• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Măsuri pentru oieri: Pășuni concesionate după numărul de animale, subvenție pentru tunsul oilor

  Oana Timar -

  Fermierii reprezentativi din sectorul ovine și caprine au participat astăzi, luni- 15 ianuarie , la întâlnirea cu ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin Barbu, la sediul instituției, organizată pentru prezentarea măsurilor de sprijin aferente anului 2024 precum și pentru identificarea soluțiilor la problemele pe care le întâmpină acest sector, potrivit unui comunicat de presă emis de MADR.

  Ministrul le-a solicitat participanților să prezinte dificultățile pe care le întâmpină, pentru a fi analizate de departamentele cu atribuții din cadrul MADR. La nivelul ministerului vor fi create grupuri de lucru tematice pe specii de animale, pentru a definitiva cadrul legislativ aferent acordării subvențiilor agricole în anul 2024 până în luna martie, în conformitate cu legislația în vigoare, tocmai pentru a sprijini fermierii în vederea accesării sumelor disponibile.

  Citiți și: Acord la Ministerul Agriculturii. Măsurile agreate de ministrul Barbu cu fermierii

  În deschiderea întâlnirii, ministrul Florin Barbu a declarat că sectorul zootehnic este unul din principalele motoarele ale agriculturii, subliniind că zootehnia aduce materia primă de care are nevoie procesarea și contribuie la dezvoltarea acestui segment. Totodată, oficialul MADR le-a transmis crescătorilor de ovine că, datorită bugetului generos alocat în acest an pentru agricultură, fermierii sectorul zootehnic vor beneficia în continuare de subvenții și linii de finanțare în PNS dedicate modernizării fermelor.

  Subvenție pentru tunsul oilor

  Între temele de discuție s-au aflat fondurile disponibile pentru anul 2024 care vor merge către sectorul de ovine-caprine, pagubele produse de animalele sălbatice crescătorilor de ovine-caprine, posibilitatea de a acorda o subvenție pentru tunsul oilor, condițiile de acordare a sprijinului cuplat și a ajutorului național tranzitoriu în sectorul zootehnic, aspecte legate de COP (controlul oficial al producțiilor) etc. De asemenea, s-a ridicat problema că nu toți fermierii sunt afiliați unor organizații, precum și modul în care se concesionează în prezent pășunile. În această privință, ministrul a explicat că este în pregătire un soft pentru, ca pe viitor, concesionarea pășunilor de către primării să se facă raportat la încărcătura de animale pe hectar, tocmai pentru a nu mai exista problema concesionării în mai multe părți.

  Ministrul i-a asigurat ca vor avea la dispoziție toate fondurile de care au nevoie, pornind de la sumele prevăzute în PNS pentru proiectele de investiții (achiziție de utilaje, tineri fermieri etc.), sprijinul pentru acciza la motorină, ajutorul național tranzitoriu și sprijinul cuplat în sectorul zootehnic. De asemenea, ministrul a explicat că până la finalul lunii ianuarie 2024 vor fi disponibile noi instrumente de creditare – Creditul fermierului și Creditul agricol. Totodată, ministrul Barbu s-a arat dispus pentru a rezolva problema pagubelor provocate de animalele sălbatice, împreună cu reprezentanții Ministerului Mediului, fiind o problemă care generează pierderi însemnate crescătorilor de animale.

  La rândul lor, reprezentanții asociațiilor crescătorilor de ovine și caprine au transmis la finalul discuțiilor că sunt mulțumiți de măsurile propuse de ministru, de bugetul alocat sectorului de ovine și de măsurile de sprijin care vizează acest segment, ținând să menționeze că partea de colectare a lânii, una dintre problemele importante cu care se confruntă această categorie de fermieri a fost deja deblocată. Reamintim că la Făgețelu din județul Olt urmează a fi inaugurată o fabrică de prelucrare a lânii, printr-o schemă de ajutor de stat destinată investițiilor din industria prelucrătoare.


  Te-ar mai putea interesa

  Fermierii afectați de secetă vor fi despăgubiți. Ministrul Barbu: Cuantum între 200 și 250 euro/ha O familie de legumicultori și-a găsit solarii tăiate și toți ardeii furați Fungicidul Cuproxat Flowable învinge mana din culturile roșii, castraveți, ardei și vinete

  Ultimele știri

  Mici fermieri care irigă – reclamați la poliție de vecinii deranjați de zgomotul pompelor Alertă meteo de furtuni și vijelii în jumătate de țară. Temperaturi sufocante și caniculă până joi Fermierii din AAC – mesaj pentru partidele politice: Susțineți la Bruxelles prioritățile agriculturii românești!