• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Document MADR: Crește subvenția APIA pentru motorină. Va ajunge la 2 lei/litru

    Roxana Dobre -

    Subvenția APIA la motorină 2024 – cât se plătește pe litru în acest an. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a publicat astăzi în dezbatere publică un proiect de hotărâre privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură. De reținut că așa cum și acciza va crește de la jumătatea anului, și subvenția APIA pentru motorină va crește din iulie, ajungând la 2 lei pe litru.

    Fermierii vor beneficia și în 2024 de ajutorul de stat prin care acciza la motorină este rambursată acestora din sume achitate din bugetul național. MADR a publicat astăzi, joi – 18 ianuarie, în dezbatere publică un proiect de hotărâre pentru completarea Hotărârii Guvernului nr. 1.174/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură, document ce are nevoie de aprobarea Guvernului și publicarea în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.

    Citiți și: Ajutorul de stat pentru motorina utilizată în agricultură a fost prelungit până în 2026

    Subvenția APIA la motorină 2024: buget alocat

    Conform proiectului publicat în dezbatere publică pe site-ul MADR, suma alocată pentru plata ajutorului de stat în anul 2024 este de 270.000.000 lei și se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2024.

    ”Beneficiile estimate prin intrarea în vigoare și aplicarea măsurilor cuprinse în prezentul proiect de act normativ au în vedere continuarea acordării de sprijin financiar producătorilor agricoli, pentru cantităţile de motorină determinate la plată de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură pentru trimestrul IV 2023, respectiv trimestrul I 2024, în condițiile economice dificile pe care le traversează în această perioadă datorită diminuării capitalului financiar necesar continuării activităților specifice din sectoarele agricole”, se precizează în proiectul lansat de MADR.

    Citiți și: Motorina și benzina se scumpesc de la 1 ianuarie

    Subvenția APIA la motorină 2024: cuantul pe litru

    În documentul publicat de MADR se precizează și care sunt cuantumurile pe care fermierii le vor primi direct în conturi pentru ajutorul de stat la motorină din anul 2024.

    ”Pentru anul 2024, rata accizei reduse pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură în sectoarele vegetal, zootehnic și îmbunătățiri funciare este de 104,47 lei/1000 litri și reprezintă conversia din euro în lei a ratei minime de impozitare de 21 euro/1.000 litri calculată la rata de schimb a monedei euro din data de 2 octombrie 2023, de 4,9748 lei pentru 1 euro”, se menționează în proiectul de HG.

    Subvenția pentru motorină va avea următoarele cuantumuri în acest an:

    Pentru anul 2024, conform actului normativ propus, diferența dintre acciza standard și rata accizei reduse se stabilește după cum urmează:

    a) în perioada 1 ianuarie 2024 – 30 iunie 2024 inclusiv, diferența dintre nivelul aplicabil accizelor de 1.850,95 lei/1.000 litri (…) și rata accizei reduse de 104,47 lei/1.000 litri, este în cuantum unitar de 1,746 lei/litru și se acordă ca ajutor de stat sub formă de rambursare;

    b) în perioada 1 iulie 2024 – 31 decembrie 2024 inclusiv, diferența dintre nivelul aplicabil accizelor de 2.183,85 lei/1.000 litri (…) și rata accizei reduse de 104,47 lei/1000 litru, este în cuantum unitar de 2,079 lei/litru și se acordă ca ajutor de stat sub formă de rambursare.

    În anul 2023, cuantumul pe care l-au primit fermierii pentru ajutorul de stat la motorină a fost de 1,529 lei/litru.


    Te-ar mai putea interesa

    Alertă meteo de vreme severă! Ploi și căderi de grindină până vineri dimineață Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA

    Ultimele știri

    Tehnologia Chemark Rom la rapiță pune bazele unor producții mari în Teleorman, la ferma Nutrelo Trei boli periculoase depistate în cultura sa de grâu de fermierul Georgian Corniță Se construiește o nouă fabrică ce va prelua lapte de la fermierii români