• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Mihai Anghel, Cerealcom, s-a alăturat protestului fermierilor din județul Dolj

    Oana Timar -

    Fermierii şi transportatorii din judeţul Dolj continuă astăzi, sâmbătă – 20 ianuarie, protestul la Craiova, pe DN56 Bucureşti-Craiova, de la bifurcaţia către centura de sud a oraşului până la cea de pe centura nord, care duce către Fabrica de Avioane. La acțiunea de protest s-a alăturat și fermierul Mihai Anghel, proprietarul Cerealcom Dolj și cel mai mare trader român de cereale, potrivit Agerpres.

    Fermierii doljeni s-au deplasat astăzi, sâmbătă – 20 ianuarie, cu zeci de utilaje agricole şi autoturisme pe respectivul sector de drum pe care au acces să protesteze, în urma unei decizii a Prefecturii Dolj din această săptămână. Fermierii spun că nu vor renunţa la proteste până când Guvernul nu le va soluţiona cererile.

    ”Nu cedăm până când cererile noastre nu vor fi soluţionate, altminteri ne vor îngropa, vor îngropa agricultura românească, aşa cum au făcut şi cu industria şi odată cu noi vor îngropa toată România. Începând de azi se va alătura protestului nostru şi domnul Mihai Anghel de la Cerealcom Dolj, deci vom fi tot mai mulţi”, a declarat pentru Agerpres unul dintre fermierii participanţi cu utilaje la protestul de la Craiova.

    Citiți și: Fermierii din vestul țării, cu utilajele în centrul Timișoarei: ”Problemele ne-au împins aici în stradă să protestăm!”

    Fermierul Mihai Anghel s-a alăturat protestului de la Dolj (foto: topantreprenori.ro)

    Mihai Anghel, proprietarul Cerealcom Dolj, s-a alăturat protestului

    Directorul general al Cerealcom, Mihai Anghel, a declarat pentru că trebuie să înceteze atitudinea de desconsiderare pe care guvernanţii le-au arătat-o fermierilor în ultimii 30 de ani, o categorie importantă a ţării, care solicită doar intrarea în normalitate pentru a putea să îşi desfăşoare în continuare activitatea.

    ”Sunt şi eu fermier, ne confruntăm cu toţii cu aceleaşi probleme şi trebuie să fim într-o voce comună, ceea ce din păcate nu am reuşit să fim până acum. Trebuie să înceteze atitudinea de desconsiderare pe care guvernanţii au arătat-o în ultimii 30 de ani fermierilor, o categorie importantă a ţării, dar care îşi desfăşoară activitatea cu mare dificultate. Fermierii nu solicită nimic extraordinar. Solicită doar intrarea în normalitate pentru a putea să îşi desfăşoare în continuare activitatea. Guvernul trebuie să pună pe masă soluţii, alternative normale, rezonabile, cu respect atât faţă de ţară, cât şi faţă de cei care lucrează în agricultură. Cred că un mare câştig al acestor manifestări este că vor conştientiza că fermierii reprezintă ceva pentru România şi trebuie ascultaţi. E nevoie să fim solidari şi să luptăm împreună pentru a putea exista în continuare”” a declarat Mihai Anghel.

    Conform Agerpres, Grupul Cerealcom se află în primii trei producători agricoli şi în primii cinci traderi de cereale din România.

    Citiți și: Mihai Anghel, cel mai mare trader român de cereale: ”Cu Dunărea care ne curge la picioare, în fiecare an vorbim de secetă ”

    Ce revendicări au fermierii din județul Dolj

    Fermierii spun că nu vor renunţa la proteste până când Guvernul nu le va soluţiona revendicările legate de reducerea RCA, majorarea subvenţiei pe suprafaţă, compensarea pierderilor cauzate de perturbarea majoră a pieţei cerealelor în urma importului cerealelor ieftine din Ucraina, subvenţii de 3 euro/tonă depozitată/lună, pentru perioada septembrie 2023-februarie 2024, aferente pierderilor cauzate de volatilitatea preţurilor de comercializare a cerealelor şi oleaginoaselor în anul agricol 2023, dar şi linii de creditare avantajoase, cu garanţii guvernamentale, pentru antreprenorii din agricultură, până cel târziu la finalul lunii ianuarie, care să permită fermierilor continuarea activităţii în anul curent – lansarea operaţională a Creditului Agricol şi Creditul Fermierului.

    O altă propunere vizează continuarea programelor Agro IMM Invest şi Rural Invest prin creşterea plafoanelor de garantare şi a plafonului de ajutor de stat anual aferent fiecărui agent economic din sectorul agricol, în cadrul creditării cu garanţie FGCR, precum şi extinderea bazei de creditare a fermierilor cu risc bancar B şi C, plata cheltuielilor privind compensarea parţială a costurilor energiei utilizate pentru irigarea suprafeţelor agricole în baza contractelor multianuale/sezoniere pentru întreg anul 2023 şi bugetarea integrală a plăţilor parţiale pentru anul 2024 privind asigurarea consumului de energie electrică necesar irigării terenurilor agricole etc.

    Fermierii mai cer ca toţi participanţii paşnici la proteste să nu fie supuşi unor controale suplimentare, unor acţiuni abuzive de ridicare a permiselor de conducere sau să le fie date amenzi.


    Te-ar mai putea interesa

    Un fermier este acuzat că s-a „jucat cu genetica” și a creat oi uriașe pentru vânătoare Lege nouă în Monitorul Oficial: Vânzarea unui teren agricol devine nulă dacă nu se achită acest impozit! Mesajul unui fermier pentru funcționarii APIA care au lăsat oamenii cu conturile goale de sărbători

    Ultimele știri

    Rasa de oi Suffolk: caracteristici, productivitate, întreținere NeemAzal, din portofoliul Chemark Rom, este soluția biologică ideală pentru controlul dăunătorilor Ajutoarele de stat pentru fermieri – prelungite până la finalul anului