Țurțurii, un pericol în ferme și gospodării. Prevenirea și îndepărtarea lor în siguranță
Violina Gorcinschi -Țurțuri la acoperișurile fermelor și gospodăriilor – de ce se formează țurțurii pe clădiri în sezonul rece și cum se curăță. Motivele pentru care apar țurțurii la clădiri (clima, greșeli în construcție), cum se previn și cum se îndepărtează – aflați din acest articol.
În acest articol:
Formarea gheții pe acoperișuri, precum și apariția țurțurilor sunt probleme specifice sezonului rece, în special spre finalul acestuia. Acest fenomen este unul periculos deoarece, pe lângă potențialele daune produse imobilelor sau obiectelor din jur, oamenii sau animalele care se află în apropiere în momentul în care cade gheața se pot răni grav. Curățarea corespunzătoare de zăpadă și gheață a acoperișurilor este o metodă bună de a diminua aceste riscuri, însă prevenirea este o investiție necesară, eficientă, care îi scapă pe proprietari de multe cheltuieli nefericite.
Țurțurii: cum se formează
Țurțurii și gheața de pe clădiri apar în momentul în care zăpada se topește și îngheață din nou înainte de a dispărea complet.
Zăpada se topește pe acoperiș din două motive: de la expunerea la soare, care devine mai puternic în apropierea primăverii, și sub influența căldurii emanate de locuință.
Primul motiv este caracteristic primăverii timpurii, când puterea soarelui crește și intensifică topirea masei de zăpadă de pe acoperișuri. Schimbările de temperatură ziua și noaptea duc la formarea de țurțuri și calote de gheață: în timpul zilei zăpada se topește, se strecoară încet pe acoperiș, iar noaptea îngheață din nou.
Al doilea factor provoacă această problemă pe tot parcursul iernii – acoperișurile proiectate incorect, din cauza diferenței de temperatură a acoperișului și a aerului. Dacă grosimea stratului izolator este prea mică, aerul cald din încăperea de la mansardă se ridică și încălzește acoperișul. Drept urmare, stratul inferior de zăpadă se topește și alunecă până la streașină. Acolo ajunge pe o porțiune rece a acoperișului, unde îngheață din nou, transformându-se în gheață și țurțuri.
Citește și: Ioan Ștefan Drienovski, Zetor România: Conservarea utilajelor agricole peste iarnă – sfaturi utile
Țurțuri în gospodării și ferme: prevenire
În mod ideal, potențialele probleme din sezonul rece, inclusiv apariția țurțurilor, se iau în considerare în faza de construcție a imobilelor, pentru a asigura proiectarea corectă a acestora. Constructorii profesioniști, cu experiență, vor menționa despre această problemă și vor recomanda o grosime optimă pentru a izola acoperișul, luând în considerare și condițiile climatice din zonă.
Acest aspect nu este unul pe care se pot economisi bani. Este o investiție importantă deoarece izolarea corespunzătoare a acoperișului și a podelelor mansardelor va împiedica pierderile de căldură și formarea țurțurilor.
Există reguli generale pentru amenajarea unui acoperiș, iar respectarea acestora va minimiza riscul de apariție a țurțurilor.
- Pentru a izola acoperișul, se utilizează material durabil cu higroscopicitate scăzută. Produsele se aleg doar de la producători de încredere, cu o reputație bună pe piață.
- La instalarea izolației, se urmează cu strictețe instrucțiunile producătorilor sau se apelează la profesioniști.
- Panta acoperișului trebuie să aibă un unghi de cel puțin 30° – acest lucru va permite zăpezii să cadă, asigurând „autocurățarea”.
O modalitate eficientă de a combate gheața este instalarea de sisteme antigivrare. Acestea sunt instalate folosind cabluri de încălzire care sunt așezate de-a lungul streșinii, în jgheaburi și țevi. Astfel de cabluri sunt rezistente la condițiile meteorologice și la stresul mecanic, nefiind afectate de îngheț, precipitații sau radiații solare. Acestea topesc zăpada în jurul perimetrului acoperișului și drenează apa, prevenind formarea gheții. Instalarea unui astfel de sistem necesită investiții, dar este o cheltuială justificată care îi scapă pe mulți de problema zăpezii și țurțurilor de pe acoperiș.
Dacă s-au făcut greșeli în timpul construcției clădirilor și nu s-a instalat un sistem antigivrare, atunci singura armă la îndemână este prevenirea. În acest caz, curățarea în timp util a acoperișului de zăpadă va ajuta la evitarea formării de gheață și țurțuri pe streașină. Zăpada se curăță la scurt timp după ce se depune, fără a aștepta ca vântul sau temperaturile să facă acest lucru.
Cum se curăță țurțurii
La curățarea acoperișurilor caselor și fermelor se începe întotdeauna cu înlăturarea țurțurilor deoarece sunt cel mai periculos „element” al decorului de iarnă. Aceștia pot fi eliminați ușor dacă sunt mai mici și se lucrează cu atenție, însă de țurțurii masivi ar trebui să se ocupe cineva care are atât forță, cât și o atenție sporită în timpul lucrării.
Dacă se lucrează pe cont propriu, primul pas este alegerea instrumentului potrivit care va veni un ajutor – un băț lung și solid sau un ciocan de cauciuc. Țurțurii se scot unul câte unul, acționându-se de la o distanță suficient de mare pentru a evita accidentările. Dacă clădirea are mai multe etaje, se poate lucra și de la geam, de unde se doboară bucățile de gheață.
Chiar dacă par utile și interesante, sfaturile „experților” de pe rețelele de socializare (de la încălzirea cu abur până la tăierea cu drujba) nu sunt întotdeauna cea mai bună soluție, nefiind, în realitate, puse cu adevărat în practică.
Îndepărtarea mecanică a țurțurilor de pe acoperișuri are o regulă de aur: se acționează cu mare atenție. Se respectă toate măsurile de siguranță, în lipsa cărora în cel mai bun caz, imobilul va suferi daune, iar în cel mai rău caz se poate ajunge la vătămări foarte grave.
Pentru a scăpa permanent de grija țurțurilor de pe acoperiș, se acordă atenție și se investește în izolarea suplimentară a acoperișului, eliminând erorile de proiectare și menținând sistemul de drenaj în ordine. În acest fel, șansele ca țurțurii să apară pe timp de iarnă sunt foarte mici.
Citește și: Pomii fructiferi îngheață deși iarna este blândă. Cauze, soluții