• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Încep controale în piețe la sesizarea fermierilor care protestează

    Angelica Lefter -

    Se anunță controale în piețele sucevene, după ce au fost făcute mai multe sesizări privind vânzarea unor produse neconforme sau contrafăcute. Acțiunile au fost anunțate de Instituția Prefectului, după ce au existat mai multe discuții cu agricultorii protestatari care au reclamat aceste practici neconforme.

    Autorităţile sucevene au dispus efectuarea de controale în pieţele agroalimentare din judeţ, ca urmare a sesizărilor privind introducerea pe piaţă a unor produse alimentare neconforme sau contrafăcute, se arată într-un comunicat de presă transmis, luni – 15 ianuarie, de Instituţia Prefectului.

    Citiți și: Ultima oră! Decizie la Guvern pentru prețul mielului de Paște!

    Prefectul a dispus controale în piețele agroalimentare sucevene (foto: facebook/agerpres.com)

    Se cer controale în piețele agroaliamentare, după sesizarea fermierilor că se vând produse contrafăcute

    Prefectul Alexandru Moldovan a avut o întrevedere cu directorii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), Direcţiei pentru Agricultură, Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA), dar şi Autoritatea Rutieră Română (ARR) şi Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR), ca urmare a protestelor transportatorilor şi agricultorilor, potrivit Agerpres.

    ”Pornind de la problemele punctuale care mi-au fost aduse la cunoştinţă în cadrul discuţiilor pe care le-am purtat cu protestatarii în Vama Siret, am decis o serie de acţiuni pe care le vom întreprinde în perioada imediat următoare. Având în vedere sesizările protestatarilor cu privire la practici neconcurenţiale şi punerea în vânzare a produselor alimentare neconforme sau contrafăcute, am solicitat DSVSA ca împreună cu structura specializată din cadrul IPJ Suceava să efectueze controale în toate pieţele agroalimentare de pe raza judeţului. Luând în considerare aspectele discutate pe parcursul zilei de ieri cu reprezentanţii fermierilor, împreună cu directorul DSVSA, Mihai Voloşeniuc, vom face demersurile necesare dotării laboratorului Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor cu echipamente şi resursa umană necesare astfel încât să putem realiza pe plan local, operativ, analizele de conformitate ale produselor care intră în ţară sau sunt comercializate pe raza judeţului”, a transmis Instituţia Prefectului.

    Citește și: Acord la Ministerul Agriculturii. Măsurile agreate de ministrul Barbu cu fermierii

    Prefectul de Suceava cere reducerea instituțiilor de control al fermierilor

    Totodată, Prefectul de Suceava a solicitat Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) ”să efectueze o analiză a competenţelor instituţiilor aflate sub coordonare, întrucât în acest moment fermierii sunt controlaţi de reprezentanţii a patru-cinci instituţii simultan”.

    ”În calitate de prefect, după consultarea instituţiilor deconcentrate de la nivelul judeţului, susţin măsura debirocratizării activităţilor de control prin reducerea la un număr de două a instituţiilor de control, după modelul altor state din Uniunea Europeană, fără ca această activitate să fie diluată”, a transmis prefectul.

    De asemenea, a solicitat în regim de urgenţă către conducerea APIA Suceava o situaţie a plăţilor subvenţiilor pe anul 2023, planificate şi efectiv date în plată pentru fermierii şi crescătorii de animale din judeţ.

    În acelaşi timp, Alexandru Moldovan a solicitat Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR) Suceava o situaţie statistică a numărului de controale efectuate pe parcursul anului 2023, numărul şi cuantumul sancţiunilor aplicate şi efectiv încasate.


    Te-ar mai putea interesa

    Fertilizarea castraveților cu îngrășăminte bio – 6 rețete simple Subvenții APIA 2024. Terenurile care primesc bani la hectar și cele care sunt scoase de la plată Vremea de Florii. Anunțul șefei ANM, Elena Mateescu

    Ultimele știri

    Vremea se schimbă radical: vin ploile. Prognoza meteo actualizată! Urgent la APIA – ultima zi în care fermierii mai pot cere subvenția trimestrială Carne de miel nu doar de Paști. Strategia ing. Ionică Nechifor pentru a readuce oaia pe masa românilor