• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • EXCLUSIV – Cât au câștigat românii care au investit în terenuri agricole în ultimele 12 luni

    agrointeligenta.ro -

    În prima parte a lui 2014, Agrointeligența scria despre proiectul unor clujeni de a înființa primul fond agricol de investitii sută la sută românesc. La finele primului an de activitate, cei care au avut curajul să se alăture fondului Proagro Capital culeg deja primele roade: valoarea investiției lor a crescut deja cu 17%, ceea ce înseamnă că în cinci ani, ținta va fi atinsă, adică sumele investite în agricultură vor fi dublate prin evoluția pieței funciare.

    ”Conform prevederilor actelor constitutive ale Proagro Capital, la începutul lunii decembrie s-a efectuat calculul valorii unei părți de interes în urma reevaluării portofoliului de terenuri agricole. Astfel, valoarea la zi a unei părți de interes este de 5.859 RON. De la data primelor achiziții – noiembrie 2013 – randamentul investiției în Proagro Capital este de 17%. Putem afirma că, la un an de la data primelor achiziții Proagro Capital se încadrează în obiectivul investitional de a dubla în 5 ani sumele plasate”, declară Florin Rus, directorul executiv al fondului agricol de investiții.

    Dacă ar fi depus aceiași bani la bancă, românii care au cumpărat terenuri agricole ar fi ”cules” o dobândă de doar 3%. ”Fondurile de investiții cu grad de risc mic si mediu au randamente în jurul valorii de 5% iar fondurile de investiții în acțiuni au depășit doar ocazional pragul de 10% în ultimele 12 luni conform datelor Asociației Administratorilor de Fonduri”, mai spune Rus.

    Citiți și: Doi clujeni au lansat primul fond agricol de investiții din România: ”Valoarea terenurilor se va dubla în următorii 5 ani”

    În prezent, fondul Proagro Capital are achiziționate 120 de hectare de teren agricol și se află în procedura de cumpărare a încă 15 hectare. ”Am achiziționat o suprafață totală de 120 de hectare și alte 15 hectare sunt în proces de achiziție. Majoritatea suprafețelor sunt concentrate în Câmpia de Vest și au un sol foarte bun, acesta fiind și un criteriu după care alegem proprietățile. Înainte de se cumpăra un teren, este făcută analiza solului, dar și alte elemente sunt luate în calcul, precum regimul proprietății, concurența din zonă și, bineînțeles, poziționarea”, a declarat Florin Rus pentru Agrointeligența.

    Florin Rus ProagroCapitalDirectorul Proagro Capital a precizat că primul an de activitate al fondului a fost marcat de modificările legislației privind tranzacționarea terenurilor agricole. ”Practic, în lunile mai, iunie, deci până s-au publicat normele metodologice ale noii legi, a existat un semi-blocaj pe piața terenurilor agricole, mai ales în cazul suprafețelor mici”, explică Rus.

    Terenurile sunt arendate

    Conform spuselor directorului executiv al Proagro Capital, toate suprafețele achiziționate prin fondul de investiții sunt acum arendate. ”Avem în plan ca în curând să și facem primele vânzări de teren. Va fi momentul de validare al fondului”, a mai spus Florin Rus pentru Agrointeligența.

    Până în prezent, numărul românilor care au investit în primul fondul agricol se ridică la 28, majoritatea alegând să investească sume între 10.000 și 30.000 de euro. În schimbul banilor, investitorii primesc părți de interes și nu există comision de intrare. Suma minimă, aferentă valorii unei parti de interes la lansarea fondului, este de 5.000 de lei.

    ”Intrarile se pot face oricând, prin majorarea capitalului social, ieșirile se fac de 2 ori pe an. Portofoliul de terenuri agricole este reevaluat trimestrial de către evaluatorul independent S.C. Darian DRS S.A. Auditorul fondului este KPMG România SRL. Comitetul Reprezentanților Asociatilor alcatuit din cei mai importanți 3 investitori; va oferi Societății de Administrare consultanță și recomandări legate de strategia investițională”, potrivit reprezentanților Proagro Capital.



     


    Te-ar mai putea interesa

    Lege nouă în vigoare la ANAF pentru impozitarea micilor fermieri! Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom Tic-tac, tic-tac cu avansul APIA. Termen urgent pentru plata primei tranșe din subvenții

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!