Daniel Constantin despre legislația fiscală: „Aș pune accentul pe cooperative în perioada următoare”
Violina Gorcinschi -Legea cooperativei trebuie revizuită, consideră dostul ministru al Agriculturii, Daniel Constantin. Acesta a arătat că au trecut cinci de când s-au instituit facilități importante pentru aceste forme asociative, iar acum este nevoie de adaptare a legislației pentru faza următoare în care au intrat cooperativele.
Fostul ministru al Agriculturii, Daniel Constantin, în prezent Deputat și Membru al Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul României, a vorbit în emisiunea AgroStrategia de pe TVR 1, o corpoducție marca Agrointeligența – AGROINTEL.RO și TVR, despre situația legislației fiscale în domeniul agriculturii, ce ar necesita schimbări.
Potrivit lui Daniel Constantin, legislația are nevoie de „revigorare” în ceea ce privește cooperativele agricole. Acestea au evoluat din punct de vedere economic, iar eventualele reglementări ar trebui să se concentreze pe beneficiile de care ar putea dispune ambele părți – și statul, și cooperativele.
„Fiscal, eu cred că trebuie să ne concentrăm pe zona de cooperative unde avem facilitatea cu cei 5 ani de zile de când îți faci cooperativa și în care nu plătești impozit pe profit și proprietate. Aici trebuie reconsiderate lucrurile pentru că multe cooperative au ajuns la 5 ani și trebuie să vedem cum trecem în faza următoare. Mai mult decât atât, noi am vorbit acolo de un prag de 2 milioane de euro. Trebuie să ne uităm dacă e necesar să modificăm sau nu pragul respectiv, pentru că dacă avem o bază mai mare de impozitare putem să colectăm mai mult la stat și să beneficieze de condiții mai bune. Aș pune accentul pe cooperative în perioada următoare, lucruri care ne-ar ajuta și pe hipermarketuri, și pe balanța comercială”, a declarat Daniel Constantin la AgroStrategia.
Daniel Constantin: „Constrângerile bugetare nu ar trebui să afecteze agricultura”
Întrebat despre aspectele care l-ar îngrijora în ceea ce privește agricultura, fostul ministru al Agriculturii a răspuns că anumite constrângeri bugetare ar putea afecta sectorul, ce are nevoie în continuare de sprijin. În opinia sa, cei care se ocupă de organizarea Ministerului Agriculturii ar trebui să abordeze cu grijă această chestiune.
„Mă îngrijorează faptul că există anumite constrângeri bugetare și sper ca ele să nu afecteze agricultura, care are nevoie în continuare de sprijin. Eu am văzut că există acest angajament că nu ne vom duce în zona respectivă. Mă uit cu atenție și la reorganizarea din cadrul ministerului (Ministerul Agricultucii – n.r.) și acolo cred că trebuie o maximă precauție pentru că sunt instituții care s-au creat pentru a face față tuturor provocărilor. Mă refer, de exemplu, la Agenția Națională Fitosanitară. Ea cred că nu trebuie desființată, ci ridicată din punctul de vedere al competențelor și al infrastructurii la ceea ce înseamnă ANSVSA, pentru că e la fel de importantă pentru siguranța consumatorului final. Sunt optimist că văd un angajament politic ferm, mă refer la cei care conduc coaliția de guvernare, în a promova agricultura. Am fost amărât să văd că PNRR a fost primul program strategic după 1989 până în prezent în care agricultura nu se regăsește. Acum că se vorbește de fiecare dată de agricultură, îmi dă optimism”, a mai spus parlamentarul Daniel Constantin.
Agrostrategia – TVR 1. Invitat: Daniel Constantin, fost ministru al Agriculturii (15.11.2023)