• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Oficial Bruxelles: Exporturile agricole din Ucraina, blocate dacă afectează piețele din țările vecine

    Roxana Dobre -

    Noul Guvern de la Varşovia a obţinut concesii din partea Uniunii Europene, în cadrul eforturilor sale de a limita exporturile de alimente ucrainene, iar comisarul european pentru comerţ a declarat pentru Financial Times că Bruxelles-ul va controla intrările de produse agro-alimentare dacă acestea riscă să ducă la scăderea preţurilor în Polonia şi alte ţări vecine Ucrainei.

    În luna aprilie 2023, Polonia şi Ungaria au introdus embargouri unilaterale la importurile de produse ucrainene, după protestele de amploare ale fermierilor îngrijoraţi de posibilitatea ca afluxul de produse ucrainene ieftine să provoace o supra-aprovizionare cu cereale pe pieţele lor interne. Acele măsuri au contravenit legislaţiei comunitare în domeniul comerţului, notează Hotnews.ro.

    Acum, Comisia Europeană urmează să ofere garanţii suplimentare ţărilor care au graniţă cu Ucraina, în vederea prelungirii facilităţilor pentru produsele ucrainene, începând din luna iunie.

    Citiți și: Rareș Bogdan: În România intră 450 de camioane de cereale zilnic și ies doar 350. Rămân în țară 100

    Valdis Dombrovskis

    UE va bloca exporturile ucrainene dacă distorsiona piețele vecine

    Comisarul european pentru comerţ, Valdis Dombrovskis, a declarat pentru Financial Times că propunerile ar urma să fie prezentate în cursul acestei săptămâni şi cel mai probabil vor include „garanţii specifice pentru fiecare ţară”, care vor permite Bruxelles-ului să blocheze importurile dacă piaţa unei anumite ţări va fi inundată. În prezent, este evaluat doar impactul asupra întregii pieţe UE, ceea ce reduce probabilitatea adoptării de măsuri.

    „Vom analiza modul în care putem oferi asigurări suplimentare Poloniei şi altor state membre şi o modalitate prin care puteam face asta este introducerea de garanţii specifice pentru fiecare ţară”, a spus Dombrovskis.

    „Vedem că acest impact regional al comerţului şi exporturilor de produse agricole ucrainene este distribuit în mod foarte inegal. El este resimţit în principal de ţările vecine în timp ce, pe ansamblul pieţei UE, nu creează perturbări prea mari”, a adăugat comisarul european.

    Noile garanţii vor fi o veste bună pentru premierul polonez Donald Tusk, care încearcă să protejeze interesele economice interne şi în acelaşi timp să îşi respecte promisiunea de a reconcilia Polonia cu Uniunea Europeană, după mai mulţi ani de dispute între precedentul Guvern de la Varşovia, controlat de Partidul Lege şi Justiţie (PiS), şi Bruxelles, pe tema statului de drept.

    Citiți și: România, alături de încă 4 țări, au cerut UE să impună taxe la importurile de cereale din Ucraina

    Propunerea Comisiei trebuie aprobată de Parlamentul European

    Dombrovskis a mai spus că prelungirea va acoperi anul agricol care se va încheia în luna iunie 2025. Propunerea Comisiei trebuie însă aprobată de Parlamentul European şi o majoritate a statelor membre. În plus, comisarul european a spus că va demara negocierile pentru o liberalizare reciprocă a comerţului, presând Ucraina să reducă unele dintre propriile sale bariere comerciale pentru a impulsiona exporturile UE, pe măsură ce autorităţile de la Kiev vor demara negocierile de aderare la UE.

    Luna aceasta fermierii şi transportatorii din România au organizat proteste sporadice, cerând în primul rând măsuri economice interne dar totodată şi-au exprimat îngrijorările cu privire la concurenţa ucraineană şi lipsa de reglementări adecvate cu privire la importurile şi servicii ucrainene. Principalele organizaţii ale fermierilor din România au cerut duminică autorităţilor să facă eforturi pentru o clauză naţională de salvgardare şi restricţii mai dure la importuri când vor fi reînnoite concesiile acordate Ucrainei.


    Te-ar mai putea interesa

    Guvernul – decizie astăzi care îi vizează și pe fermieri Subvențiile APIA care intră în conturi până la Crăciun! Fermier cu 40 de vaci de lapte: Am scos ferma la vânzare! Vând tot și emigrez în Spania!

    Ultimele știri

    Cum va fi vremea de Crăciun. Prognoza meteo pentru perioada sărbătorilor Licitație uriașă în Germania. Fermierii români au cumpărat 100 de utilaje agricole Câte kg are un metru cub de lemne în funcție de tipul lemnului