• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii din vestul țării, cu utilajele în centrul Timișoarei: ”Problemele ne-au împins aici în stradă să protestăm!”

    Roxana Dobre -

    Fermierii din vestul țării sunt singurii care, până la acest moment, au reușit să obțină, pe cont propriu, transparent, o autorizație de protest valabilă pe mai multe zile și care include și participarea producătorilor la acțiuni cu utilaje agricole. La fel ca și în restul țării, cei care și-au asumat organizarea protestului reprezintă un grup independent de inițiativă.

    Începând de joi seara, tractoarele au început să sosească în Timișoara. Acestea au fost staționate în parcarea Modex din centrul oraşului Timişoara, unde agricultorii au obţinut avizul să protesteze până în 24 ianuarie. Accesul utilajelor în oraș s-a agreat să fie făcut searam după ora 20:00, pentru a reduce disconfortul creat în trafic.

    „Timişoara are o responsabilitate profundă pentru cultura de protest şi pentru libera exprimare în România. De aceea am decis să avizăm un protest al fermierilor în centrul oraşului. Acesta va avea loc în parcarea de la Modex. A rămas ca organizatorii să obţină avizul Poliţiei Rutiere pentru a ajunge în zona centrală”, a anunțat primarul Dominic Fritz pe Facebook.

    Citiți și: Protestarii de la Afumați anunță că nu participă la mitingul din București, dar continuă manifestațiile

    Fermierii din vestul țării au obținut autorizație pentru a protesta cu tractoarele (foto: opiniatimisoarei.ro)

    Fermierii care organizează și participă sunt mai ales din județele Arad și Timiș. Aceștia așteaptă și alți agricultori din județele apropiate, punându-le în vedere acestora să nu vină cu utilaje, întrucât pentru accesul în Timișoara a fost autorizat un număr maximal de tractoare, iar acestea au primit fiecare autorizație de a intra și staționa în municipiu.

    ”În urma obtinerii avizelor și autorizațiilor necesare, începand de mâine 19.01.2024 orele 10:00 protestul fermierilor din Regiunea de Vest se va desfășura, timp de 7 zile, în Municipiul Timișoara, Piața Huniade (parcarea Modex). La protest vor fi prezente și un număr de 25 utilaje agricole, autorizate de instituțiile abilitate. Rugăm fermierii care participă la protest să NU aducă alte utilaje în afara celor autorizate. Așteptăm fermierii în Piata Huniade pentru a-și manifesta dreptul la libera exprimare în mod pașnic și a-și expune problemele cu care se confrunt”, a postat pe Facebook și fermierul Cosmin Micu din Mănăștur, județul Arad.

    Astăzi, vineri, 19 ianuarie, a fost practic prima zi în care fermierii din vestul țării au protestat în Timișoara. Acțiunea lor a atras atenția la nivel național nu numai prin buna organizare, dar și prin mesajele pertinente afișate. În ciuda ploii, au fost organizate și declarații publice în care fermierii au transmis, prin intermediu presei, nemulțumirile care i-au scos în stradă. A fost înmânată jurnaliștilor și o listă de 14 revendicări pe care fermierii din vest le solicită decidenților politici și guvernamentali.

    Cea mai mare apăsare a agricultorilor o reprezintă datoriile acumulate din cauza costurilor de producție extrem de ridicate și a prețurilor scăzute la produsele agricole.

    ”Anul trecut a produs 9.500 de t de cereale la o diferență de preț de 400 de lei pe tonă. Avem o diferență de deficit bugetar de 3.800.000 de lei. Diferența de preț de îngrășământ de preț la cereale a ajuns la peste 5 milioane de lei. Cum Dumnezeu să mai poți supraviețui în aceste condiții? Cum să ți mai poți plăti ratele?”, a spus fermierul Cosmin Micu, citat de Ziua de Vest.

    Ploia din prima zi de protest nu i-a descurajat pe fermieri să participe activ la protest (foto: opiniatimisoarei.ro)

    Creditele bancare și problemele cu subvențiile APIA, pe lista de revendicări

    Fermierii reuniți în centrul Timișoarei au cerut un an de grație pentru credite. Să nu plătească creditele, ci numai dobânzile. Asta numai un an. “Dacă ne ajută și la capitolul dobândă să rămânem cu dobânzile comerciale, dar fără acel ROBOR sau EUROBOR. Eu un an de criză trebuie să adaptăm legile la condițiile prezente”, a spus și fermierul Costel Buzatu, fermier din Becherecu Mic județul Timiș.

    Agricultorii cer ca subvențiile APIA să nu mai fie impozitate, dar și ca o simplificare a avizării pentru irigații. De asemenea, problema derogărilor la GAEC 7 și 8 îi apasă pe agricultori care sunt obligați din acest an, ca o condiție obligatorie pentru subvenții, să lase 4% din terenul agricol necultivat. Pârloagă.

    ”Ne simțim jigniți, noi fermierii care muncim 365 de zile pe an să producem hrană țării  să se spună că cine este în spatele nostru. Ne simțim jigniți! Cine să fie în spatele nostru? Nu e nimeni! Problemele ne-au împins aici în stradă să protestăm!”, a mai spus fermierul Costel Buzatu.

    Citiți și: OUG permise tractoare, publicată în Monitorul Oficial! Noile reguli la circulația tractoarelor


    Te-ar mai putea interesa

    Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma Alertă meteo de vreme severă! Ploi și căderi de grindină până vineri dimineață

    Ultimele știri

    Tehnologia Chemark Rom la rapiță pune bazele unor producții mari în Teleorman, la ferma Nutrelo Trei boli periculoase depistate în cultura sa de grâu de fermierul Georgian Corniță Se construiește o nouă fabrică ce va prelua lapte de la fermierii români