• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Lege promulgată: Diferenţele de TVA pentru cooperativele agricole – anulate; adaos de maxim 5% pentru produsele de bază

    Roxana Dobre -

    Preşedintele României Klaus Iohannis a promulgat luni o lege importantă prin care sunt anulate diferenţele de TVA, în anumite sectoare după ce adaosul de maxim 5% pentru produsele de bază se aplică prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 67 din 30 iunie 2023.

    Șeful statului a promulgat astăzi, luni – 8 ianuarie Legea pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare, precum şi pentru stingerea unor obligaţii fiscale datorate de cooperativele agricole.

    Potrivit Ordonanţei de Urgenţă privind prețurile, emisă de Executiv la data de 30 iunie 2023, cota de adaos comercial practicată în mod cumulat pe întreg lanţul de distribuţie, indiferent de numărul distribuitorilor de pe lanţ, este de maximum 5% faţă de preţul de achiziţie la care se adaugă cheltuielile operaţionale. Cota de adaos comercial practicată de comerciant la vânzarea cu amănuntul şi cash carry este de maximum 20% faţă de preţul de achiziţie, la care se adaugă cheltuielile directe şi indirecte ale comerciantului; în cota de adaos comercial de maximum 20% vor fi incluse şi remizele şi risturnele prevăzute în Legea privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanţului de aprovizionare agricol şi alimentar.

    ”Având în vedere agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei care a determinat creşterea preţului pe piaţă al energiei şi gazelor naturale şi a condus la efecte negative majore asupra preţului resurselor materiale utilizate în agricultură, precum îngrăşăminte chimice, combustibili şi pesticide, aceste creşteri au un impact direct asupra securităţii alimentare şi a accesibilităţii preţurilor alimentelor la nivel mondial”, explica Executivul în expunerea de motive.

    Citiți și: Lista alimentelor de bază care vor avea prețul plafonat prin ordonanță de urgență

    Lege promulgată: adaos de maxim 5% pentru produsele de bază

    Lista produselor agricole şi alimentare care fac obiectul Ordonanței pentru combaterea creșterii prețurilor

    Pentru produsele agricole şi alimentare care intră pe teritoriul României şi nu sunt introduse în procesul de procesare sau abatorizare, cota de adaos comercial este de maximum 5% faţă de preţul de achiziţie, la care se adaugă cheltuielile directe şi indirecte prevăzute de lege.

    Produsele agricole şi alimentare care fac obiectul acestei măsuri sunt: ulei, zahăr, făină, mălai, carne de porc, carne de pui, carne de vită, pentru cantităţi de produs ambalat mai mari de 5 kg, respectiv 5 l.

    Pe perioada de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţă este interzisă refacturarea produselor agricole şi alimentare menţionate în actul normativ, precum şi a serviciilor aferente livrării şi comercializării acestora. Unităţile emitente de tichete de masă, cadou şi sociale, inclusiv cele emise prin Programul Sprijin pentru România, indiferent de modalitatea prin care tichetele sunt emise, în format electronic sau pe suport hârtie, şi de tipul acestora, pot aplica comercianţilor la momentul decontării lor un comision de maximum 2% pentru toate produsele agricole şi alimentare care se pot achiziţiona cu acestea, fără a se limita la produsele prevăzute în anexa la prezenta ordonanţă de urgenţă.

    Ordonanţa de urgenţă se aplică până la data de 31 ianuarie 2024. Operatorii economici prevăzuţi au obligaţia ca pe perioada de aplicare a ordonanţei de urgenţă să asigure în cantităţi suficiente produsele prevăzute mai sus.

    Citiți și: Daniel Constantin despre legislația fiscală: „Aș pune accentul pe cooperative în perioada următoare”

    Anularea obligaţiilor fiscale pentru cooperative

    Potrivit formei propuse spre promulgare, se anulează diferenţele de taxă pe valoarea adăugată, precum şi obligaţiile fiscale accesorii aferente acestora stabilite de organul fiscal prin decizie de impunere emisă şi comunicată cooperativelor agricole constituite în baza Legii cooperaţiei agricole, reprezentând taxa pe valoarea adăugată aferentă achiziţiilor de utilaje agricole, pentru care acestea şi-au exercitat dreptul de deducere.

    Anularea obligaţiilor fiscale se efectuează din oficiu de către organul fiscal competent, prin emiterea unei decizii de anulare în acest sens.

    Legea va intra în vigoare la publicarea în Monitorul Oficial.


    Te-ar mai putea interesa

    Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Vremea de Florii. Anunțul șefei ANM, Elena Mateescu Alertă meteo de vreme severă! Ploi și căderi de grindină până vineri dimineață

    Ultimele știri

    Tehnologia Chemark Rom la rapiță pune bazele unor producții mari în Teleorman, la ferma Nutrelo Trei boli periculoase depistate în cultura sa de grâu de fermierul Georgian Corniță Se construiește o nouă fabrică ce va prelua lapte de la fermierii români