termene obligatorii în luna ianuarie

    Oana Timar -

    Subvenții APIA 2024  – calendar plăți către fermieri în luna ianuarie. Anul Nou înseamnă la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și o nouă etapă în achitarea sumelor către fermieri, precum și în actualizarea softului de plată pentru deblocarea unor noi scheme ce încă nu au fost deblocate.

    Subvenții APIA 2024 – calendar ianuarie. Continuarea plății regulare

    Activitatea de plată a subvențiilor APIA în 2024 va fi reluată la nivel național de miercuri, 3 decembrie, prima zi lucrătoare în sistemul bugetar. Având în vedere că se va reveni la program normal și în sistemul bancar, este posibil ca fermierii să încaseze în prima săptămână din ianuarie sumele autorizate la plată de APIA pe 28 și 29 decembrie, ultimele zile lucrătoare de anul trecut.

    Plata regulară a subvențiilor APIA se face până pe 30 iunie 2024 pentru cererile unice depuse de fermieri anul trecut.

    Fermierii așteaptă plata Ajutoarelor Naționale Tranzitorii

    Subvenții APIA 2024 – calendar ianuarie. Ajutoare Naționale Tranzitorii

    De la 1 ianuarie intră în vigoarea Legea bugetului de stat pe 2024, care include și sumele aferente plății subvențiilor APIA de la bugetul de stat. Este vorba despre Ajutoarele Naționale Tranzitorii pentru vegetal și zootehnie.

    Pentru a se putea achita ANT către fermieri, Ministerul Agriculturii trebuie să elaboreze proiectele de acte normative cu plafoanele alocate, respectiv cuantumurile pe hectar și pe cap de animal. După aprobarea HG-urilor de către Guvern, se va putea face și autorizarea plăților.

    Experiența anilor trecuți a dovedit că procedura legislativă pentru ANT durează (minim 10 zile trebuie să stea proiectele de HG în consultare publică), așa că sunt șanse mici ca plățile să fie demarate chiar din prima lună a anului. De asemenea, această plată este condiționată și de disponibilitatea APIA de a opera plățile în sistemul informatic (pentru anumite scheme, precum cele de la bovinele de lapte, s-au făcut modificări majore în raport cu condițiile de eligibilitate din anii trecuți).

    Subvenții APIA 2024 – calendar ianuarie. Softuri noi pentru ecoscheme

    La acest moment, principalele ecoscheme așteptate de fermieri sunt blocate la plată. Din informațiile Agrointeligența, modulele din softul informatic pentru aceste noi scheme nu au fost finalizate, nu sunt funcționale. La finalul anului trecut, ministrul Agriculturii, Florin Barbu a solicitat urgentarea procedurilor din partea dezvoltatorului de soft care pare că s-a lăsat ”pe tânjeală”, având în vedere că în anii trecuți, unele scheme precum cele ce țineau de înverzire – astăzi ecoschema PD-04 – Practici benefice pentru mediu aplicabile în teren arabil – au fost achitate fermierilor chiar din faza de avans.

    31 ianuarie 2024 – termen limită pentru fermieri care au cultivat sfeclă de zahăr

    Subvenții APIA 2024 – calendar ianuarie. Termene limită pentru fermieri

    Subvențiile APIA pe 2024 aduc fermierilor și o serie de termene pe care trebuie să le respecte. Cele mai multe decurg din cererea unică depusă anul trecut.

    Cel mai important termen pentru fermieri în această lună este 31 ianuarie, ultima zi în care se mai pot înregistra la APIA documentele doveditoare pentru dovedirea calităţii de fermier activ. Beneficiarii de subvenții care știu că nu au finalizat procedura privind calitatea de fermier activ ar trebui să ia legătura cu funcționarul care instrumentează cererea pentru a verifica dacă mai este nevoie să fie depuse documente doveditoare suplimentare.

    Ziua de 31 ianuarie este și ultima zi în care producătorii de sfeclă de zahăr mai pot depune la APIA dovada valorificării cantității minime de 33 tone/ha, condiție obligatorie pentru accesarea sprijinului cuplat la această cultură.

    Pentru subvenția APIA la motorină, fermierii depun în perioada 1-31 ianuarie, cererile de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură, aferente perioadei 01.08. – 31.12.2023 (trimestrul IV al anului 2023), în conformitate cu HG nr.1174/2014 și OMADR 1727/2015 cu modificările și completările ulterioare.

    Subvenții APIA 2024 – calendar ianuarie. Legislație nouă pentru subvenții

    Luna ianuarie va marca pentru subvențiile APIA și începerea discuțiilor dintre Ministerul Agriculturii și organizațiile de fermieri cu privire la noua legislație.

    Având în vedere că în Planul Strategic au fost introduse o serie de modificări, acestea trebuie transpuse în legislația națională. Cele mai așteptate reglementări sunt cele pentru sprijinul cuplat la ovine/caprine, introducerea sprijinului cuplat pentru porumbul siloz și subvenția nouă pentru pășunat. Atât consultările, cât și actele normative trebuie finalizate cel târziu până la finalul lunii februarie, având în vedere că de la 1 martie începe noua campanie de depunere a cererii unice pentru subvențiile aferente anului 2024.

    Citiți și: 8 noi subvenții APIA care intră la plată din 2024


    Te-ar mai putea interesa

    Făinarea la măr. Semnele atacului, combatere Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Alertă meteo de vreme severă! Ploi și căderi de grindină până vineri dimineață

    Ultimele știri

    Tehnologia Chemark Rom la rapiță pune bazele unor producții mari în Teleorman, la ferma Nutrelo Trei boli periculoase depistate în cultura sa de grâu de fermierul Georgian Corniță Se construiește o nouă fabrică ce va prelua lapte de la fermierii români