• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ultima oră! Decizie la Guvern pentru prețul mielului de Paște!

    Roxana Dobre -

    Decizie la Guvern pentru prețul mielului de Paște! Carnea de miel ar putea fi introdusă pe lista alimentelor cu adaos comercial plafonat. Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat luni că indicele prețului de consum lunar arată că acele alimente care au avut adaosul comercial plafonat au înregistrat o scădere semnificativă la raft în anul 2023.

    Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunţat luni că măsura privind plafonarea adaosului comercial pentru alimentele de bază ar putea fi prelungită şi după data de 31 ianuarie 2024, luând în calcul şi introducerea de noi produse pe listă, iar mielul ar putea fi unul dintre acestea.

    ”Îmi doresc ca familiile cu venituri mici și medii din România să poată cumpăra alimentele de bază cu adaos comercial redus”, a afirmat astăzi, luni – 15 ianuarie ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

    Citiți și: Acord la Ministerul Agriculturii. Măsurile agreate de ministrul Barbu cu fermierii

    Florin Barbu a anunțat că măsura plafonării adaosului comercial la alimentele de bază a avut succes (foto: Florin Barbu/Facebook)

    Carnea de miel ar putea fi introdusă pe lista alimentelor cu adaos comercial plafonat

    Ministrul Agriculturii a anunțat că ia în calcul ca mielul de Paști să fie introdus pe lista alimentelor cu adaos comercial plafonat.

    ”Întotdeauna am avut discuții cu retailerii și cu procesatorii. Și tot împreună vom decide ce va urma. Și v-am spus că și în luna decembrie în preajma sărbătorilor am introdus anumite alimente și este o sugestie bună  să introducem și mielul pe lista produselor cu adaos comercial limitat. Este o propunere pe care o să o iau în calcul. Tot timpul se consumă miel în România şi vreau să vă spun că România deţine 17% din consumul în Uniunea Europeană la carnea de oaie şi 70% în toate celelalte state. Toate vin de pe teritoriul României şi de la fermierii români din sectorul ovin”, a spus ministrul în cadrul unei conferințe care a avut loc astăzi.

    Citiți și: Haos în Portul Constanța! Protestatarii au blocat drumurile pe unde intră cerealele în port

    Discuțiile cu reprezentanții comercianților și procesatorilor au fost reprogramate pentru miercuri, 17 ianuarie

    Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, trebuia să se întâlnească astăzi, luni  – 15 ianuarie de la ora 15.00 cu reprezentanții comercianților și procesatorilor pentru a analiza rezultatele măsurii de plafonare a adaosului comercial la alimentele de bază. Cum întâlnirile anterioare însă s-au prelungit, ministrul a amânat discuțiile pentru miercuri, 17 ianuarie, conform informațiilor obținute de Agrointeligența-AGROINTEL.RO.

    ”Este evident că măsura de plafonare a adaosului comercial a dat rezultate – inflația la finalul anului a scăzut la 6.6%, iar puterea de cumpărare a românilor s-a îmbunătățit.( +7,9% câștig salarial real în noiembrie 2023 față de noiembrie 2022). Împreună vom decide modalitățile de prelungire a acestei măsuri bune pentru protejarea puterii de cumpărare a românilor!”, anunțase ministrul într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook pe 13 februarie.

    Ordonanţa de Urgenţă nr. 67/2023 privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare a intrat în vigoare pe 1 august 2023 şi viza 14 grupe de produse alimentare: pâinea, laptele de vacă proaspăt, brânză telemea de vacă vrac, iaurt simplu din lapte de vacă, făină albă de grâu, mălai, ouă, ulei de floarea soarelui, carne proaspătă de pui, carne proaspătă de porc, legume proaspete vrac, fructe proaspete vrac, cartofi proaspeţi albi vrac, zahăr alb tos.

    La finele lunii octombrie, Guvernul a aprobat prelungirea cu 90 de zile a măsurii de limitare a adaosului comercial la unele alimente, incluzând şi noi produse în această listă. Lista produselor cu adaos comercial plafonat a fost extinsă cu: orez – bob rotund, cozonac, bulion de roşii, smântână 12% grăsime, margarină, drojdie, pere, usturoi şi carne tocată.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Macerat de coada calului – rețetă. Beneficii Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma

    Ultimele știri

    Tehnologia Chemark Rom la rapiță pune bazele unor producții mari în Teleorman, la ferma Nutrelo Trei boli periculoase depistate în cultura sa de grâu de fermierul Georgian Corniță Se construiește o nouă fabrică ce va prelua lapte de la fermierii români