• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Pomii fructiferi îngheață deși iarna este blândă. Cauze, soluții

    Violina Gorcinschi -

    De ce îngheață pomii fructiferi în iernile calde – cauzele pentru care livezile sunt afectate de înghețuri chiar și în iernile cu temperaturi ridicate. Aflați din acest articol care sunt cele trei situații care pot conduce la un îngheț al pomilor chiar și în iernile blânde.

    Înghețurile severe survenite în iernile anormal de calde, precum și schimbările bruște de temperatură pot avea efecte devastatoare asupra livezilor de pomi fructiferi, mai ales acolo unde pomii nu s-au dezvoltat suficient pentru a face față sezonului rece. De aceea, este nevoie de măsuri speciale, suplimentare, efectuate corect.

    De ce îngheață pomii fructiferi în iernile calde. Perturbarea vegetației

    Pentru dezvoltarea și supraviețuirea pomilor au loc procese chimice complexe care trebuie să se desfășoare în condiții optime, în toate etapele. În unele cazuri, se poate întâmpla ca iarna să prindă pomii nepregătiți, fiind insuficient de rezistenți pentru iernare. Acest fenomen are loc în special în anii cu veri reci și umede care încetinesc procesul de creștere. Bolile și dăunătorii contribuie, de asemenea, la perturbarea procesului de fotosinteză. Astfel, frunzele cad mai repede, iar pomii nu au timp să acumuleze o cantitate suficientă de nutrienți. În astfel de cazuri, chiar și iernile calde pot duce la îngheț.

    Pentru a reduce pierderile, este importantă efectuarea corectă a tratamentelor în livezi, respectând calendarul. În verile ploioase, se acordă o atenție deosebită aplicării tratamentelor cu fungicide. În același timp, în livadă se intervine cu remedii la primele semne ale apariției bolilor și dăunătorilor.

    Fertilizarea foliară, cu îngrășăminte complexe, care se efectuează primăvara și la începutul verii, va asigura, de asemenea, bunăstarea pomilor fructiferi.

    o persoana care varuieste un pom
    Îngrijirea de toamnă a pomilor fructiferi (foto: clomapod.com)

    De ce îngheață pomii fructiferi în iernile calde. Îngrijire necorespunzătoare în toamnă

    Îngrijirea corectă a pomilor toamna poate scuti cultivatorii de multe probleme specifice sezonului de iarnă. De regulă, aceasta include mai multe proceduri. La sfârșitul lunii septembrie – începutul lunii octombrie, pomii sunt fertilizați cu îngrășăminte de fosfor și potasiu. În acest moment, azotul este exclus din tratamente deoarece poate duce la creșteri de vegetație, mai ales în iernile calde.

    O altă procedură importantă de toamnă este asigurarea umidității optime care va proteja rădăcinile de îngheț și va preveni uscarea pomilor.

    La sfârșitul lunii noiembrie, în livezi se aplică o stropire cu uree (600 g substanță la 10 litri de apă). Acest tratament va reduce probabilitatea răspândirii infecțiilor.

    Procedurile de toamnă se încheie cu văruirea pomilor la nivelul trunchiului și ramurilor. Astfel, se asigură o protecție împotriva dăunătorilor și pagubelor cauzate de îngheț și arsuri solare. Văruirea are loc după căderea frunzelor, însă la temperaturi care depășesc 0 grade Celsius. Amestecul de var poate fi achiziționat de la magazinele de specialitate sau se poate folosi var stins.

    Citește și: Când se fac tăieri la pomi. Perioada optimă în funcție de specie

    ramura unui pom
    Ierni cu temperaturi prea mari (foto: mcall.com)

    De ce îngheață pomii fructiferi în iernile calde. Temperaturi prea mari în a doua jumătate a iernii

    În prima jumătate a iernii, pomii se află într-un stadiu de repaus vegetativ și nici cea mai caldă vreme nu îi poate scoate din ea. Cu toate acestea, în a doua jumătate a iernii, începe o etapă de repaus forțat. În acest moment, dezghețurile prelungite sunt capabile să scoată livada din repaus, inițiind sezonul de vegetație. În general, în acest caz, nu există decât speranța că vremea va reveni la normal deoarece orice intervenție va avea efecte benefice nesemnificative.

    Sunt, însă, măsuri care pot veni în ajutorul horticultorilor. Cum s-a menționat mai sus, văruirea de toamnă este extrem de utilă, mai ales că reduce încălzirea trunchiurilor, astfel că se mai poate aplica un strat suplimentar dacă varul a fost spălat de pe pomi în prima perioadă a iernii.

    Citiți și: Văruirea albastră a pomilor. Rețeta unui cunoscut pomicultor

    În unele cazuri, se poate turna apă rece pe cercurile din jurul trunchiurilor pomilor sau se poate aplica gheață. Pentru a se topi mai încet, gheața poate fi presărată cu rumeguș. Desigur, astfel de proceduri sunt dificil de realizat într-o livadă mare și chiar și în timpul dezghețurilor prelungite vor fi ineficiente

    Citește și: Părți ale pomilor care se pot da cu var: recomandări


    Te-ar mai putea interesa

    Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA

    Ultimele știri

    Tehnologia Chemark Rom la rapiță pune bazele unor producții mari în Teleorman, la ferma Nutrelo Trei boli periculoase depistate în cultura sa de grâu de fermierul Georgian Corniță Se construiește o nouă fabrică ce va prelua lapte de la fermierii români