• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Când se plătește subvenția pe înverzire, noua ecoschemă? Răspunsul APIA!

    Roxana Dobre -

    Schemele ”bonus” pe hectar sunt așteptate de către fermieri să intre în conturi la plata finală care a început pe 4 decembrie. Fermierii au solicitat direct de la APIA informații privind deblocarea eco-schemelor, în special pentru PD-04 – Practici benefice pentru mediu aplicabile în teren arabil, plată care înlocuiește Înverzirea iar în anii trecuți intra la avans.

    Eco-schemele sunt subvenții noi pe care fermierii au putut să le acceseze din campania 2023 iar acestea nu au intrat la plățile în avans.  Fermierii au întrebat direct pe pagina de Facebook a APIA când vor intra la plată și aceste subvenții.

    Citiți și: Noua subvenție APIA ar putea fi mai mică – document oficial

    Subvenții așteptate de fermieri

    APIA: PD-04 practici benefice pentru mediu aplicabile în teren arabil urmează să intre în proces de plată

    APIA a răspuns direct fermierilor că plățile pentru PD-04 practici benefice pentru mediu aplicabile în teren arabil urmează să fie achitate. ”PD-04: practici benefice pentru mediu aplicabile în teren arabil nu a fost una dintre măsurile pentru care s-au efectuat plăți în avans, aceasta urmând să intre în proces de plată în perioada plăților regulare. Perioadele de efectuare ale plăților sunt aceleași ca în anii trecuți: plată avans – 16 octombrie 2023 – 30 noiembrie 2023, plată regulară: 1 decembrie 2023 – 30 iunie 2024”, a adus precizări APIA.

    Fermierii au putut opta în campania pentru subvenții din 2023 pentru o serie de eco-scheme, atât în sectorul vegetal cât și cel zootehnic. Acestea ar urma să fie deblocată pentru plata finală, din luna decembrie, iar fermierii vor primi în conturi cuantumurile integrale pe hectar și cap de animal, având în vedere că aceste subvenții nu au fost autorizate deloc în avans.

    Până la această dată Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) nu a anunțat care sunt cuantumurile stabilite pentru eco-scheme dar sumele estimate pentru aceste plăți sunt menționate în Planul Național Strategic (PNS). În acest articol Agrointeligența-AGROINTEL.RO vă informează care sunt sumele estimate pentru eco-scheme, atât pe hectar cât și pe cap de animal.

    Citiți și: Ecoschemele, eșec sau succes la APIA? Câți fermieri au cerut până acum plățile-bonus pe hectar

    Eco-schemele pentru sectorul vegetal-lista cuantumurilor estimate pe hectar 

    În sectorul vegetal fermierii au putut opta pentru mai multe eco-scheme cea mai importantă fiind ”Înverzirea”, plată ce ar urma să aducă o subvenție de circa 56,28 de euro/hectar. Iată lista completă a eco-schemelor din sectorul vegetal și sumele estimate în PNS pentru fiecare plată pe hectar:

    PD-04 – Practici benefice pentru mediu aplicabile în teren arabil. Plata maximă la hectar estimată pentru campania 2023 este de 73 de euro la hectar, iar calculele din PNS arată un cuantum unitar planificat de 56,28 de euro. În PNS nu este menționat un cuantum minim pentru această plată.

    PD-05 – Practicarea unei agriculturi prietenoase cu mediul în fermele mici (gospodăriile tradiționale). În PNS, la subvenția APIA pentru gospodăria țărănească sunt estimate trei cuantumuri, pentru campania 2023: cuantumul minim este de 64,60 euro/ha adică fermierii nu pot lua o subvenție care să coboare sub această estimare, cuantumul unitar planificat este de 76 euro/ha și cuantumul maxim este de 98,8 euro/ha.

    PD-06 – Înierbarea intervalului dintre rânduri în plantațiile pomicole, viticole, pepiniere și hameiști.. În Planul Național Strategic sunt menționate 3 cuantumuri posibile, aplicabile în campania 2023: cuantumul minim este de 76,95 euro/ ha; cuantumul unitar planificat este de 85,50 euro/ha și cuantumul maxim este de 102,60 euro/ ha.

    Citiți și: Plăți integrale la APIA. Data de la care se virează în conturi a doua tranșă din subvenție

    Eco-scheme pentru sectorul zootehnic

    Eco-schemele pentru sectorul zootehnic-lista cuantumurilor estimate pe cap de animal

    În sectorul zootehnic fermierii au putut solicita două eco-scheme pentru bunăstarea vacilor de lapte, subvenții care ar urma să intre la plată la a dous tranșă APIA. Iată lista completă a eco-schemelor din sectorul zootehnic și sumele estimate în PNS pentru fiecare plată pe UVM (Unitate Vită Mare):

    PD-07 – Creșterea nivelului de bunăstare a vacilor de lapte. Cuantum total anual estimat prevăzut în PNS ajunge la 100,18 euro/Unitate Vită Mare – UVM/an, subvenție ce este cumulată prin respectarea a trei standarde după cum urmează:

    1. Evitarea mulsului traumatic și bunăstarea ugerului – 50,26 euro/UVM/an,
    2. Sănătatea ongloanelor – 29,09 euro/UVM;
    3. Îmbunătațirea zonei de odihnă – 20,83 euro/UVM/an.

    Total 50,26 euro/UVM +29,09 euro/UVM + 20,83 euro/UVM= 100,18 euro/UVM/an. Plata compensatorie se acordă pentru cele trei tipuri de sprijin accesate împreună.

    PD-08 – Măsură pentru bunăstarea tineretului bovin la îngrășat. Cuantumul estimat planificat pentru campania APIA din 2023 poate ajunge la o subvenție de 109,52/UVM. Cuantum total anual estimat se împarte în 2 sub-pachete:

    1. creșterea cu cel puțin 15% a spațiului disponibil alocat fiecărui animal, exploatat în sistemul semintensiv și intensiv în stabulație – 98,71 euro/UVM;
    2. asigurarea condițiilor de confort sporite în zona de odihnă a animalelor – 10,81 euro/UVM.

    Total pachete = 98,71 euro +10,81 euro = 109,52 euro pe UVM.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple

    Ultimele știri

    Tehnologia Chemark Rom la rapiță pune bazele unor producții mari în Teleorman, la ferma Nutrelo Trei boli periculoase depistate în cultura sa de grâu de fermierul Georgian Corniță Se construiește o nouă fabrică ce va prelua lapte de la fermierii români