Lege: Rase de câini pentru care trebuie făcută asigurare
Roxana Dobre -Rase de câini pentru care trebuie făcută asigurare – lege în vigoare. Proprietarii de câini din anumite rase sunt obligați să încheie o asigurare de răspundere civilă pentru eventualele pagube produse de animalele lor. Printre rasele pentru care trebuie să se plătească ”RCA-ul pentru câini” se află și unele prezente des, pentru pază, în ferme, la stâne sau pentru apărarea animalelor în zonele montane.
Conform Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 55/2002, persoanele care deţin câini de luptă şi de atac sunt obligate să încheie asigurări de răspundere civilă pentru eventualele pagube produse de aceştia. Asigurarea pentru câini este obligatorie doar pentru anumite rase prevăzute în OUG 55/2002 și nu exclude acoperirea unei poliție și pentru alte tipuri de animale care pot crea diverse pagube.
La acest moment, în Parlament se află în procedură legislativă și un proiect de lege care vrea să majoreze amenzile pentru crescătorii raselor periculoase care nu respectă legislația în vigoare.
Citiți și: Rase de câini la stână. Obligații pentru crescători să declare animalele
Rase de câini pentru care este obligatorie asigurare
Există o listă cu rase pentru care proprietarii trebuie să încheie polițe de asigurare. Astfel, pentru conformarea cu prevederile OUG 55/2002 privind regimul de deținere al câinilor periculoși sau agresiv proprietarii trebuie să încheie o poliţă de asigurare de răspundere civilă dacă deţin următoarele rase:
- Categoria I: câinii de luptă şi de atac, asimilaţi prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor;
- Categoria II: câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor.
În baza aceleiași OUG, prin câini agresivi se înțelege:
a) orice câine care, fără să fie provocat, mușcă sau atacă persoane ori animale domestice în locuri publice sau private;
b) orice câine care participă la lupte între câini sau care a fost antrenat în acest scop.
Nu intră în categoria câinilor agresivi definiți mai sus:
a) orice câine care atacă sau mușcă o persoană care a pătruns fără drept, în orice mod, într-o proprietate privată sau publică protejată de acel câine;
b) orice câine folosit de unitățile de poliție, de jandarmerie, de alte unități militare, de unitățile vamale sau de serviciile publice de securitate, protecție și pază, care, aflându-se în misiune, a atacat sau a mușcat o persoană.
Citiți și: Kangal Turcesc – rasă de câini: caracteristici, îngrijire, preț
Poliță de asigurare pentru câini: ce acoperă, sume asigurate
O polițe pentru câini are un obiectiv clar: acoperirea daunelor cauzate terţilor, de fapta animalului aflat în proprietatea sau deţinerea asiguratului şi pentru care acesta răspunde civil, conform legii, și în legătură cu care asiguratul a primit o plângere sau cerere scrisă de despăgubire din partea păgubitului.
Riscurile asigurate prin această poliță sunt:
- deces sau vătămare corporală a persoanelor;
- rănirea sau uciderea altor animale;
- daune materiale cauzate bunurilor terţilor.
Limitele de răspundere (sumele asigurate) pentru care se poate încheia această poliță variază între 2.000 euro şi 100.000 euro.
Asigurare pentru câini: prețuri
Limitele de răspundere (sumele asigurate) pentru care se poate încheia polița pentru câini periculoși variază între 2.000 euro şi 100.000 euro. Prima anuală variază astfel în funcție de acoperire, respectiv limita de răspundere. Pentru o acoperire de 50.000 de euro, prima anuală – adică prețul asigurării – este de aproximativ 970 de euro. Pentru o sumă asigurată de 5.000 de euro, prima anuală nu trece de 100 de euro, potrivit unei estimări făcute de studiifinanciare.ro.
Se pot asigura prin poliţă şi alte categorii de câini, decât cele stabilite prin OUG ca fiind periculoase, precum şi alte animale de casă şi animale domestice (cabaline, bovine, ovine etc.).
