• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Protestul fermierilor continuă și astăzi. Ședință la Guvern convocată de premierul Ciolacu

    Oana Timar -

    Protestul fermierilor și al trasportatorilor este anunțat să continue și astăzi, luni – 15 ianuarie. Premierul Românuuei, Marcel Ciolacu i-a convocat la Guvern pe miniștrii Agriculturii, Internelor, Transporturilor și pe reprezentantții de la Finanțe, acolo unde ministrul Marcel Boloș este plecat de astăzi la Bruxelles.

    Premierul Marcel Ciolacu va avea în această dimineață o întâlnire de lucru cu vicepremierul Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, şi reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor, potrivit unui anunț făcut de Biroul de presă al Guvernului.

    Conform sursei citate, întâlnirea este programată pentru ora 9:30, la Palatul Victoria.

    Întâlnirea de lucru are loc în contextul protestelor transportatorilor şi agricultorilor.

    Discuții eșuate la Ministerul Finanțelor

    În cursul zilei de ieri au eșuat discuțiile dintre protestatari și conducerea Ministerului Finanțelor. După întâlnire, ministrul Marcel Boloș a spus că revendicările trebuie discutate cu Comisia Europeană, pentru că ele vizează atât interesele fermierilor și transportatorilor, dar și interesele strategice ale României.

    „Am precizat că orice măsură care ține de jalon și orice măsură convenită cu Comisia Europeană s-ar întoarce împotriva lor, pentru că CE are toate argumentele pentru suspendarea fondurilor și a subvențiilor. Aceste tipuri de revendicări țin de angajamente cu Comisia Europeană, noi am spus că le preluăm într-un memorandum pe care îl vom discuta cu Comisia Europeană. Nu știu în ce măsură vom găsi o soluție, dar este de bun simț pentru noi să le prezentăm”, a spus Boloș.

    Ministrul a mai spus că sunt 6 măsuri cu care a fost de acord, „de exemplu legea prevenției să fie aplicată numai pentru acele fapte care țin de evaziunea fiscală”. „Este nepotrivit și nefiresc acum când Comisia Europeană ne monitorizează în mod direct, noi să adoptăm măsuri care sunt de natură să încurajeze evaziunea fiscală”, a spus ministrul Finanțelor.

    De cealaltă parte, Dănuț Andruș, unul dintre fermierii protestatari care au participat la negocieri a anunțat că nu s-a ajuns la un acord cu Ministerul Finanțelor.

    ”În urma întâlnirii cu domnul ministru al Finanţelor, declarăm că nu s-a ajuns la niciun acord, motivând legislaţia europeană. Prin acorduri asumate de România la Comisia Europeană, nu s-au găsit soluţii pentru reducerea cheltuielilor bugetare în toate domeniile. În concluzie, protestul nostru va continua la nesfârşit, până când aceste autorităţi vor înţelege că neputinţa dumnealor de a gestiona o ţară este reală. Din păcate, avem lista revendicărilor pe agricultură şi pe transport, iar din acele revendicări nu s-a acceptat decât o singură revendicare, aceea cu profitul reinvestit în fermă şi în transport. Asta înţelege domnul ministru să susţină economia românească, neputând justifica incompetenţa statului de a gestiona banul public. S-au acceptat toate, dar nu se poate niciuna. Asta este concluzia. Totul se motivează pe Comisia Europeană, totul se motivează legislativ. Ne trimite domnul ministru la cei care au scris PNRR”, a spus Dănuţ Andruş, la ieşirea de la negocieri.

    Vă reamintim că de miercuri, 10 ianuarie, fermierii și transportatorii au declanșat un protest spontan care s-a extins la nivel național. Acțiunile sunt așteptate să continue și astăzi când în mai multe județe ale țării, agricultorii au anunțat că vor ieși din nou cu tractoarele pe șosele. În zonele de graniță, ținta protestatarilor este de a bloca principalele puncte de frontieră, precum Nădlac, Siret sau Calafat.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții pe hectar și animale care nu se mai achită prin APIA APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an Răspunsul APIA pentru fermierii care așteaptă să încaseze subvențiile pe hectar și animale

    Ultimele știri

    Florin Constantin, AGXecutive, despre mediul de agribusiness în 2025: ”Companiile sunt mai precaute” Fermierii, convocați la MADR. Ministrul Barbu – primele ședințe de lucru din acest an cu liderii asociațiilor Fermă din Teleorman, prădată! Hoții au furat sistemele GPS de pe tractoare