Sectorul de carne, primul în care se va reduce TVA
agrointeligenta.ro -În funcție de încasările de la buget, prima reducere a TVA din 2015 se va aplica în sectorul de carne. Tăierea s-ar putea face la mijlocul anului viitor.
”Noi am promis, şi noi şi primul ministru că, dacă pe parcursul anului 2015 încasările vor permite, nu vom ezita şi primul sector în care vom reduce TVA este sectorul de carne, nu numai la carne, ci la tot lanţul de producţie de piaţă care depăşeşte, din cunoştiinţele mele 3 miliarde de euro, deci scăderea TVA de la 24 la 9% ar fi consistentă. Primul ministru a spus cel târziu la începutul lui 2016, asta nu înseamnă că, dacă la jumătatea anului, încasările o vor permite, nu vom ezita să facem această reducere” , a afirmat ministrul agriculturii Daniel Constantin, în cadrul discuţiilor pe marginea avizării bugetului Ministerului Agriculturii, în comisiile de specialitate din Parlament.
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, în cadrul şedinţei Parlamentului în care s-a dat vot pe învestitura noului Guvern, că taxa pe valoarea adăugată va putea fi redusă la alte produse alimentare decât cele de panificaţie cel târziu din ianuarie 2016, dar pe fondul unei creşteri a subvenţiilor pentru suprafeţele agricole.
„1994 a fost ultimul an în care România a avut balanţă pozitivă în ceea ce priveşte produsele agro-alimentare, iar după 20 de ani suntem din nou pe plus, printr-o creştere a producţiei şi promovare a acesteia, avem însă nevoie în continuare de creşterea subvenţiilor, de cadastru în zona rurală şi avem nevoie să arătăm că putem să avem nu doar 3, ci 5 ani de creştere în fiecare an a subvenţiilor pentru suprafeţele agricole. Din acest punct de vedere, atât în discuţiile cu instituţiile internaţionale, dar sunt convins că şi cu sprijinul dumneavoastră, vom putea să implementăm cel mai târziu de la 1 ianuarie 2016 scăderea TVA nu doar la produsele de panificaţie, cum este deja, ci şi la alte produse alimentare”, a spus Ponta în discursul ţinut în plenul Parlamentului.