Majorări de amenzi pentru proprietarii câinilor care nu încheie asigurări
Senatul a adoptat pe 15 mai 2023 un proiect de lege care prevede majorarea amenzilor pentru nerespectarea regulilor de deținere a câinilor periculoși sau agresivi. Proiectul nu este însă în vigoare ci are nevoie de parcurgerea procesului legislativ complet pentru a deveni lege – să fie adoptat și de Camera Deputaților, să fie promulgat de Președintele României și să fie publicat în Monitorul Oficial.
Dacă va ajunge să se aplice, amenzile pentru neluarea măsurilor de prevenire a atacului canin de către proprietarul sau deținătorul temporar al câinelui, dacă fapta s-a soldat cu rănirea sau cu uciderea unui animal domestic și neanunțarea la poliție a pierderii sau a decesului câinilor periculoși, de către proprietar sau de către persoana care îi are în pază, în termen de 48 de ore de la constatare se vor majora de la 500 de lei, care-i valoarea maximă actuală a amenzii, la 1.000 de lei.
De asemenea, conform proiectului, vor putea fi aplicate amenzi minime de 1.000 de lei, față de 500 de lei, ca acum, pentru:
– neîndeplinirea condițiilor pentru deținerea unui câine periculos:
– vârsta minimă de 18 ani;
– capacitate deplină de exercițiu;
– inexistența unei condamnări pentru săvârșirea unei infracțiuni contra persoanei;
– neînregistrarea câinilor periculoși sau agresivi la Asociația Chinologică Română și neafișarea în mod vizibil, la intrarea în apartament sau în imobil ori pe împrejmuirea aferentă imobilului respectiv, a avertismentului ”Câine periculos” sau, după caz, ”Câine agresiv”, printr-o plăcuță având dimensiunile de cel puțin 15 x 25 cm;
– nerespectarea obligației de a depune la sediul poliției în a cărei rază este situat imobilul în care este deținut câinele o adeverință în fotocopie, eliberată de Asociația Chinologică Română, din care să rezulte încadrarea câinelui într-o categorie de câini periculoși, precum și o declarație pe propria răspundere cuprinzând următoarele date:
numărul de identificare al câinelui, aplicat prin tatuare sau microcip;
– efectuarea vaccinării antirabice și a rapelurilor, în conformitate cu prevederile legale în vigoare;
– efectuarea sterilizării câinilor de luptă și de atac;
– existența unei asigurări de răspundere civilă pentru eventualele pagube produse de câinii de luptă și de atac;
– în cazul schimbării adresei unde este ținut câinele, nedepunerea, în termen de 48 de ore, la sediul poliției în a cărei rază se află noua adresă a documentelor de mai sus;
– dresarea sau antrenarea câinilor periculoși în alte locuri decât cele autorizate și de către alte persoane în afară de dresorii profesioniști (excepție se face în cazul dresajului și antrenamentului pe proprietatea deținătorului câinelui);
– nerespectarea interdicției de reproducție a câinilor periculoși care nu au acte de origine recunoscute de Asociația Chinologică Română;
– nerespectarea obligației de sterilizare a câinilor de luptă și de atac (indiferent de sex).
Amenzile maxime de la 3.000 la 5.000 de lei, față de amenzi cuprinse acum între 1.500 și 3.000 de lei, se vor aplica pentru nerespectarea interdicțiilor de:
– acces cu câini de luptă și de atac în localurile publice, în mijloacele de transport în comun, precum și în alte locuri publice, cu excepția drumurilor publice și a căilor de acces către acestea;
– acces cu câini de luptă și de atac în părțile comune ale imobilelor în care sunt deținuți, pe drumurile publice și pe căile de acces către acestea fără botniță și dacă nu sunt ținuți în zgardă și lesă sau ham de către proprietar ori de către deținătorul temporar;
– staționare a câinilor de luptă și de atac în părțile comune ale imobilelor;
– abandonare a câinilor periculoși sau agresivi.
Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se fac de către inspectorii poliției sanitare veterinare și de către personalul anume desemnat din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.